Starmali

„отармали" број 8. за 1881.

63

Истрча г. Н. у кујну и рече својој слушкињи: Иди брзо по доктора, нека таки дође, кажи да је госпођу опет ухватио грч. Слушкиња, која је тек оних дана дошла са села, па није ни знала да на свету има грчева, оде доктору, који је у комшилуку седео, и иепоручи овако: „Одите брзо, господару, али само брзо, нашу је госпођу уватио неки Г р к.

Новине су као Ердељски тањир. Случајно ми дођоше до руке Француске новине „Монитер" из првих десетина овога века. Превртао сам их овлаш неколико дана (а то сам лако могао чинити, јер сам таки у први мах опазио да су здраво прев р тљиве.) Ево сам прибележио читаоцима „Стармаловим" шта су све те једне и исте новине писале о ј едном и истом човеку — о Наполеону I. Кад је Наполеон отишао са острва Елбе, онда „Монитер" рече: ,Љ удождер је изишао из своје пештере" (I/ апШорорћа§е ез4 зог^ <1е 80П гераГге). Доцније пише „Монитер": Дорсикански курјак искрцао се у Кап-Жуану". (Г' о§ге с1е Согзе у1еп1; с1е <1ећагс|иег аи Сар Јиап). За тим опет пишо „Монитер" Чудовиште је преноћило у Греноблу." (Ее топз^ге а соисће а ОгепоМе. Доцније пише „Монитер": Тиран је прошао, кроз Лијон". (1-е Тугап а 1гауегзе Гуоп). Мало после изражава се „Монитер": „Узурпартора су видели на шеодесет миља даљине од главне вароши." (I-'изиграг^еиг а е!;6 ти а зохзапге Неиез (1е 1а сарГШе). Таки за тим јавља „Монитер": „Бонапарте напредује брзим корацима". (Вопараг^е з' ауапсе а §гап(1б раз). После неколико дана стоји у Монитору вест: ,Наполеон ће сти^и сутра донаших зидова". (Иаро1еоп зега <1етат зоиз поз гетраг^з) Скоро за тим стоји у „Монитору белешка: „Цар је приспео у Фонтенебло, (I-., Етрегеиг ез^ агпуе а ГопШпеШеаи). А већ после неколико дана јављаиоти „Монитер* радосну вест: „Њихово ц. и кр. Величанство, уз пратњу својих верних поданика, ушло је синоћ у свој тиљериски двор". (Га Мајез1;е Јтрепа1е е4 Еоуа1е а ГаК; ћ1ег аи зо1г зоп еп1гее а, зоп сћа1;еаи <1е ТиНепез аи тШеи 4е «ез Н(1е1е8 зије^з). Све је то рекао „Монитер* и остао је још дуго жив. (Вредно би било забележити и то, шта је „Видело" говорило лане а шта говори сад.)

Понизњејше приметбе на неке пословице имудре изреке. »Свако Туре себи дере. — Само наша два новосатска Турета — Мађарима деру. * Д оме је пчела за клобуком сам се сећа." — Кад би то тако било, онда не би био нуждан „ Стармали." * „Од чега сит од тога дебео." — ђаволску матер! Ми смо пештанске политике сити и пресити, па ипак нисмо од ње дебели. * „Нема лица без румена винца." — Јест' да! Питај апотекаре колико кармина продаду преко године. * „Не пита се ко се како крсти," — већ. како га други крсте. (Хрватска пословица). * »Нема зиме без ветра." — То и бог зна. Па ипак се пештански ветар чуди, зашто смо тако хладни. * „Од луда попа луда и молитва." — Наравна ствар, да му онда потпис мора бити још луђи, * „Хуља ко више даје него што има!" Па ипак нам зато „Н. ЈГист" даје савете здрава разума. * „Ко тражи веће изгуби и оно из вреће. а — Зато је срећа, што се наш сабор не зове „в ећ е." * „Добро је каткад и жену цослушати," особито ако има оклагију у руци. * „Бог неплаћасваке суботе." — Тоје така истина, да је ни „Нед. Лист," ни сам Ађелић не може „однијекати."

Нов речник, (Исправљен у логичном смислу.) Расиоред. — (Кад се распадне ред). Властољубив. — (Румун, који воли стотинарке). Радоица. — (Пијанац). Копрена. — (Кад се копа рен). М а т и ц а. — (Мали Матија). Губернија. — (Где нема губера). Чангризање. — (Кад се гризу чанкови). Петролејац. — (Глумац који не зна више само пет улога). Проблема. — (Кад пробају кога да-ли може издржати батине). Дарданија. — (Ка$ана, где се играју дарде.)

ШФ** Још се могу добити сви бројеви „Стармалог" од почетна до данас.