Starmali

274

„стармали" број 35. за 1883.

лико, то јест, и жене могу старије бити), те и пунија искуства и захтевања према напретку цивилизације. Али нису само жене сад с годином дана старије него лане. Сад је и све друго постало старије. Старији су на пример и наши лањски дугови; старије је по шумама и пруће, старији су (и дебљи) постали и лесковци, а то се све у кућевном животу употребити даје. Лесковац на шипкање жениних хаљина (ал не кад су на њој); лањски дугови се балзамишу, да дуже могу трајати; старе жене мећу на се н ове хаљине, као што се и цела природа обнавља. Тако се код жена и обичаји мењају и обнављају. Ево већ видимо, да се на све стране престаје играти „фрише фире", то је сад нешто старо, сад се игра само „фарбл", то је већ нешто новије и зрелије. С— киње већ набављају и нове чизме, да могу лакше газити ноћу блато, кад иду једна другој (док мужеви спавају) на коју партију. Ово им ми не замерамо, јер ако би који педагог или моралиста нашао ту неку замерку, ми би му лако запушили уста тиме, што би увек могли доказати, да смо ми сами томе криви. Ми смо женама одузели сваку другу прилику душевној забави. На пример. У српској новосадској читаоници (а биће да је и у другима тако) женске некако немају места. Никад ни једна не долази да чита новине и корисне и забавне листове наше. А зар се не би и за њих скромна собица могла удесити ? Те место да иду на картанију, могле би оне ту који час провести у читању и разговору. Јер кад лети иду на агенцију на пиво и код Петермајерке на сладолед, зашто не би зими отишле по који пут у читаоницу на читање добрих листова, које не може свака у кући држати? Ако је читање и седење у читаоници грех, нека онда ни мушки не греше; ако је дангуба, нека ни господа не дангубе; ако је срамота, нека се ни мушки не срамоте! Но да се манемо тога сад пред божић. Имају оне сад и друга посла, Сад ваља месити божићне колаче, спремати се за костим-бал „црвеног крста" и читати Германову посланицу, која ће нас без сумње и ове године усрећити као и лане, а изићи ће уз њу без сумње и Радићев коментар, који ће му орловатски парох г. Цијук написати. Аб.

У ш т и п ц и, X Земунски адвокат г. Мате Ивић тражи се за ђакона; у Загребу је већ правио пробу, како вешто уме да к а д и (Анђелићу). * * * — Тријестански Чивутин Сингер веома се радује православном божићу (јер ће стићи из Карловаца преко Новог Сада ванредне наруџбине колонијалног еспапа и мајмуна). * * © Наши научењаци формално се завадише око неке х е м и ј е, те још може отуд изићи и какав п р оц ес. Да л' ће то бити хемијски процес?

* * * |Ц Дакле под благословеном ером Николе Христића ооуђено је у Србији 800 људи на р о б и ј у. Но ово неће бити сигуран број, јер у Србији има много више становника. * * * А Дакле и апелациони суд је нашао да су Тиса-Есларски Чивути невини као голубови. Ја се сад надам, да ће највиши суд наћи Естирку Шољмошијеву живу и вратити је њеној кукавној матери. * * * □ Српска влада је најбоља влада и најбоље уме да усрећи свој народ, јер онде опозицијони листови не могу шта да рекну — тако' је све у свом реду. ( Ко каже да Србија није напредна земља? Ено у Брислу се навршило пуних 10 година, како како није осуђен на смрт, а у Србији су за неколико дана осуђени 99 људи! * * * Л Ко ће да се опкладимо, да ће нам о новој години оџачари честитати нову годину, да ће о божићу изићи Германова посланица, да ће г. С. грдити капутлије, да ће новосадске пиљарице продавати роткве и да ће у Београду који гимназиста другог разреда покренути нов лист за науку и социјалне одношаје? * * * . . % У Србији излази указ по ком сваки онај, који се од нове године не претплати на „Видело" Јпотпада под преки суд. * * * У Риму на маскнбалу маскирао се г. Абердар тако, да је с к и н у о м и д е р. Кажу да га нико није могао да позпа, па ни сам непогрешиви папа; сви су мислили од њега, да је неки Јанићија. * * * □ Кад узмеш на в а г у шта неки мађарски б у н д а ш и чине, онда се нећеш чудити, што посланици саборски називају један другог вагабундом. * * Кад су и Тиса-Есларски Чивути изишли невини, онда, је то заиста врло сјајна „Луча микрокозма!" Аб,

Чудновато, Какво је то „Видело" Што вам очи крепи, Кад ни један не рече: „Видим да смо слепи!" Истина им у уши Не мож' да прокљуви; Ал ни један не каже: „Чујем да смо глуви!" Палилулац.