Starmali

„СТАРНАЛИ* БРОЈ 18. ЗА 1884.

139

Ђира. Спиро брате, немој се срЈр? дити, што ћу те нешто (можда и Спира. Међу пријатељима нема ^«■■1 Ђира. Ето видиш сад је настала сезона да се иде у бање. Ја знам да ти у џепу свом немаш тодцко бања да би могао ићи у бање, —али кад бн п.ир. био каква крунисана глава, у коју би ти бању сад ишао ? Спира. Ја би најволио ићи у Б а њ а-Дуку. Али не ове године не би ишао никуд, него би дезинфициро кужан ваздух око себе, и тако би се старао како би могао сретно и мирно што дуже код куће остати.

И В Е Р Ј Е. Чортановачки тунел већ има и своју занимљиву страну. Ономад се возила туда једна лепа госпођипа. У купеу преко од ње седео је један попа, а мало даље у крају један млад лаћиан. Кад влак уђе у тунел, у ону египатску помрчичину, а лаћман се довуче полако са свога седишта, загрли госпођицу и онако својски је цмокне. Кад је влак опет изишао на видело, госпођица замахне шаком, тб попу добро ћушн преко образа (мислила је да ју је он пољубио, јер јој је виз-а-ви седео). Наравно, да је знала да је то млади господин лаћман учинио, можда би њему опростила. лг г На Хрватском сабору дошло је у парламентирању дотле већ, да Давид Старчевић засукује рукаве и зове Кутузовића ближе, да му расцопа главу. Иначе влада азијатска колера у — Тулону, а ово на хрватском сабору је само Сћо1ега поз1;гз8, која се тамо оваки час иојављује.

„Видело" (бр. 53.) вели у уводном чланку; „Општине и општинске власти последњи су б е о ч у г на строју државних власти," Из овога се види, да „Видело" мисли, да државне власти треб а да буду неки л а н а ц (који стеже народну слободу), јер б е о ч у з и знамо да састављају гвозден ланац; те с тога су по томе и државне власти у Србији неки ланац, кад су састављене из беочуга!

Из Марсеља чујемо врло озбиљну „марсељезу." 0 колери. Будимо на опрезу и сећајмо се речи из марсељезе: аих агше§ сНоуап! (»На оружје грађани"!), те

се латимо и ми оружја зарана, којим се против тог непријатеља војује. Малер је велики, што наше власти у Угарској и иначе, забрањују владати се по „марсељези." У опкладу! Ако је истина она лепа вест, да је наш Лаза Костић добио и примио у Црној Гори онај положај, у коме ће још боље моћи показати шта вреди, хајде да се опкладимо да од оних искрених честитака, које ће за цело добити са свију српских страна, прва честитка неће бити — Абердарова. Ајде да се опкладимо, ако ко сме Пецкало Стармалов, (оа донуштењезх своје више вдасти.) Проба пера. XX \ ; 1П.. Програми. Бечкеречки, Новосадски, Па Кикиндски, — хој! А ја мислим, како б' било, Мили боже мој, Да истакне свако српско Место програм свој. То мислећи иодићу ме Неки врашки м^ави. Тад би злотвор хвалио нас : „ Б а ш сте Србиправи!" XXIX Чивутски савет. Један Чивут, искусан, Вешт у свом занату 4 Рекао је некоме Српском облегату: „Драги Аргонауте, Ви би златна руна ; Ал кад вам је већ стало До лична рачуна, Окајте се политике, Ту је мања рента; Маните се прог р а м а, Држ'те се проц е н т а ! XXXI// Језикословна крупница. Филолози, ви можда не знате, За то чујте из мог жутог кљуна, Где је корен и од куд долази Тај субстантив : б у н а. Има једна биљка, коју кадкод влада Непојмљивом глађу халаво динира (Кадкад је и светлој круни презентира). Па од оте биљке, — буником се зове Од оте се биљке б у н а деривира. (Еоме с' ово не допада, Нек мете а<1 ас<;а, Ал бадава, то су Хисториска факта.) ' Г — Н. *