Starmali

198

„(ЛАГМАЛИ* БРОЈ

25. ЗА 1884.

Да чујемо шта и други веле, Не морамо само ми говорити. Ко неће да пољуби моју виделовску папучу, тај мора да искија. Ето питајтесамо где је митрополит Михаило, — у Кијеву. То сам ја израдио. Стојан Новаковић.

Гроф Зичи још ми није одговорио, какав орден жели да му издејствујем. Мора ћу га још једаред запитати. Мраша. Знамо да нам завидите, сви изборни срезови, колико вас год има. Али имате и на чему. Кушевић је наш посланик, а није ваш. Ха! Вуковарци.

Све чекам, кад ћеду ме позвати да се примим уређивања „Заставе". Ствар је сасвим сазрела. Бекић је тога лава оборио, сад још само фали мој гнаденштос. Брудер Јанов.

Напшпсг петез Вис1аре5{;ге 1аг1:, 5гађас1 ћа1а1га кезг. 7

Мува без главе, Већ су ми више пута пријатељи говорилии да садања ж 3астава" изгледа као мува без главе, да се заплета тако како се расплести не може, — али ја сам је увек по мало бранио из поштовања према лепом имену и прошлости њезиној. У сто прилика видео сам да је тако, али ипак висам признавао. Ономад ми пријатељи донеше два броја „Заставе", да ми њима докажу, да она ни у своме тобожњем правцу не зна шта ради. Показаше ми прво број 136. у коме „Застава" (орган српскога клуба у Загребу) изборни проглас доноси, али не на првом месту него ':ек иза „Политичнога прегледа". А за тим ми грунуше под нос бр. 137, у коме је проглас неколидине бирача доспео на прво место и то наслов са најкрупнијим словима. На питање шта вел..м на то, — морадох и ја рећи : Мува Оез главе! Том сам приликом прочитао и поменути проглас: Бирачима ердевичкога среза, и врло сам се обрадовао кад сам видео, шта се све од једнога човека очекива. Бирачи се боје „данам уверење, свест и слободу не разапну и копљем не прободу слуге и удварачи силника, и за то приклињу већма него царе Лазо у очи Косова, да се не бира нико други него г Баса ђурђевић. Ја знам да г. ђурђевић уме бити и момак од мегдана, — али дали ће оваков Херкулески задатак моћи извршити на клизавој поледици владине или банове странке, — при томе питању ја остајем још бар за сада Неверни Тона.

Финансијски предлог. Да не би неприЈатељи (или можда и пријатељи) Матицу Српску прогласили за вухерера, што од дужника своји прима закосити интерес од 7, процената, — а кад њој новаца треба онда га тражи како га. може добити, — то предлажем, да од сада не буде више као до сада, него нека Српска Матица буде тако галантна, да својим кредиторима плаћа што већи, а од својих дужника не узима никакав интерес ; на, тај начин ћемо дочекати, да ће свет о Матици нашој с к о р о рећи: То је сушта доброта била — бог да јој душу прости! Неко из прикрајка.

У Б р ш ц у, (О кнкацији). Странац (Учитељици). Молићу, госпођице, колико сте имали деце ове прошле године? Учитељица (Збуњено). Молим . . . имала сам ј е д н о. . . С т р а н а ц. Шта, само ј е д н о дете ? Па сте зар држали школу за љубав том једном детету! Боље онда да сте остали код куће, па чистили кромпир. У ч и т е љ и ц а. 0 не, молим, имала сам у школи 35 деце. А кромпир сам у школи чистила.

Из Карловаца. Новосађанин: А кога сте в т бирали : Кар ловчанин:Г1а Јању Станковића из Карловаца. Мајурац: не тога, него Станаковића из мајура. Буковчанин: Таман погодисте; — грк Станковића из ЈТединаца. Новосађанин: Е људи, — ала сте се умели мудро сложити!

Избор у Карловчићу, ире избора. ђ у р. Браћо ! ваш оборлаћман честит је човек, ми га сви поштујемо ; али висока политика иште, да другог бирамо на сабор. Бирачи: А кога ћемо? ђур: г. Хорвата. Бирачи: Нећемо Хорвата, нећемо Хорвата ђ у р : Да кога ћете ? Бирачи: Оћемо Србина, оћемо Србина ! ђ у р : Е добро, онда бирајмо г. Мирка ! Свиједнодушно: оћемо Мирка, живио г. Мирко! после избора Бирачи: За бога, јели истина, неки говоре, да је г. Мирко шокац? ђ у р: А зар ви незнате да је Мирко право српско име ? Б и р а ч и: Па и ми велимо, да ни један Мирко не може бити шокац. Живио г. Мирко !