Starmali

број 5. за 1881.

У ш т и п ц и. □ У Н. у Бачкој ухватише једног швиндлера, хоји је преварио преподобног госп. Б. и подметнуо му да незнано потпише векслу од 10.000 ф . Швиндлер је употребио ^книФ« и рекао господину Б. да је адреса, овај онда наравно није читао, него погпише негледуш и тако ће сад имати кубуре. * * * §. Мадарас пита на мађ. сабору ТреФора о кикиндском капелану: нећеш ли га направити „ешперешом?" Но Мадарас ваља да зна, да се наши „ешпереши" сами од своје воље праве, није ни овог нашег ТреФор натерао. * * * = Кад је ТреФор одговарао Сабовљевићу на мађарсвом сабору, а туда прошла улицом нека раја, те певаше случајно песму: »Родила мајка ш е п р тљ у, шепртљу!" * * * # Господ Православнић пре него што је узео да чита ону злогласну адресу попио је девет Флаша маријацелских капљица за стомак. * * * © Некакав Алаксировић Пал у Шајкашкој постао је „бриФтрогер", те разноси неке а д р ес е. Нека пази да му когод не удари печат.

А кад ћемо ове подписе читати? Потписани објављујем, да путем штамп е издајем енциклопедију свију богословских наука у 10 свезака, на чему сам многогодишњом штудијом 40 година рздио (или имао каде радити). (Боже)Сахранић Шандор с. р. * Како настаје часни пост, то за дужност своју пастирску сматрам, да моје стадо сваке недеље и свеца језгровитим словом поучим, што овим јављам мојим милим и оданим. ЈПмалта Пал с. р. * Како сам и онако бадаваџија, то сам наумио, да бар купим претплатнике на наше црквене, школске и народне лиотове и добре књиге; ко се дакле жели претплатити нека се на мене < брати. Поклоњеновић ђерђ с. р. * У идућу недељу држаћу као и сваке идуће недеље говор „0 умерености ујелу и пићу"; место предавања биће код добрих наших газдана салашима. Понијевић Јанош с. р. * Рад сам да се од сада бавим „пчеларством" и садењем „воћака" (пре се нисам сетио) и с тога немам више времена на потписивање никаквих „либсбриФа". Ајмашановић Мојзеш. с. р.

Младом песнику. (С немачког.) Млад песниче, душе меке, Срца чила, пуна жара, Ти послушај овај савет Једног старог практичара. Сад је твоје златно време, Сад је дивно прамалеће, Ал не иди слушат' тице, Ал ти не ид' гледат' цвеће! Место да се зор ш шећеш И уживаш мајске зраке, И да гледаш у даљину, И да гледаш у облаке, Сад, с пролећа, док је воља, Док је снага још на влади, Сад, с пролећа, седи пиши, Неуморно пиши, ради! Што у глави твојој свиће, Што у срцу твоме лупа, Све то стави на хартију, — Та хартија није скупа. Дивне снове свога нада, Уздисаје својих сета, На хартију све то стави, Макар било сто тестета. Пиши лирзки, пиши епски, -— Што год душом твојом лети, Пиши драме и новеле, Доћ' ће време — требаће ти.

Доћ' ће зима, — соба хладна, А ти болан, блед у лицу; С дел'ма својим тад ћеш моћи Заложити вуруницу

м

Нов речник, (Исправљен у логичном смислу). Безјак. — (Човек, који нема јаке на капуту)* Горила. — (^гашена свећа). М а л в и н а. — (Кад се калуђеру умали мертик, — што упрочем врло ретко бива). С м е с и ц е. — (Сланина и кожура). Полаженик. — (За кога се тек говори, да ће се оженити). Самоубица. — (Који само убије а не опљачка). Караула. — (Човек који је од оне клике, која је црна и споља и изнутра). К л и п а н. — (Кога вежу за ливу). Окарина. — (Две и вртаљ Фунте буњевачка рена).