Starmali

„ОТАРМАЛИ" БРОЈ 33. ЗА 1881.

259

Стојковић је стар, Најјачи је раздог противницима Стојковићевим та околност, што се Стојковић усудио бити стар. Даклем је старост кривида нека, и ми предлажемо, да се донесе закон, да се стари људи каштигују због те кривице и да им се одузме право на свако звање и сваки рад. Римски папа морао би се послати у манастир, н. пр. у Привину Главу или ђиишу, а ваљало би наместити за папу каквог немешког ђакона, јер он је млађи. М о л т к е-у би се морало забранити, да држи у руци карту Европе и маказе, те да ту карту кроји. Виктору Хигу би се морало забранити да даље ради у књижевности. Бечким проФесорима медицине, ж>ји су већином стари људи, имало би се строго забранити, да не смеју нипошто саопштавати резултате својих многогодишњих искуства и лечити болесне људе Старим меценатима српским ваљало би забранити водити бригу о сиротињи и остављати стипендије. Тако исто и што су с т а р и људи изумели и створили имао би мађарски сабор законским чланком све да анулира: Тако би се имали уништити телеграФи, жељезнице, закон о окретању земље, жигице, штампа, сахатови, машине за шав и т. д. И онда, кад се старим људма, остарини, забрани сваки рад и досадањи рад њихов збрише са света, онда остаје, да омладина ради. Јеот, ал' ево мађарска правда не одобрава омладинске штатуте, омладинске зборе и дог оворе. Даклем ко ће онда радити? Неће нико, него ћемо се тако вратити у пређашња древна врекена, ићи ћемо тим начином све даље и даље у прошлост, док на послетку не дођемо до почетка, до створења света, до — раја. Тако ће дакле мађарска заслута бити, што ћемо доспети тим начином опет до рајског жив о т а, ал' онда молимо да бог не ствара више змију, жену и забрањену јабуку, да нас неби онет онај рајски полицај пламеним мачем из тог раја истерао, јер онда би човек морао изгубити пасију, да измишљава наново телеграФе, лађе, вино и мађарску уставност, него би мирно дембелисали на трави, покривали се смоковим лишћем и пландовали у Даљу, Белом Брду и Борову. В1х1 е! 8а1уау1 Ап^уеНсзет теит! Аб.

Извештај о избору митрополита патријара, (Званично.) Казали Циганину: Хоћеш ли Циго п е ч е њ а или п а с у љ а; ако ћеш п е ч е њ а ево ти п ас у љ а, ако ћеш а а с у љ а, ево ти п а с у љ а!

Најновије из Америке, Дојакошњи американски дујели познати су већСад су, чујем, Американци надмашили сами себе. Изумели су дујел много практичнији и паметнији. Нађеш н. пр. у ка$ани кога, чији ти се нос не допада. Седнеш за његов сто, и рекнеш: Да, да, тако је то на овом свету. Онај се наравно на то нађе увређен, баци ти рукавицу. И сутра ћете да се тучете. А то, по новом начину овако бива. Изберете згодне девере и згодно место и добре пиштоље, па станете један од другога на двадесет корака даљине, од прилике овако.

()• II

о II

Онда један девер командира : „Будите спремни!" (Ви се спремите) ■ — командира „Халбрехц!" (а ви учините по команди), — командира : „Пали!" (а ви пукнете), као што Фигура показује.

II.

оЛ Овај су нов дујел већ до сада пробали многи, и сви кажу да је заиста генијално изобретеније.

„Консервативна странка," Ја до сада никад не чу, да се странка дванаесторице звала „конзервативном-" Нити сам чуо да су је тако звали њени пештански и бечки пријате гви. Кад би знао кога треба питати, питао бих: А шта то хоће да „конзервира" та странчица? Но по што не знам дотичне адресе, морам сам да нагађам. 1. Хоће да „конзервир а" (сачува) сплетке и омраве, које се излегле у последње време. 2. Хоће да „конзервира" плебаноштво, у место правила вере и образа кротости. 3. Хоће да ,конзервира" комуналне школе. 4. Хоће да „конзервира" бушење, бургијање, силанцање, домунђавање и подобне јавне и тајне врлине. 5. Хоће да „конзервира" начела пештанских „Наплова," којима се благосиља наша црквена автономија. 6. Хоће да „конзервира" усев раздора, који би нам скоро преко главе набујао, да га није свест народна погазила. Ако се у томе смислу мисли њиов „конзерватизам," онда је то име оправдано. Пристајем и потписујем, па молим „Стармалог " да ни он не квари.