Starmali

Година VI.

У Новом Саду, 30. Септембра 1883.

ЛИСТ ЗА ЗБИЉЛЊВ ШАДЕ.

„Стармали" излази трииут месечно, 1'одишња цена 4 ф . — погодишња 2 ф . — па 3 месеца 1 ф . За Србију и Јруге крајеве 10. — 5, — 2 1 / а динара. — Власнив и одговорнн уредпик Змај-Јован Јовановић; главни сарадник Абуказем. Издаје штамаарија А. Пајевића у Новом Саду. — Рукониси се шиљу уреднику (Вг. Ј. ЈоУано\Чс, ЧУи п IX. РогччЧапцавве 5(>.) — Претплата и све што се тиче администрације, штампарији А. ПајевиЕа у Новом Саду.

Зле прилике. Тешко је реКп, још теже не рећи што данас човек мора да мисли. Народ рек'о шта га тишти, Рек'о мирно, рек'о часно; Шта не може више трпет' Рекао је гласно, јасно. Народ рек'о, па је чек'о А како се одговара? Тековиеа крвава му Гурнуда се под каплара. Е, ко мисли да се тиме Престо снажи, круна крепи, Тај се мор'о окупати У Виделу свију слепи. Нов се раздор тамо сеје Где се могло лепо мирит'; Где је свести било места Ту се поче пркос ширит'. Ево жучи место хлеба! Ево крви место вина! А томе се слатко смеје Мефистофел из Берлина. Ал ко мисли да се тиме Престо храни, круна чврсти, Грану мира његовога Туђа коза већем брсти. Устав деру, — а што не би! АртиЈа се дерат' даје. Ој ђаволе, благо теби, Имаш масне залогаје. 3<шагли се са виоине, А по магли јуре звери, —

Зар је устав вам' на одмет? Кад је тако, — е па дери! Ал ко мисли да се тиме Престо држи, круна јача, Савет ће му остат' сраман И под девет покривача. Јесте л' стегли српска грла, Да с' не чују мушке речи? „Јесмо, — сад ће ено неки Да пред пушком везан клечи." Кога вежу клечат' мора; Пудај сило на свог сина! Пробудићеш одзив гора И громове са висина. Ал ко мисли да се тиме — Стан', ја видим коби љуте, Које носе друге зборе, Пред којима песме ћуте.

Шетња по Новом Саду. сгхш. Ако је веровати календарима (што је обично ризичан посао), то се имамо скорим надати новој години 1884. По њима изгледа, да ће нам она доћи . за једно два месеца дана и донети доброј деци светог а С а в у ; добрим дужницима Сретенијеса „шнајдером"; српским народним учитељима 40 мученика; уредницима часне в е р и г е; регрутима неумитне врачеве (т. ј. неумитне докторе); разбојницима воздвиженије; онима што прокопавају туђе куће св. Прокопија; девојкама. Ц в е т и; неожењенима в е л ик у или малу госпођу; одпадницима народне странке Прео бражење; мамурнима Успеније; пијанцима Т у ц и н-д а н и т. д.