Starmali

248

„СТАРМАЛИ" БРОЈ 31. ЗА 1883.

би под својим жунанима. Слике: 1. Први Словени измећу Дунава и Балкана; 2. Словени служе боговима; 3. Карпатске горе; 4. Авари плене балканске земље; 5. Сеоба Срба из Бојке; 6. Срби примају Христову веру; 7. Војислав први српски велики жупан; 8. Властимир, велики жупан ; 9. Часлав, велики жупан. Имајући потребу пред очима књиге, која би наш читалачки свет што боље упознала са његовом прошлости, пуну сјајних и тешких дана, одважили смо се на врло тежак и са великим трошковима скопчан посао, на издавање популарне историје нашег народа, те, с тога смо управо и наменули ово наше дело једино нашем ширем читалачком свету. Узимајући у обзир још и то, да досад у нашој књижевности није ни једно дело угледало света, које би биио опредељено за ширу публику, одакле би се могла упознати са целокупном својом прошлост, него једино је упућена познавати прошлости своју из народних песама и календара, мислимо да нисмо ни најмање погрешили, ако смо се овог посла подухватили. Пишући ово дело послужили смо се са најбољим нашим и страним изворима, само да би могли изнети што верније и истинитије поједине догађаје. Да би важније моменте из српске историје што живље преставити могли, одлучисмо се да их у слици приказане донесемо, те се због тога и обратисмо на једну овдашњу млађу српску уметнкчк} снагу, да нам својом вештином у помоћ притече, да слике буду што верније предањима српске прошлости. Иначе ми ћемо свакојако настојати око тога са свом нашом снагом, да одговоримо у сваком погледу свом задатку, и да „И л устована историја српског народа" буде доиста достојна потпоре нашег народа. Мислимо дакле да се можемо сигурно надати лепом и свестраном одзиву сриског читалачког света. У Бечу, дне 1. октобра 1883. Коста Мандровић књижар и издавач Л\Чеп, IV., АрГе1даззе Кг. 3.

»Г ДВЕ НОВЕ КЊИГЕ *"Ж ДЕЧИЈА ЛИРА. ЗБИРКА ПЕСАМА за певање у школи и код куће. нрибрао • ' . .; ' - ■ ■■■-'..-.■. . ■- ■', . : ■■-■,■■■ ....... :. . . ј СВЕТОЗАР АРСЕНИЈЕВИћ, у ч и т е љ. 272 стгра-ие. ЗО ксовтз:. САВЕТИ МОЈОЈ КћЕРИ. од Н. Ј. Буља. ПРЕВОД С ФРАНЦУСКОГА. Свмк« II. 220 страна. Цена ©О новч. Обе књиге могу се добити уз књижарски рабат у штампарији А. Пајевића у Н. Саду.

„ОРАО" ВЕЛИКИ ИЛУСТРОВАНИ КАЛЕНДАР за 1884. Ј&тг ЈОШ СЕ МОЖЕ ДОБИТИ У ШТАМПАРИЈИ Ао ПАЈЕВИЋА У НОВОМЕ САДУ. ОМАСИ.

Прва награда на изложби „Мелбурн" 1881СПРАВЕ Ћ СВИРШ што свирају 4 до 200 комада; са или без експресиЈе, мандолине, добоша, звонца, кастињете, такозваним небесним гласовима, харфеним звуцима и т. д. КУТИЈЕ СА СИОМ што свирају 2 до 16 комада; даље справице са прибором за женски рад, столићи за цигаре, швајцарске куће, албум за фотографије справе за писање, кутије за рукавице, претеге за писма, судови за цвеће. чаше за пиво, буђелари, столице и т. д. Све то са свирком. Увек најновије и најодличпије ствари препоручује. Ј. Н. НЕГЛ ј ЕК, Вегп, (8сћлуе12,) ЦЈвГ* Идустроване ценовнике шиљемо бадава •ени^оЈ ђгиДНВ об 0'С "Ј 'о ЂДрнзаон Уо 04И9 -врозЧГ вх и авдгсЈина Ђ8 Ђа -■в(Јпо хиао 81шаз отзн за вДвни^ 000'02 ихзонУаДа Л И З внјз ИШПЗГ Г ВН 001

израђује ливнида 10—12 ||\ЂОРЂА БОТЕ СИНОВА У ВРШЦУ /&

ШТАМПАРИЈА А. ПАЈЕВИЉА У Н0В0М САДУ.