Starmali

„стармали" број 16. за 1882.

125

"ћира. Какве су то чете, што их је послала Француска и Енглеска на својим флотама у Егииат? Спира То су све одабрани момци, спабдевени најбољим пугакама и са много фишека. Ђира. Па то су онда неки ватроиалгји. Спира. А да! — Мислим! Ћира. Хм! хм! Мени се све чини, да би тамо боље доликовали какви ватрогасци него ватроиалци.

Ђира Кажу да у новоме министру Калајију, коме се новерава судбина Босне, тече мало и сриске крви, од материне стране. Спира. А други опет веле, да то није истина. Има нагађања и оваких и онаких. Ћира. Не треба нагађаги. Ево пајбоље прилике, — па ће се и то видети.

Ћира. Јеси ли видео шта су нацртали чегаки ,НптопзИске 1лз1у?" Спира. А гата то ? Ћира Насликали су на ируској граници према Пољској све саме свиње, једну до друге. Спира Па гата веле уз то? Ћира. Веле да би то био најбољи кордон, од кога би се поплагаили Чивути, кад би тамо нагрнули.

П р б Д Л 0 Г, Како су госпође чланице патроната више девојачке школе у Вовом Оаду пословима својим тако претоварене, да на годишње испите, који су трајали пуну недељу дана, ни једна није ни једанпут дошла, то смо слободни предложити, да се за мушке нланове патроната бирају од сада само они људи, који знају штрикати, шити ко шуље, правити корпе за дувар, хекловати, вести, правити штрумпандле, комотмицне и папуче, - те да би могли оценити напредак женске деце у ручном' раду; а ко је сувишним пословима оптерећен, може с правом „положити мандат" на патронатству, и неће му нико замерити један родитељ, који има дете у виш. дев. школи. Опомена некој влади, Рећи ћу вам јоште негато По искуству седу : Сваки ј' устав раван сиру У многом погледу. Јест, устав је раван сиру, Драги министари: Неначет се дуго држи, Неће да с' уквари. Начне ли га, — тад га брзо Мора појест влада, Јер иначе биће плесни, Трухлежа и смрада. Ст.

побојах, да ће свет помислити е сам се опијо. Ја! па опити се! Јок вала, нећеш! Подрумар донесе новоме госту чашу пива и видећи, да у мојој чаши на дну само још неколико каиљица има запита, хоћу ли и ја. „Доцније," рекох му и одманух руком онако ноншалантно. Кад је нови гост већ дошао близу дна и појео своју кифлу, која беше те исте форме као и моја, а он се окрете мени и ни пет ни девет него ме пренерази овим речима ; „Господине! Ја сам случајно заборавио код куће кесу с новци и имам у џепу само седам крајцара, те кад сам вас опазио, а ја седох да попијем чашу пива уздајући се. да ћете ми ону једну крајцару позајмити " Да је гром ударио преда мном у земљу ; да је па клени кербер зубе своје на ме искезио; да је аспида василијска зијнула прогутати ме, неби се већма уплашио него тада. „Шта? шта? шалител се ви или не?" једва^изустих тешким дисањем. „Нешалимсе, тако је као што рекох," бешему одговор. Ја скочим на ноге и онако патетичким гласом и лицем к вему нагнутим, са разрогаченим очима продерем се на њега:

„А знате ли ви, да и ја само седам крајцара имам, несретни човече ?" Сав изнемогао спустим се на отолицу и гледах нетренимице у Т18 а У18. Овај се не могаше у први мах маћи са свога места, тако су га снага доказа и громки глас мој утукш. Мало по мало дођосмо себи и одлучисмо, да још каквог познаника причекамо, који ће ваљда бар три крајцаре више имати од нас, те нам сваком по једну позајмити. Нисмо дуго чекали, познати имућан трговац седне за наш стол, и наручи пиво. Ја турим образ под ноге, те му наше страданије саопштим. Никад нећу заборавити тај слатки смеј тога човека. У највећој невољи мојој само кад се на његов смеј сетим одмах се разведрим. „Е кад је тако господо моја," рече трговац, „кад сте ме тако лепо развеселили, то сам слободан позвати вас, да будете данас и ноћас моји гости; надам се, да ми нећете молбу одбити ?" И нисмо му одбили, но смо целу ноћ о његовом трош, ку провели. Видите дакле да нисам слагао, но да сам за једну крајцару три човека целу ноћ нрочастио. Арон.