Starmali

леног дрвета" бр. 25) — у које се може и лик Текелијин наручити — а потписано ће надзорпиштво свака три месеца у српским листови:а обнародовати ииена и прилоге родољубивих приложника, које је благајна Текелијиног завода на горњу цељ прииила. Из седнице Надзорништпа Текелијиног завода држане у Будимпешти 3. (15.) јануара 1885. Светозар Бакић с. р. Светозар Милутиновић. с. р. неровоЈја. иредседник. КЊИЖЕВНИ ОГДАСИТ ПЧЕЛА ИЛУСТРОВАН ОРГАН ЗА СРПСКЕ ПЧЕЈАРЕ. УРКЂУЈЕ Драгутин Посникови^., „Т1ЧБЛА*' излази једанпут месечно на табаку велике осмине. ПЧЕЛА" стаје годишње 6 дипара или 3 форинта. Претплату из Србије треба слати издавачу „Пчеле" књилсарници Велимира Валожића у Београду, а из АустроУгарске, Црне Горе, Босне и Херцеговине, једино књижарници Браће Јовановића у Панчеву. „Пчела" ће и у овој години доносити разноврсне поучне и корисне чланке из умног пчеларства објашњене уједно и са СЈГИкама. На „Пчели" ће и даље радити наши признати пчелари, који су и до сад радили и који ће и у будуће као стални сарадници потпомагати „Нчелу" својим расправама. Као главни сарадник биће и у овој години наш најженијалнији пчелар г. Јоваи Живановић. „Пчела" ће у овој години доносити осим многих разноврсних слика још и слике неких наших и страних највећих умних пчелара уз опис њихова живота и рада на пол>у ове гране народне привреде. Осим тога у „Пчели" ће се доносити врло поучни и краћи саставци о продуцирању меда и воска за разне домаће и трговачке потребе. Без готове претплате „Пчела" > е не ће више никоме, без разлике, слати на вересију. Досадање наше дужнике умољавамо да нам се што пре одуже. Први број „Пчеле" за ову голину изашао је и разаслаће се свима онима који су до сад били претплатници као и онима за које држимо да ће се претплагити. Ко жели примати „Пчелу" за ову годину, тога молимо да се пожури са пошиљањем претплате, јер други број послаћемо само онима који до 1 фебруара о. г. пошљу претплату. у Београду. 2. јануура 1885 год. Уредништво и издаватељство ,,Пчеле." Распис награда за најбоље хумореске. Овим расписујемо трп (одпосно шест) награда за најбоље хумореске, које ће изићи у подлистку „Стармалога" у току године 1885. 25. фор. добиће писац пајбоље хумореске а 8фор. писац зћ овом најбоље хумореске, које буду изишле у „Стармалон" месеца јануара, фебруара, марта и априла. Тако ће исто бити награђене две пајбоље хумореске које буду изишле месеца маја, јупа, јула, н августа. Тако ће исто бити паграђене две хумореске које буду изишле месеца септембра, октобра, новембра и декембра. Награде ће досуђивати сами наши претплатпици и уредништва која примају наш лист у замену. Имсна оаих који буду гласали увек ће се штампати. Издаватељство »Стармалог."

Све дужнике паше, ЕОЈима су разаслате нарочите карте и сада уз овај број црвене цедуље, молимо да сваки свој дуг у најкраћем року подмирити изволи, како би се опростшш иепрестанпх опомена и ми досаднога посла. Администрација „Стармалог.''

ЈОШ СЕ МОЖЕ ДОБИТИ „О Р А О" ВЕЛИКИ ИЛУСТРОВАНИ КАЛЕНДАР ЗА 1885. СА НАЈОДАБРАНИЈОИ САДРЖИН01И 25 ВЕШТАЧКИ ИЗРАђЕНИХ в*Г ГОДИНА ЈЕДАНАЕСТА-ЗД1 Дсиа 50 нопч. илн 1 динар Ко поручи пајмаље 25 ком. за готов новац, добија комад по 33 новч Паручбине ваља упућпвати издавалац-штампарији А. Пајевића у Н. Саду. I«- ПОШТОВАНИМ ДОМАЋИЦАМА^М У интересу је сваке домаћице без сумње, да може у свако доба зготовити добру каву, а то се зацело најбоље даје постићи мешањем Чинкел-ове дрвеног крста кавз, која је као што сви признају најваљанији и најкуснији фабрикат. За то не треба ни једна домаћица да иронусти, а да не набави за своју кућу: ЧИНКЕЛ-ОВУ ЦРВЕНОГ КРСТА КАБУ. Чинкел-ова црвеног крста рава може се добити у свакој већој слецерајској трговини у округлим пакетима од круте хартије. Онда је само права, ако има на њојзи заштитна белешка црвеног крста. С поштовањем Д ВГ . ЧИНКеЛ-ОВИ СИН0ВИ 9—15 Ап§. Тзсћшке! боћпс.

^

В а 5 «Ј.2 § К 03 Ој РН гпИ « ^ о "2? н н н= 0 М 1Ј М мЗ I § Рч , « «?М

Н § <а> о » Н сЗ Н О м- >* м н о? Д ч л а Р. а ф в §

еЗ о

о « И сз а а » § н = 9 •5 * л н X «3 .9 53

н Д.

Рч в

[Ш8/10НЗП

ч

Р

&

и

о о

I 1 а=

1/5

и-

1« *

ШШШ

9%

со

о сч

ШТАМиАГЦЈЛ А. ПАЈЕСЦћА У НОВОМ САДУ.