Starmali

138

„ отагмали * број 18. за 1884.

морају да дижу маказе и секу купоне; па још кога је бог каштиговао са једно 500 ланаца земље, тај тек има сада да се пати, јер није шала трудити се око испражњивања пуних амбарова лањске хране, да би се новој места начинило! Па узмите оне кукавце, што имају много новаца под интерес (25°/") издатих, те сад кад дође нова храна и дужници до које крајцаре, па кад сви у једанпут нагрну да плаћају интерес! Какве ту тек има човек пискарије и досаде па овој несносној врућини! Сажалења достојни су и они, који на овој великој запари седе на министарским столицама — и они се заиста морају налазити у највећој запари ! Врућина ова смета неизмерно и нашим госпођама, што се картају; помислите само какав их сад тек зној мора спопасти, кад губе на картама, кад су „платке" ! Па кукавни калуђери наши по манастири, шта ли они имају да подносе у овим топлим данима! Да гладују — то не може нико од њих захтевати, а да по своме обичају једу толико печења п пију црно вино и ракију, то опет кад се ревносно ради тако ешофира човека, да постаје за сваки рад неспособан, пак се гдегод у хладу једва може да издува и одмори од племенитог нанрезања. Врућина ова убија чисто вољу и нашим владикама, да чине по својој дијецези канонич:не визитације и народ поучавају, него морају и они сироти да траже хладовине глегод у Будапешти код „ Јегерхорна" или под Тпсином капијом и стрејом. Врућина јако досађује и владиним кортешима, као што се и прошлих избора видело, те су непрестано морали жеђ да гасе и да се пате око пива и вина, премда им се језик није сушио само од сунчане жеге, него још више од говора и наговарања. Но у колико је њихов говор постао већ знаменит и на гласу, у толико, опет г о в о р и њихових кандидата на сабору, неће баш много досађивати никоме, нити ће им се Језик од тога сушити ни уморити. Кад је говор о кортешима и о избору, не могу прећутати да не споменем овде једнога пријатеља, који Је у Т-ском срезу гласао за владиног кандидата. Он је после избора овако приповедао једном своме сељанину: —- Хо брате, ала ти то лепо беше у Т. Паприкаш да не може бољи бити, а лебац као руда (мислио је „векне*, што су се раздавале)! Те ти одем у биртију па удри по паприкашу и вину, па онда одем и гласам; за тим опет у биртију, па онда опет одем па гласам, и тако сам ти ја, брајко, неких једанаест пута гласао. Него кажу, да оног посланика, што је изабран, неће да приме, те ће бити нов избор. Да хоће бог дати, да опет проживимо у Т. онако као пре! Даклем као што видите, братац је врло одушевљен био за бирање, тако да је гласао једаеаест пута за владиног кандидата. Он то сам приповеда и ја имам сведока. Онда со не треба чудити, кад читамо у новинама, да је било бирача, који су гласали и за покојне • да је кучебер један гласао за инџинира, кој"и није био на биралишту; да је теле (у форми паприкаша) на многим местима решило избор владиног кандидата, Него кад Ј'е о врућини реч, морам још непио у зависти да споменем.

Док се ми патимо на врућини и на сунцу, дотле има људи, који пландују у хладу. Браћа Лаза Нанчић, Јаша Томић и Бранко Токин беху све до скора у — хладу, заклоњени амрелом Пешиног братољубља и шатором штацанвалтовог господарства. Па зар да им човек не завиди!

У Ш Т И П Ц И. А У ајмашком крају у крчми кад „Буџе и Геџе" договарају се нека браћа, да иду Д^виду Старчевићу у помоћ, да му помогну парламентску радњу развијати. * * * — Кад је Старчевић тако противан Куену, који седи сада на Банском столу, како би било, ка д би њега (Старчевића) на Б а н с т о л оправили ? ■* * * © Но, сад верујем пословици, да је ћутање злато, јер ови говори Старчевићеви на хрватском сабору заиста су блато! * □ Кад не може г. Старчевић да говорима својим поломи иепријатељске стреле, нека покуша то по савету г. Нике ћ у т а њ е м. * * & §. Шта се ради у Србији? — Ниш -та! * * * Ми одавно говоримо „с главе риба смрди." Но сад кад је опасност од колере, ваљало би те смрдљиве главе уклонити. * * * + Место владичиног двора сазидана је у Новом Саду на томе месту с о л а р а. — Сад ће ваздух око двора бити сав с л а н, те ће некима проузроковати јаку ж е ђ. * * ^ Па сад нек ми кажа ко, да је вода здравиЈа нег' вино! Ето сви доктори тврде, да ј 'е пијаћа вода носилац колере, а о вину тако штогод нико се није усудио да каже. * * * Ј) Нисам никад чуо да и вино треба дезинфицирати, јер од њега нам не прети никаква опасност! * * * Д Давид Старчевић рече ономад у седници саборској за председника, да није способан ни за с в и њ а р а, (а камоли за председника). Тако штогод о г, Старчевићу не би се могло рећи. & * * □ На манистрове наредбе о колери одговарају солгабирови, Феишпани и пандури г. министру : не можемо радити више ништа, јер смо јако уморени од кортешовања за изборе. * V Против в л а д е колерине надамо се, да ће се и саме либералне власти наше ставити у о п о3 и ц и ј у.