Starmali

28

„СТАРМАЛИ" БРОЈ 4. ЗА 1882.

У Ш Т И П Ц И. Д У београдском позоришту давали су недавно комад: „Тражи се Васпитач* ; — богме сад га можете тражити, кад га нисте хтели претплатом потпомоћи, док га је г. Бакић издавао! * •к .4: ^ Даклем српска влада није наишла на правог Мојсија, који ће је провести у земљу објетовану! 0вај њихов Мојсије и сам изјављује, да је некомпетентан. * © Мађарске новипе веле да је у Кикинда ухваћен неки „руски емисар" ЕосгиИ, друге веле КристиЖ треће РистиИ, а четврте ВрстиИ — молим је ли то све један или су њих четворица, или је какав Чивутин, па мења имена? Или су ти новинарски извештачи мало непоуздани? * # & § Они који су лане у Београду викали Бонтуу ,Браво !" — наслутили су му — браву. * # & □ Господо министри београдски! Ако неможете Србији вратити изгубљених 30 милијона франака, а опо бар вратите митрополита Михауила, њега хвала богу још није бонтуов крах покосио ! * « * X Анђелић благодари богу, што је сниспослао Бонтуово банкротство и Мојсијеву инкомпетенцију, те је сад он мало миран од „Стармалога" и других напасти овога света. * ? Пролеће се приближује, чисто ми већ миришу пароброди на Дуваву и чисто ми се чини да сам већ угануо ногу на повосадској ћуприји. * * % 1 Наше трговачке аородице, које не хтедоше да дођу на игранку трговачке омладине, у корист „болничке задруге", брзо поправише своју погрешку, те дођоше у великом броју на маџарски инумнирски бал. * * * >■*" Кад наше народно позориште селећи се из Новог Сада најми кола од Чивутина код живог Србина подузетника (који је мимогред буди речено на акцијама позоришног здања штетовао, осим тога поклоне друштву у оделу и оружју чинио), онда ми питамо: каква је то позоришна игра% весела или жалосна ? * * * 6 Прота Бранковић читајући речи старога филозофа: „Гноти сеаутон!"- („Познај самога себе."') вели: богме су ти стари мудраци људима тешке задатке постављали: ја бога ми чисто не могу сам себе да лоознам. * * * Г 1 ! Неки астрономи измишљавају нов телескоп („далекоглед 4 ), којим ће се догледати даљина сазива српског сабора. Аб.

П у с л и ц е, Мило нам је шго су наше врсне Новосаткиње, тако лепо испратиле позоришну дружину, приредивши јој свечан иик-ник. (Многи са стране питају нас: које су госпоје дале иик, а које ник.Ј За што Е§уе1ег1е8 и друге новине најрадије спомињу име херцеговачког јунака Метка Старјевића? — Одговор. За то, јер се још није родио.

Ја сам мислио да ће окуаација наша бити бар у каквој великој кади. А гле сад, она спала на „ Корито."

У Бечу се убио један пекар, само зато што су му лопови украли ордене. За то је најбоље да се човек и не навикне на таке ствари, без којих му после живот ништа не вреди. Једној девојци нарастао курјук на лицу, — и то баш на врх носа, — и то баш у Пешти

„Турски Народ" грди Перу Сегединца, вели, да изгледа као неки Буњевац. — Е гле, зар већ ни Буњевци нису више у гноди ! Еоја и Моја. Која. Јеси л' чуо шта је ново у нашем селу ? Жоја. Та чујем да попа купи милостињу на рипиде, као да немамо прече потребе — ено каква нам је капела, но то му је девета брига! Која. А јеси л' чуо да наш попа не иде више у бирцуз? Моја. Е, то ми је врло мило, тако и треба свештеник да се влада . . . Која. Да, да, не иде више у бирцуз, ал' је бир цуз направио код своје куће, одакле граја никад и не избива ! Моја. Хо, човече, па то је још горе! У Ф-у Ха лефу синаминазиковски.

Шта је најбоље. Најбоље је Бечким и Пештанским новинама никако и не угађати, јер оне се сада налазе у такој умној трзавици, да им ни најбољи нишанџија не би могао жеље потрефити. На пример: Оне једнако режс на Црну Гору, јер веле да није довољно јак кордон ставила дуж своје границе, према немирним пределима. А те исте новине, у то исто време искачу из коже од љутине, што Србија сме и помислити да стави (не цео кордон већ само) мало кора дуж границе, према Босни. А то значи: „крив си ако овако радиш, крив ако онако радиш. Јер мени се тако хоће, да ми будеш крив!"