Starmali

„СТЛРМАЛИ" БРОЈ 33. ЗА 1881.

261

П у С Л И Ц е. Краљ Ашантски у Африди заклао 200 девојака и са њиховом крвљу гаси креч, којим ће да зида своје нове госпотске дворе. Ово се даје на знање преко „Стармалог" тога ради, да чују све велесилв, па ако која осећа у себи позив да носи културу у стране земље, да остави све друге послове на страну па да се пожури у Ашантску, било на окупацију, било на анексију, — како јој год драго.

Француска реиублика имала је за другу половину месеца новембра 16 милијона Франака сувишка од пореза. Ако немају где да оставе тај новац, могли би им позајмити наше празне касе. које су здраво велике, јер су начињене према деФициту.

0 нашој дичној глумици гђи Коларовићки, која је оставила београдско позориште па отишла да види како је и у Загребу, — о њој Загребачка критика вели, да је њена појава и сваки јој покрет такав, као да је изишла из леденице. (А то значи да је хладна). Но ми се надамо да ће се гђа Коларовићка већ загрејати од тако — топлог дочека. Министар Тиса који већ давно није певао ону песму, коју је певао за време свога тигровања, сад је дочекао на рођенсм парламенту свом од неког Немета таку увреду, — да је сада заборавио на своју данашњу улогу, и сад опет вели „Ме § 18 ћипсги! а N е т е I;".

Мађарске новине јављају (измишљотину) да свештеник у Срп. Кларији Б. К. чита „Заставу" и у олтару. (Даклем шпијуни су већ доспели и у олтаре наших цркава)

Погрејана прича, Приповеда се како је негда неки Сомбороки прота етајао ноћу у мраку нред затвореним вратима. Хтео је да уђе, али ни]е имао кључа. Мислио се дуго шта да у ради. Испод врата била је дера, коЈу оу ради свога нриватног проласка начинили керови овим начином : малко су оглођали капију а малко су поткопали земљиште. Еле доста тога, дера је ту била. Братија, која је проту допратила обратише пажњу протину на тај д е р н и експедијенс, — и рекоше му да се туда провуче. Прота у осећању дестојанства свога згади се на тај предлог и рече: „Ја !! прота сомборски, да се сагнем и да провлачим кроз ту деру, коју су куцови направили ра ди свога паеажа! — Не, — никад не, — то бити неће! И то рекавши саже се и провуче се кроз деру.

Ето каква су времена настала, да „Стармали" мора своју публику да забавља са погрејаним нриповеткама. Признајем, приповетка је погрејана. Али — нисам је ј а погрејао. С.

Само да је доследности Бадава се ту шеврда. Митрополит Београдски није пао због таксе. Не падају ни други са таксе. Нити се то кога пита: признајеш-ли ти таксу или не ? Ко се поноси од таксе томе се пошље парче екзекуције, па такса не гине, ма сто к а н о н а (старога кова) пуцало на њ^. Али кад већ и ја зиам, и ти знаш, и ми знамо, и ви знате, (шта више) и они знају, за што је митрополит Михајло избокс-, хоћу рећи истаксират, онда је требало мало више доследности, па као што је „Ллојд" и његови патрони трзао ћилим испод митрополита Михајла, тако је могло „Видело" и његови стари и овом приликом наместити јастук под главу овдешњем Герману. — Јер Анђелић је сам признао и хвалио се својом „русом главом", — а митрополит Београдски то још није ни на којем сабору признао. Или би се бар том приликом друго што научило. Тиса би вас ударио по ручицама, па би рекао : Не мешајте се у наше унутарње ствари. А ви би тај одговор запамтили и употребили, кад би други пут опет он пружио ручице у ваше унутарње ствари. Овако остадосте лепо и недоследни и непоучени.

Језикословна разлика, (Куца Ј.З сати — а наш се попа некуд жури.) А. Куда ћете, оче попо. Попа. Идем на р у ч а к моме дрхгом парохијану Н. Н. А. Желим добар апетит ! Попа. Хвала, хвала ! Али није нуждно. (11ред вече, нопа се враћа кући гладећи се преко појаса) А. Од куда тако, оче попо. Попа. Идем са обједа. А. Са обједа ? Попа. Па да. А. Како је то ? Пре подне рекосте да идете на р у ч а к, а сад велите да идете са обједа. Од куда та разлика. Попа (пришапће му на уво). Пре подне још нисам знао хоћу ли се о б ј е с т и, зато сам рекао просто да идем на ручак, али ево сад, као што вадиш, могу са пуним правом казати да идем са о б ј е д а. Ха, ха, ха, ха, ха ! —и.