Starmali

„(ЗТАРМАЛИ* БРОЈ

82. за 1884,

253

Ђука. Јеси л' чуо да је у Новом Саду нов кључ установљен за плаћање парохијала? Шука. Нов кључ? Боље нек они мени даду нову ка су, а ја ћу већ ^наћи кључа! Овако шта ће ми кључ, - кад је празна фијока.

Ђука. Стани да ти нешто приповедим о Орловату. . . Шука. А шта ћеш да ми приповедаш, познајем ја Орловат боље нег ти. Ђука, А од кад ти зиагп за Орловат? Шука. Знао сам ја за њега, још кад си ти Цијука „б 6 б ом" звао!

П у С Л И Ц 6, Даклем „Српско коло" су забранили за Србију (То јс знак да ће ~\*Уа1гег и Сзагс^аз бити и од сада главна игра више им политике). „Застава" нас у свом 171. броју најтврђе уверава (и чисто се једи ако јој не узверујем) да у оном гласу о др. Ники Максимовићу и сазиву конферендије ради нашег сабора нема „ни трунка истине*. А видите, нама би баш неколико таки т р у н а к а много милији били, иего много друго труње, које нам уме „Застава" да натруни).

Еле сад су Маџари и са свога Гергеја скинули љаге и пеге. Али ко ће са њих да скине ону велику пегу, што су се са тим послом за неких 35 година закаснили. „Пропаст твоја од тебе Израјиљу" — тако се до сада говорило, Сад се (у Црепаји) може рећи: „Пропаст твоја од тебе и од твог Израиљћана." Мора бити да маџаризација ни у Пешти не стоји на врло чврстим ногама, кад се од келнерске лингвистике нада спасу. Читали смо да се од артије сада праве тањири, бурад, точкови и т. д. Сад је, шта више, неки Ваган у Паризу направио и чамац од те материје, и томе се највише чуде новинари. (А кад сам ја, још пре 40 година правио чамце од папира, — на то се нико ни освртао није. Ваш је тај свет неблагодаран.

Чега највише има у Боони, Који знаде нека каже свима, Чега Босна сад највише има: Има свашта, доброте и зала А највигае, к а л а и в ј е ш а л а.

Варјача.

Уломак из велике трагедије. Његова Наимено в а^н о|с т. (Седи на меканој фотели и мисли шта би могла урадити, да се још горопадније обесмрти), (Улази иисмоноша и иредаЈв му четир иисма.) н>. н. (чита писма редом). I. ПИСМОВаша Свјатост ! Љубии деснуцу, а љубиЛу и иесницу. Грешник се каје, и око Вас баје. Ја новости кљујем, те зић гова чујем, да с' у Босни сирема место за ново иреосвештенство. Ако ј' томе веЛем време — не заборав'те ме! Понизњејши Н. Јединчевић. Њ. Н. Тек што нисан. Ана-сана-сићим бре, пезевенк! (чита). II. ПИСМО. Ваша Свјатост! Чујем да Ие се у Ђосни установити нова иравославна дијецеза. Ђацајући се иред ноге ваше, иреиоручујем се у височајшу иреиоруку. Н. Мравчевић. Н>. н. Мравчевић . Прилично име. Ја волем мраве, — они се дају газити. Али опет каква је то животиња, која не може ником да нашкоди ! (чита). ш. писмо. Ваша Свјатост! Пузећи у сенци Ваше Свјатости ирепоручујем се за новот владику у Ђосни. Н, Пужевић. њ. Н. Нуж има лепа својства, ал уме и да покаже рогове. То строга дисциплина не може трпети. Нема ништа од препоруке (чита). IV. ПИСМО. Ваша Свјатост! Уздам се ирво у Вас иа онда у бога, да (1у вашом иротекцијом доАи до владичанске митре у Ђосни. Ја знам шта Ле ми бити дужност и ту Иу енергично вршити задахнут ,цухом Вашим. Н. Змијановић. Њ. Н. Змијановић ! Хм, хм ! Па још ако је пошеа е4 отеп, то би било прекрасно. Презиме ми се здраво допада — тога 1>у препоручити (осим ако би се какав Јакреповић појавио, то би ми презиме још милије било). Завеса (и снег) нада.

Није му ни бриге ... У једном се друштву поведе реч о томе, како су настала тешка времена, како се тешко живи и шта ти ја знам. Ту се десио и један Падејац па ће рећи: богме мени није ни бриге, бог ће дати новаца, а жена ће ми на божић умесити здравље, па кад здравља имам и новаца, купи ћу шта оћу, је л истина ча ђеро? Ђ.