Starmali

61

Ђука. Е па живила Будапештан ска конференција! Шука. А шта ти даје повода томе усклику? - г ; Ђука. Па ево стоји у „Српству", т?да је та конференција решила, да п '- бечкеречки програм сахрани. Шука. А шта то значи? Ђука. Да га сачува. Шука. Е мој брајко, читај само тај чланак даље, па ћеш видети да то „сах ранити" значи погрепсти, укопати. Ђука. (Разрогачи очи). Гле бога ми, имаш право. Онда је то шта друго!

танских политичвих програма

А6.

И Б Е Р Ј Е,

Европи ја пајбоља свирачица (јер нема ни горе ни боље од мене.)

Ђука. Даклем на конФеренцији одбише предлог Миле Милосављевића, да се т. ј. потражи осигурање наших фондова; а зашто? Шука. Јер веле да се то по себп разуме. Ђука. Па ја бих онда пре изоставио тачку прв у, да ћемо т. ј. потпомагати развијтак угарске државе, јер за то се пре може рећи да се п о с е б и р а з у м е, кад смо угарски држављани I

Ђука. Па кад су она господа напустила оад бечкеречки програм, како ће се звати сад овај њихов нови програм? Шука. Е па Будапештански програм! Ђука. Ал до сада смо се канда бојали будапеш-

У хотелу »Европи" у 0. беше код велеуважене госпође С. мало друштво. Госпођа је становала у салону, у ком беше гласовир и то једини гласовир у целоме хотелу. На жељу друштва седе госпођа С. за гласовир и одсвира красно и вешто неколико пијеса. Кад је свршила не могаху присутне госпе да се нахвале вештине и дивног свирања. На то ће госпођа С. смешећи се: — Па зар ви не знате, да сам ја најбоља свирачица у целој Европи? Присутни се на ово мало тргпу. Признаваху у себи до душе, да госпођа С. врло вешто свира, али опет ће то много рећи и изгледа претерано, да она сама себе хвали, да је највештија свирачица у целој Е в р о п и. Оштроумна госпођа С. поћута мало, гледећи их и читајући им из очију, како је држе за нескромну и онда ће им тек решити загонетку овако: — Овде у хотелу Европи ја сам сама која свирам у гласовир, дакле видите да сам у ц е л о ј

Сараднику или уреднику српскот листа може увек лако да пасира какав малер, и то не само од правих Мађара него и од других. Тако је и мени ономад пасирало. Био сам атакиран од једнога господина у позоришној рештаурацији Олакшавајућа је околност, што се десило у рештаурацији. „Ко теби даје извештаје о томе, шта се догађа у мојој —, у моме заводу?" То је било строго питање, после класичних и етикетних назива; лаж, безобразлук, балавац и т. д. — Не могу вам казати и с т и н у, господине. Да сам у томе стању у ком сте в и, ја бих можда п о оној латинској пословици и казао вам истин у! Овако збогом! (Оволико за сада.)

Ономад читамо у оглас} по новинама, да ће бити концерат у позоришној дворани. Цена: у првом и другом реду 2 фор. — Добро. дајте ми једну карту у првом реду. Кад на концерат, а оно пред првим редом стоје два пуна реда столица, дакле је први ред био управо т р е ћ и; а у огласу стоји, да је трећи ред 1 ф. 50 новч., а не 2 ф. Но то је све ништа, само кад смо имали прилике да се уверимо, да п р в и ред може бити и т р е ћ и! То је нека математичко-физичка игра.

При конштитуирању вршачке општине гласао је један бирач за С о фиј у П ер о в с ку, Ж ељ аб ов а, М и х а ј л о в а, и т. д. да дођу у општински одбор. Та зар је мало динамита било већ у вршачкој општини, него да још и из православне Русије уносимо. И зар нема ни једног вршачког с и н а, који је био у Р у с и ј и и тамо науке своје свршио и докторат положио, па да напише какву брошуру или посланицу, која је тако исто намерна да р а с п р шт и све што је с р п с к о, да се не би морали покојници руски трудити !? Аб.

Питање, — У свако доба сувремено. Мудри људи прописују Сиромашним људма меру; Па свакоме саветују: Да се пружа прем' губеру. Ал рецте ми, мудри људи, А тако вам божја вера, Шта да радим ја сиромак, Који немам ни губера? Један безгуберник у име свију осталих.