Starmali

„стармали" број 25. за 1884.

199

Избор па Двору, пре избора. С у б. Браћо ! ваш цона честит је човек, ми га сви поштујемо; 'али висока политика иште, да другога бирамо на сабор. Бирачи: А кога ћемо ? С у б. г. Мишкатовића : Бирачи: (згледају се) А ко је то ? Суб. Та знате ваљда г. Мушкатовића. Б и р а ч и : Знамо г. Мушкатовића ; живио г. Мушкатовић ! после избора. Б и р а ч и: за богл г. неки веле, да је то онај Мишкатовић, који се пре неколико година с' вама јавно чупао, доказујући да нема Срба на свету ? Суб. Е па маните га, сад се бар уверио, да нема Хрвата, но само Срба — на свету!

Бубнуотека. Адрес једнога писма. Чесноме нашему Србеком председнику првоме ; светога храма, нашег олтара спомоћник Господин М, Л. од земље су од ваздвигнути и духом светим њина нарав човечанству и духом светим обдарен ком се содржава у тулу небесном. У Молу.

Новије књиге припослане уредништву на приказ. Србинови записници. Записује Србин-Грабовачки. Излази месечно једанпут. Предплата за целу годину 60. новч. или динар и по У Земуну штампа и издање Орбина-Милоша Грабовачког.

0 ФИЛОКСЕРИ вако шеда и кајш се срдивша сузОија. написао М. ПЕТРОВИИ, про^есор. Дена 20 нов,

Књижицу ту написао је стручњак, који је чре две године на окуженим виноградима у Истрији проучавао заразу и познао тамо употребљавање средства против исте, о чему је теоретичви и практични испит положио. У књижици је јасним, крупним потезима изтожено све, што се до данас зна о филоксери. У доба, кад је та опака животиња загрозила фрушкогорским виноградима, биће ова књижица од интереса и користи за свакога, а нарочито за винодељце у Орему. Садржај књижице: Филоксера у Фрушкој Гори. Долазак филоксере у Европу. Како изгледа филоксера и како се размножава. Како филоксера сатари чокот. Природно распростирање филоксере. Филоксера зарази и земљиште. Како да се бранимо од филоксере. Екстинктиван поступак. Културалан поступак. Наводњавање винограда. Виногради на песку Американске лозе. Завршетак. Наручбиие ваља слати подписатој штампарији, која даје велике књижарске рабате свима онима, који желе растуривати ову књигу. Штампарија А. Пајевића. У н. Саду.

ШКОЛСКЕ КЊИГЕ КОЈЕ СЕ МОГУ ДОВИТИ У ШТАШАРШ А. ПАЈЕВИЂА У НОВОМ САДУ ево су ове: Буквар са сликама за срп. осн. шк. ново издање 16 н. Упутство уз буквар за основне школе 10 „ Црквено-слов. буквар са читанком ново издање 16 „ Читанка за други разред српске осн. школе 24 „ Читанка за трећи разред српске осн. школе 28 „ Рачунски примери за уч. З.-ћег разр. осн. шк. 8 , » » 4.-ог „ „ „ 8 „ » » » 5.-ог „ „ „ 10 „ г> » » 6.-01 „ » ч) 8 „ Зоологија за учитељске и више девојачке школе 80 „ Историја Угарске, са уводом у историју света. за ниже разреде средњих школа написао Др. Фрања Рибари, с мађарског превео проф. Милан А. Јовановић. Свеска 1 60 , »II 60 „ Велика катавасија 1.— „ Мала катавасија 20 „ ђимнастичке игре са сликама. Део I. 1.— „ Одабране народне песме за учење на изуст у срп. основним школама друго издање 10 „ Дисциплинарна правила за јчит срп. осн. шк. 10 „ Наставни план за срн. нар. учитеље 20 „ Нове метарске мере 10 „ Ко дакле жели да горње књиге из прве руке добије, нека се обрати подписатој еакладној штампарији од које ће добити највећи књижарски рабат. Иначе могу се ове књиге добити и у свима српским књижарама. Штампарија А. Пајевића у Н. Саду.

НОВА КЊИГА. КАРАКТЕРИСТИКА КНЕЗА МИЛОША ОБРЕНОВИћА У ПРИПОВЕТКАМА ИЗ ЊЕГОВОГ ЖИВОТА ка.0 још неке приче хз:з хз^з—хз^з годксеее . СКУНИО И УРЕДИО Светозар Стојадиновик. Цена је књизи 50 новч., а ко поручи 10 *♦мада, добије комад по 32 нов. Наручбине ваља упућивати Издавалац штампарији А. ПајевиЋа у Н Саду. НОВА ||Н)ИГА ОСНОВНО НАЧЕЛО КРИТИЧКИ УВОД У ОПШТУ ФИЛОСОФИЈУ НАПИСАО др. лаза ::остић. " ^ ЦЕНА 60 НОВЧ. Ко поручи на распродају најмање 10 комада ових књига, рачуна му се комад по 41) новч. Цоједине комаде шаљемо у крстоплету Егапсо кад нам се 60 новч. унапред пошље. Наручбине ваља упућивати Штампарији А. ПајевиКа у Н. Сад.

Још се могу добити сви бројеви „Стармалога" од почетка до данас.