Starmali

260

„СТАРЈИАЛИ БРОЈ 33. ЗА 1881,

У Ш Т И п Ц И. Ц Па шта су се вајдили посланици карловачког сабора, што су Грозног истерали са сабора? Ето, они су се сви разишли, а Грозни је опет о стао у Карловци !

* у једној седници: „ Ја Међер за то су њему

§. Поп Анђелић рече сам стари војник!" дали ,опшит!' * % * — Баш онај исти дан, кад је прота ђ о р ђ е Бранковић дао на сабору свој глас за Анђелића, давало је народно позориште у Н. Саду т р а г е д ију „1)урђе Бранковић" — као да се тиме хтело рећи, да јунаци тога имена спадају у историју, у прошлост. * * * Посланик МшшБ. преврнуо је вером, те је и име преврнуо и тако постао Цилим, (натрашке Милић) по коме ће Анђелић газити. * * * X Сад смо опет видели, ко свој народ на Фунту продаје. * * * Г 1 ! Петициони одбор на сабору, то је ваљда онај, чији чланови имају петицу на дан. * ' * „Сарајевски лист" доноси прештампан чланак Јашин из „Недељног Листа" о карловачком конгресу; а зар је Ивану (уреднику „Сарајевског листа") ближи брудер Јаша, него рођени му брат, који уређује и пише „Карловачку конгрес-кореспонденцију," те што не прештампава из ње радњу конгреса ? * ? Ал смо ти ми Срби заковани Јеровци, јер још једнако мрзимо и нећемо да примимо — Ј о т у.

# ТТТта ту ваздан ! изабрати Анђелића, па —

Требали су за митрополита - мирна Бачка! * * * А Сомборци спремају штаку за свога дику Бранковића, да му поднесу на дар. Аб.

вла-

Бачваиске песме, (Још нештампане.) 10. Наше коло везено, Ваше коло сметено, Клерикалне чујте паше, Наши ваше надиграше ! 11. Хај. Сири, сироко ј ■, Гази блато, дубоко је, Пали свећу. гаси цреп, Да видимо ко је слеп,

Да видимо и те слуте, Што по плиткој води муте ! 12. Скочи прота Преко плота Није га срамота! 13. Ала умем ала знам, Да Герману вотум дам, Та он ће ме срећом полит' Ако буде митрополит. 14. Лепо пева тица кос; Црвен појас, црвен нос. 15. Зелен ора, дебо лад, Наш поп Лаза још је млад, Доказаћу овог часа: Та он нема још ни гласа. (ВериФикац'јони одбор Посл 'о га је већ на одмор.) 16. Чобанпћу ако хоћеш, Да оставиш роду спомен А ти буди п о т е п е 1 о т е п. 17. А ној драги „Пешти напло" Ала си се грозно запл'о; Те ти бунцаш од обести Као баба у болести. 18. Све штудирам кога да и з б и р а м, (Вла)дику нећу, коју ми намећу. 19. Срце ми је пуно бола, Једва дванајст — с брега сдола! 20. Да сам ја, ди си ти, Ја би боље него ти, Овог силног огорчења Кад би вид'о димензију Ја би иш'о у пензију! Мумаказем.

Како је 75 спало на 65. Један није дош'о; Други није глас'о ; Шесторица кукају : Ала сам га нас'о! А два су мандата Сведочанства Фина, Како уме галант бити Та наша већина. — цј -

УУ — IV.