Starmali

б1б ј ,0тармали а број 21. за 188В.

да се оснује орган за српске интересе у Хрватској и Славонији. Како су данашае политичке прилике у овој земљи поремећене и помућене, како се две струје — бечка и будимпештанска — о првенство отимљу, а како поред тога хрватске странке напрема српском питању положај свој не мењају: — то је по нашем мишљењу излишно доказивати, да је у таким приликама потребан и нуждан орган. који ће стајати на бранику народа нашег и његових интереса. Српски народ у троједниди, ако ће да важи као политични фактор и да као таки неку улогу игра, мора имати своје гласило, у ком ће верно одсјајивати назори и и тежње самога народа. Према пробуђеној свести нашег народа и према горепоменутој потреби могло се очекивати, да ће отзив српске публике на оваки лист толики бити, да му опстанак и напредак осигуран буде. И данас после непријатног искуства у том ногледу, нећемо СЈај свести српске облаком суморног скептицизма нашег да помрачујомо. Има више узрока слабом отзиву српске публике на књижевна подузећа, слабом читању и слабој вољи за читање. Ми их овде набрајати неможемо, само примећујемо, да нознаваоцу наших народних прилика немогу бити тајна. До народа и врснијих чланова у народу, до публике саме стоји, колико ће она сама себи савладати и омогућити опстанак независне дневне књижевности своје. Мислимо, да нам нетреба овде ни спомињати, да је „Српски Глас" независан органи као такав упућен једино на потнору читалачке публике. Ми ћемо и на даље истрајати и по дужности својој и нећемо престати надати се, да ће зрак пробуђене свести српске одагнати сумор и бригу са чела за опстанак овог листа „Српски Глас" излази редовно: четвртком и недељом на целом табаку. Цена је за Аустро-угарску: на целу годину 8 фор. на по године4 фор. — на четврт године 2 фор. За Србију : на годину 20 динара — на пола године 10 динара — на четвт 5 динара. У Гуми 18. септембра 1883 Уредништво „Српског Гласа."

ДЕЛА ШЕ шшт С десетом књигом, која је ових дана из штампе изашла, довршено је потпуно издање Јакшићевих списа. У I и II су књизи песме лирске и епске: у III—VII су приповетке; у VIII—X драме. У VII књизи је и биографија песникова са сликом. Свих десет књига износе око 140 ситно штампаних табака. У књижевности српској, после збирке Бранкових песама, ово је прво потпуно издање песничких дела. Али је у овом издању готово једна трећина са свим нова, досле нигде не штампана; а једна трећина је прибрана из растурених и са свим ретких часописа. Па кад се ка овоме још дода, да се у књижевности српској Јакшићу још није нашло заменика, и да у поезији Јакшићевој има хране, забаве и утехе за свако доба и за све прилике, у којима живимо — онда би још само желети било, да свака имућнија српска кућа има овај драгоцени низ есничког бисера, Једна књига стоји динар и по, а свих десет петнаест динара. Да би се олакшала набавка и сиромашнијиме, а особито ђацима, продужена је претплата: те ко пошље новце за шест књига, или за шест комплета, добија седму књигу или седми комплет на поклон. Због пеједнаке досадање распродаје могу се добити засебно само књиге IV — X, а I, II и III само тако, ако се узму све од I до X. Наручбине нека се шаљу књижарници Велимира ВаложиЛа у ЈВеограду. Чист приход од овога издаља иде у ф'->нд за издржаваље сиромашне породице Јакшићеве

доноси у своме осамнајстом броју за 1883. ове чланке: 1. Лавља породица, (песма сасликом). 2. Вића и звезде, успомена из бербе. 3. После сна, од ђ. Стоја-овића. 4. Зечија смрт, (песма са сликом). 5. Како је постало Врбско језеро код Целовца, (словеначка народна приповетка), превео Бранивој. 6. Није се утопио, (песма са сликом) од Чика Јове. 7. Курјак, гвоздене главе,народна приповетка. Прибележио Теша. 8. ЈЈнак из Индије, (песма са сликом) од ђ. С. 9. Дуга, од Теше 10. Даштања. 11. Решење даштања. Рукописи и све што се тиче уредништва, шаље се на адресу: Бг. Јоу . Јоуаштс "Теп, IX. Рогсе1ап§аззе № 56. — „Невен" чика Јовин лист, излази дванут месечно на читавом табаку Цена је за Аустро-Угарску на чигаву годину 4 ф., иа пола године 2 ф. За Србију и Црну гору и остале крајеве 10 дин. или 5 ф. у банкама на чатаву годину, односно 5 динара или 2 фор. 50 новч. на пола годипе, и шиље се на адресу: Штампарије А. ПАЈЕВИЂА у Н. Саду.

ОГЛАСИ.

НА П0В0ЉН0 ЗНАЊЕ поштованој публици у месту и на страни учтиво јављам, да сам своју главну нову радњу Спецераја, Материјала, колонијала, артије и разне боје трговину сместио у своју сопствену кућу, одмах до краљ._ окр. суда на главној пијаци број 39- у Новом Саду. Према томе најтоплије препоручујем моје добро снабдевено стовариште сваковрсне најфиније робе, која је свагда фришка и најбоље каквоће, нарочито шећер, кава, ниринач, рум, теј, свеће, зејтин, више сорти сира, разна вина, сремске жљивовице и све остало што спада у ову врсту трговине. За време мојега двадесетогодишњег пепрекиднога рада свагда сам се старао да своје поштоване муштерије потпуно задовољим, како у погледу ваљаности робе, тако и најумерније цене. Сада пак у својој сопственој кући биће ми ]едина и стална брига, да цењено повереље својих старих муштерија одржим и на даље сачувам, а нових придобијем. Према томе моје поштоване старе и нове муштерије могу уверени бити да ће сваки њихов налог најтачније и најуредније под мојим личним надзором обављен бити. »ау** А досадању моју радњу у старом локаду задржавам и даље као филијал. Најзад умољавам за многобројне посете и преиорујем се са особитим поштовањем ЉУБ. СТЕФАНОВИЋ, 2—3 КОД „ТРИ ГДАВЕ ШЕћ.ЕРА."

ШТАМПАРИЈА А. ПАЈЕВИћА У Н0В0М САДУ.