Starmali

„СТАРМАЛИ* БРОЈ 4. ЗА 1882.

27

Закон за „кибице"! §. 1. Као кибиц при картању има се онај сматрати, који со о туђем трошку забавља и прекраћује време и ужива у туђој љутини, коју игра изазива. §. 2. „Кибиц" сме бити само онај, који званичном сведоџбом докаже, да већ нема шта више да изгуби. §. 3. Како су кибици обично бадаваџије и рђави играчи, то закон о слободи заната нема за њих употребе. §. 4. Кибици су дужни уљудно се обући. За време вршења свога заната не смеју пушити смрдљива дувана нити аустријске цигаре. §. 5. Кибици морају бити рђави анатоми, те н. пр. држати језик за зубе ; што више- виде, тим више морају ћутати. За време играња морају играчима додавати ватре за цигару, цигаре играчима нудити или наручивати; исто тако и пића. Дужан је даље сваки кибиц имати пред собом пуну чашу, како би је играч у забуни могао испити. Ако која карта иадне на земљу, он ју је дужан подићи и очистити. §. 6. Ако који кибиц примети да когод у игри вара, то је званично обвезан да се у онај пар накашље; с тога кибици, који имају хроничан или магарећи кашаљ, морају се док кашаљ траје свога позива одрећи. §. 7. Ако играч који у забуни умакне и заборави платити што је имао, онда су кибици обвезани платити само за карте. Из законика разних држава и народа склопио Шишмиш.

Подерано. Ономад су, на сред Беча Подерану нашли банку; Сви се чуде: „Ко би јоште Данас деро иљадарку!" Не чуд'те се, људи божи; То ту бива више реди; Подерало с' онде штошта, Што још много више вреди.

Катедрална бубнуотека, (из ралних предела) Људи. који се роде глуви, могу живети сто година, — и умру — па ни онда не науче говорити.

Станковићу, ви седите код прозора, одакле се види сат. Кад избије дванаест сати, кажите ми, јер данас морам мало раније да завршим. Лб Видите, господо, земља се наша окреће, а ви је не видите.

Математика је тешка паука. Та то ви знате као и ја.

Од Шекспира до данас проћи ће још хиљаду година, — и такав се родити неће.

А шта ту треба доказивати, — питајте само Краљевића Марка, — не марим, питајте и самог Душана : је ли он био Србин. Шајковићу, — како ли се зовете, — ви чујем да читате неки „Отармали", — но, па јестели за то што паметнији од мене?

Ја сам некима још синоћ казао, шта јо моја намера била. Казао сам и за што нисам био верифициран на сабору. Казао сам шта мене руководи. Али сада да пређемо на што паметније.

Рибе највише једу људи, који посте; а једу их и калуђери.

Та ви немате појма ни о вишем чему, а како би вам ја могао ову маленкост доказати !!!

Има у историји много, врло много владалаца, који ни дан данашњи не знају за што су убијени.

Још сам нешто хтео да почнем данас, — али то ћу свршити сутра. И гле невоље. — све то мора да дозна Стармали. Збркане новости, Чеда МијатовиЛ сретно се вратио из Париза у Београд . . . где му је приређен веома свечан дочек и примљен је с великом радошћу и одушевлењем; Мађарски уметник Мункачи стигао је у Будапешту . .. пошто је претрпео велико кораблекрушеније са генералном Унијом. — Руски ђенерал Скобељев — пробавио је веселе дане у Карловцима .. . Аца зуб кад је наздрављао усуо је у чашу воде место вина! — У боју код Леденица . . . било је врло весело и играло се до зоре; ономад беху неки сватови у Сентомашу. . . један је погинуо а 30 рањеника однесени су у Котор. — Брошура „Поздрав Ан^елиИу" препоручује овоме . . . да састави ново министарство ; кнезу Милану саветују са свију страна... да растера своју околину и да се измири са саборском већином, која је гласала за другог. Аб.

*