Starmali

60

,отармали" број 8. за 1884.

.«г>

Ћира. Ја драсим, да је уредник „Заставе" много комотније могао прећи у новосгворени логор, да није собом повукао и „Засгаву" на ко јој леже силни лаворови и трнови . венци од пуних деветнаест године. Спира. Па да шта је требао урадити? Ђира. Није моје никога да учим: али ја би у том случају овако урадио: Занитао бих, еда ли има још кога који хоће да се под Заставом овом верно до издиханија бори !? Ако има, она је богом и историјом ваша. Ево вам је, — а нова гарда ће нову заставу ра гради. Спира. Бога ми то би баш лепо и са свим у реду било.

Ћира. Кажу да се без доказа осуђени Нера Теодоровић сада са душом бори, тако је оболео. Па зар нема влада ни толнко срца, да га бар сада краљевом помиловању препоручи ? Спира. ћути, ћиро, то не може бити. Јер овој је влади до тога стало, да свету покажу, е се у њиховим казаматама може и природном смрћу, и без чаршава и салвета умрети.

П у С Л И Ц е

Даклем Бизмарк хоће да сиђе са минис/гарске столице. Хм! А да није наумио да скочи на астал?

Приметили су неки, да у оном броју „Заставе" који је изашао баш кад се држала конференција у Пешти, није било ни речи о тој тако важној сгвари али зато је био ту грдан чланак о осветлењу са гасом. Но поред све те грдне количине гаса, остадс нам нерасветљена она тама, која нам баш тада на очи паде. Била је негда „Преса," али Немцима не беше довољно независна, за то „створише: »Нову слободну Пресу." Код нас је то друкчије, ми ако не буцемо задовољни са садашњом „Заставом," морали би створити „Стару слободну „Заставу."

Нека господа у Иешти и томе се надају, да ће се сада крв и нож, мржња и бес завргнути између народне странке и новопресалдумивших њихових другова. Но ма како да испадне пресуда кикидскога збора, ту радост не треба тој господи да учинимо, Могли би се већ сада заверити, ако дође до борбе, да ћемо се само чистим уверењем, штедњом и разлозима борити. То је скроман предлог „Стармалов."

Сад ни „Видело" нема куд него се нада да ће народна банка напредовати. Хоће, ако бог да, — само што сте ви о друкчем напредовању сањали.

На II. лањском састанку београдоког Лекарског друштва 26 фебр. 1883. (види записника број 8.) реферише доктор Хирш о шарлаху и јавља, „да су сад сви симптоми тако благи, да деца скоро на ногама одлеже." — (Не знамо дали се дешава и који случаЈ да дете шарлах лежећи одстоји.)

Проба пера, X. Безлобноје уподобленије. Има егземплара Смирених отаца, У којих је трбу, Као права каца; У њег може стати Вина грдна маса, А и обруч ту је У виду појаса. XI. Мој кукавни дукат. Имао сам у џепу Један дукат сам, И то о б р е з а н. Моро 1 сам та разбити, Чивут гледа танко, Гледа га и преврће, Понда рече: Манко Одбио ми „беоћз регсеп!" Ох жалосно стање I Хришћан мора да плаћа И за обрезање. XII. Ех^еШеи«. II . . Андрија тужи се Да му ј' мала плаћа, За то радо одлази Где је свињска даћа. Ту имаде изобиљ Кобасица, вина: Кад се људи напију Буде и батина. Да не мора сведочит' Ако буде крви, Он је наш'о ехресИепз: — Опије се први.

Омар*)

*) Све се бојим због мога дериог имена да не испадне једаред штампарска погрешка, у место „Омар" да сдагач не сложи „0 м и р". Јер ма да сам и ја наумио наиисати ид'јаду (оваких ситнпда) ипак волем бити жив Омар, него мртав Омир. Омар.