Starmali

13

модбом, да посрби арадску и сегедкнску ђнмназију, т. ј. да тамо Србе постави за профссоре, па ето ти и у тим мађарским варошила књижевног српског листа и „Наше Горе Лист" био би узадовољен. Вл.

ђука. „Иосле првог збора наших нотабилитета у Будапешги, сазван је велики збор у Кикинди. Сад се ето сазива други збор у Будапешти ; на ш^а мислиш да ћедоћи после њега?" ; Шука. „Можда, др/ги велики збор - у Иапчеву." ђука. „А ако у току времена дође и до трећег збора у Будапешти ?" Шука. „Е онда|' се з^цело неће вигди више сазииати трећи велики збор." |ука. „А зашто ?" Шука „Зато, што опда пећемо више говорити: „трећи велики збор", него: „ћагтасП к п а ц у §уи1ев."

|ука. „Знаш ли ти како изгледа сатана ?" Шука. „Нисам имао част да баратујем с њиме. — А јели теби познат?" ђука. „Герман Анђелић. . . ." Шука. „Шта кажеш човече ? Та ваљада неће бити?!" ђука. „Та слушај да ти кажем. Гермап Анђелић у своме писму на вселенског патријарха вели: ,с а т а н а н итиспавапитидрема; пе пресгаје кукољ сејати имреже ђаволскерадиловлења в е р п и х п р о с т и р а т и. . . ." Шука. „Е кад оп каже, опда ће ваљда бити тако, јер му то зпањз сигдау сгруку." 0.

П у с л и ц е. * * * Тај Гарашанин да има вица, он би и велику скупшгину сазвао, ал би је тим истим указом уједно и распустио. Та за бога сад су месојеђе, па што се не би и уотав до миле воље и з и г р а о, а да му ипак ништа не фали.

2 Еажу да је Анђелић попретио цариградск.м патријару: „Ако ти на мене бациш једпу анатему, ја ћу на тебе бацити три анатеме." — Цариградски је требао примити три анатеме, па вратити карловачком девет; овај би њему 27, — а онај овоие 81. — То бар није скупо, а народу лепо отвара очи.

се, истипа, задатак цизилизације још ииЈе копачпо регаио, али се бар задатку своме ко њачно приближује.

© Кажу да је последња експлозија у Лондону јако и р итирала Енглезе. Тиме се ситуација окреиула тумбе. Услед те и р итације Епглеска изгледа као И рланд, а Ирладези ностали су хладнокрвни гледаоци са епглеском флегмом. Д У Сарајеву већ има к о њ с к а железница. Тиме

•"К Стрељачко друшгво у сред Новога Сада држало је свој бал оаш на српски крстов-дан. (То је ваљда за то, да Србе одбију). — Али зато је читаоничко друштво у Крупњу у сред Србије, држало беседу, где у распореду игара и „чардаш" фигурира. (То је ваљда за то, да Маџаре к себи привуку.) = МагНп из Париза даје од себе изјаву да он пе сгоји пи у каквом сродству са Мартином из Загреба.

□ Брак још и може каткад да остапе тајна. Али помисао па растављање брачпо мора да избије на јавност. □ Терати српске ђаке из школе у „циркву" и ругаги им се српском имену и попосу, за таке ствари није баш нуждан професор К р б е к, — то би могао урадити и ма који к р м е к.

Ћира. Руку на срце, али иризиати ое мора да су Срби у Хрватској, особито у развојачепој х л раници, при изборима мпого помогли крајњој опозвцији. Спира. Дабогме, јер су мислилн кад се зове странком права. да ће знати шта је право. За то су толико помоћи стекли. ако се стапу тако тушкаиити и српском праву, као што су почели, онда ће им пови избори показати, да пису сгеклиш и, пего растеклиши припомоћи, коју им српски бирачи д1доше. Ћира За што је уредпик „Нашега Доба" четири месеца упапред јед ако телалио, како ће дивпи бити уводни члапци, што ће му Б- В у листу писати? Спира. За то, ј^р после четири месеца пеће пи слепа кокошка из тих чланака мудрости бирати.

Ћира. Али мазурати по

Штампарске погреписе, У разнн.и књпгама и листовима. Човек никад не зна шга му доноси бан, (у место: д а н) — а шта ноћ. Ко хоће да шше хисторију наших дана, у Пешти ће наћи најлепше крађе, (у место: г р а ђ е).

Анђелић не може да се окрене на добар пут; жуљи га, п и з м а (у место: ч"зма).

У Босни је залутало једпо женско дете од седам година. Зове се Анексија, (у место : А л е к с и ј а.)

У СрбиЈИ филоксера не може да нашкоди локоту, (у место: чокоту.)