Starmali

„СТАРМАЛИ БРОЈ 30. ЗА 1881.

241

ћира. Ономад је Јаша Игњатовић дитао: „Где је народна отранка?" С и и р а. А сада, после новосадскога и других избора и р а. Сад би требало да пита: ,Где је та Анђелићева странка ?" В.ира. Иа шта вели г. Камбер за своји шесдесет дичних бирача? Спира. Он вели: „За успех је мало, али за срамоту је доста и то. В. и р а. Је-ли краљ талијански што претио, кад је бчо ономад у Еечу? Спира. Боже сахрани, како би он то радио! Ћ и р а. Па за што је сад г. Калаји у делегацији говорио, да се ми Италије не бојимо. С п и р а. То ]е само за то чинио, да нас са свим увери о искреном пријатељотву, које је том приликом ттврђено са Италијом. Ја и р а. Е сад сам и ја уверен о томе. Иира. Каква је. бога ти та „црвена књига" о којој се сада толико говори? Спира. То је једна књига, која је по себи здраво шућмураста, а да не буде баш са свим шућмураста, увезана је у црвене корице. II и р а. А да-ли се и што учи из те књнге ? Спира. Учи се како нам не ваља посао од прошле године, а шта треба да радимо, да до године буде још — гори. Јхира. Љубим руку. Јхира. А чиме правда министар Слави немачки језик у Босни и друге послове, од којих људи беже У ајдуке. С п и р а. Он то правда тиме, што лели да није боље ни у Калкути. Ђ. и р а. Кад коме у Босни на крсно име рупе жандари у кућу и угасе му на столу запаљену воштаницу, шта се хоће тиме. С п и р а. Тиме хоће да се докаже, да у Босни ипак није баш са свим као у Калкути. Б.ира. За кога си ти Спиро? Спира. Ја сам за Н Зх и р а. Шта, шта ? Саира. За Ка Вира. Да чујем, да чујем! С п и р а. Но па за Кам Б. и р а. Та ивреци једанпут ! С п и р а. Ја сам за Кампла, да идемо к њему на чашу пива! Лира. Иди човече, ала си ме поплашио! 31 ира. А за што су господа капетани И, и Д. гласали за Камбера ?

Спира. Иа то је из к о л ег и ј а лнос ти, јер и он је к а п е т а н.

Ћира. Чујем да је један београдски пандур нешто скривио па С п и р а. 1Ита ваљда ће да га отаусте из службе? Иира. Е дабоме! ваљда је он митрополит да се наједанаут отпусти, најпре ће се ствар испитати. Аб.

ћирилица и Спирилица. (у карловачкој гимнасији.) ћирилица. Иште-ли се и од мене, да се и ја радз'јем утеловлењу крајине? Спирилица. Ама, враг те дал, не мој бити тако на крај срца! Није томе крив ни Туроман ни Оберкнежевић, ни Јурковић ни Дивковић. ћирилица. То знам. Спирилица. Није крив ни г. Ухлирж. ћирилица. Слава му! Спирилица. Није крив ни барон г. Живковић. б.ирилица. Дика му ! Спирилица. Знаш-ли које крив ? крив је томе неки грОФ Лео Тун, који је још иљадуосамстотика педесетпрве године после Христа (у неуставно доба) издао такав Ферорднунг, по коме се сада уставност наша има да влада. Стармали (умеша се у разговор.) Аха, дакле за нас још није умр'о ни Тун, сад ће ваљда тек да дође Бах и његово доба. ћирилица. (Од чуда и нокора падне малко у песвест). Карловчани (ужурбаЈу се па вичу). Та тоје грозно, грозно! Изборна комиеија (констатује) Даклем Г р о зн о г су изабрали, да их снасе. Анђелић. (Из Беча телеграФира). Не знам ништа. Није ми ни до чега. 1{рхајте вратове како знате. Ја имам посла у деспе —, хоћу рећи у д е л егацији. Сви. (Погледају горе). Свети Гурија (благо се осмехује, и вели :) Нека, некаЈ Глаеи од доле (ћуте, па слушају шта ће још рећи). Глаеи од горе. 1Со скрсти руке, па чека да му ми иомогнемо, томе нема помоћи. Али ко се одупре, да сам себи помогне, томе помажемо и ми.

Како саж чуо_ тако приповедам, ' 1. Један лечник хваљаше се у неком друштву овако: „Моји пацијенти сви су самном задовољни. И зацело ниједан пацијенат, кога сам ја лечио није се могао на мене потужити." „Па то је сасвим природно* приметиће неко из друштва, „Мртва уста не говоре."