Starmali

„СТАРМАЛИ" БРОЈ 31. ЗА 1883.

247

С п у т а, Путујући својим послом свратим се у Шид и то у велику гостионицу. Беше недеља ио подне а у гостионици прилично света; упало ми је у очи, што не нађох ту ни гај» даша иа пи поп Аћима. Упустим се у разговор са једним говорљивим Шиђаном, који је — како сам о себи мисли — јако „ителегентан." Запатах га. Како са новим учитељима? Добро, само је м а н е р, што су ти људи горди и поношљиви а бар овде има доста ител е генциј е; ето вам овај па онај, да уђете у њихове куће ви би се зачудили, ту је н е б л у кућама као код каквог спахије или м а г н е т а. Ја не кажем да би они морали сваком г а л у ж ирати, али тек учтивији и онако мало понизнији према нама ителегент.ним људима, то би могли бити. Они се бламирају на то, што су они државни чиновници, пак им. као, нико не може ништа, е али јаче село од сватова! Ми ћемо љих већ канатицирати. Живила птелигенциј а ! помислих у себи и погражих кога паметнијег. У разговору са другим овим, дознадох, да у Шиду постоји и касина, само да нема ни чланова ни новина; постоји и певачко друштво са два короуправитеља, но нема певача ни певачица; дознадох даље да овде и „Турски народ" има својих читача и уредних претплатника који претплату сваког 30 фебруара шаљу, односно сами однесу и то сувим све до Новог Сада. Разумео сам и то, да имају и свој поштен брзојавни и поштарски уред и то такав, да брзојавним путем можеш новце за 10 дана чак у Беч опремити. Школе су им добро уређене, нису као загребачки клоштер, само имају једну учитељицу одонуд. Гајдаш Милић се сликао, и продаје своје слике, а има га шта и впдети, (само не знам, што је обријао бркове). Нешто је промукао — вели, да још није сасвим стало иово вино, И Максим се умирио; изројио је сву лакрдију у берби. пак се одмара и чека сватове и ђачку беседу. Ето, то су шидске новости.*) ПутнИК. *) Ми ово цримисмо. Ако је иутннк што погрешио, грех на његову душу. Али радо Иемо уст-унити места, ако ко има да нам нз Шида и што друго јави, чему би се веЕма обрадовали. Ур Новије Ењиге и листови. које уредништво прима у замену. Приморац. Лист за Забаву. поуку и књижевност. Излази у Бечу једаннут месечно. Власник Филип Ј. Ковачевић. Одговорни уредник А. Кажимир Лукетић. Цена годишње 4. фр. Торонталска жупаниЈа. Земљопис за III. разред српских народн. школа у торонталској жупанији као и за домаћу потребу Приређен по најновијим званичним и статистичним податцима, као и нрема насгавном нлану изданом од вис III. Савета бр. 34. ех 18/8 и вис. кр. уг. Министарсгва просвете бр. 17.284. ех 1870. Издање књижаре Миливоја Каракашевића. Цена 12 новч. у Сомбору, Штампаио код Ф. Битермана. 1884. Кад остаримо. Гоман написао Мавро Јокаи. Превео Урош Тононарски. Књига II. Вел -Кикинда, издаје књижара Јована Радака 1883. Цена 70 новч. ПРИП00ЛАН0*) в Хелерове справе за свирање. На разноврсном пољу уметности, механике и индустрије у целом узевши нема згоднијега предмета за бо*) За ствари под овом рубриком не одговара уредништво ни у ком иогледу. Уредн.) [ЦЈЈ- Још се могу добити сви бројеви „

жићне поклоне, него ове као савршене припознате Хелерове справе за свираље, које еу на свима изложбама, најпосле у Мелбурну 1881 и у Цириху 1883 првим наградама увенчанс. Нема узајмнога одношаја ма како нежне природе овај био, да се у њему не би Хелерове свирке могле као најзгоднији божићни поклони употребити. Онде где скупоцени поклони вређају нежно осећање, а корисне ствари осетљивост, ту су понајпре згодне ове справе за свираље. Да, — сваком ће оне добро доћи, Јер има ли когакоји у своме веку није никад остао у самоћи, те га чисто као пека туга обвлада или огорчење мучи, што се „светским болом" зове, па коме у таквим приликама не би музика — тај општи језик свију срца — била утешитељка и забављач?! — Таква справа топло се може препоручити и ономе, који је у самоћу доспео због свога положаја у животу или због болести или због губитка својих рођених и т. д. Справе те дају му уживања и разбибриге, у толико више, шго је фабриканат финим укусом сложио репертоар сваке поједине справе. Хелерове справе изводе најпопуларније и најбоље музичке комаде из старих и најновијих онерета, највовије композиције иа пољу свирања за, играње, најомиљеније несме најславнијих вештака и то на најкоректнији начин. За гостионице. хотеле, поолаотичарнице и т. д. не" ма згоднијег привлачења гостију, него што су ове справе. Као што нас са свију страна уверавају приходи таквих локалитета удвостручили су се, од како су дотични набавили справу за свирање : за то ее веома препоручује угоститељима и бирташима, који још те справе немају да без оклевааа ову нривлачећу справу набаве; на жељу ћемо олакшати начин иеплаћивања Господи свештенициша, који из обзира на свој сталеж или због удаљења не могу да дођу на концерте и т. д чине ове вешгачке справе најлепше и најдуготрајније уживање. Ове зиме ће се 100 најбољих справа, у вредности од 20.000 динара, као паграде разделити и тако може и купац најмање справице добити велику справу за свирање, јер па сваких 25 динара добија се листић за награду. Богато илустроване ценовнике са планоуг ншљемо на захтевање свакоме бесплатпо. Саветујемо, да се ма и најмање наруџбине управо на фабрику у Берну упуте, јер она осим у Ници нигде иначе нема свога. стоваришта а на многим местима се туђи производи продају као фабрикати Хелерови. Свакасправа, на што треба да се пази, поси име фабрикантово Ј. X. Хелер (Ј". 1Е31е11ег, Зр1е1л77 _ а,а,ге'п.-1 Г1 а,Тог11^, Вегп.) који је уједно и набављач скоро свију дворова и високих личности.

КЊИЖЕВНА ВЕСТ.

Овим јављамо поштованом читалачком свету, да ћемо отпочети месеца новембра -о. г. издавати : ИЛУСТРОВАНУ ИОТОРИЈУ СГПСКОГ НАРОДА, од најстаријих времена па до прокламације нове краљевине. За народ и школу, Са 100 слика. Дело ће изнашати 24 штампана табака, а излазиће у 12 свезака, и то сваког месеца ио једна свеска од два табака, у формату обичне осмипе. Цена је свакој свесци 20 новч. или 5'Ј пара. Претплата се прима за 6 свезака са 1 фор 20 нов. или 3 динара, и за 12 свезака са 2 фор. 40 нов. или 6 динара, а може се слати ноштанском упутницом па потписаног издавача или на књижаре и познате скупљаче. У Србији прима претплату књижара г. В Валожића у Београду. Садржај прве свеске. Т е к с т: I. Срби и Словени; II. Сеоба Срба из Бојке на балканско полуострво; III. СрСтармалог" од почетка до данас.