Starmali

„ СТАРМАЛ

15

У гостионици Путник. По, јесте чули, фала вам лепо па вашем копаку. Васцелу ноћ ии ока пиеам могао заклопити од силних степица. Гостионичар. Но, то ми је бапх чудно. А ја сам јуче сам својом руком вага кревет чисгио, и убио сам их пајмање две стотине. Ка нову годину. Пацијонат. Господипе докторе, ви сте мепи живот избавили. Ја вам дугујем мојим животом и то вам нећу никад заборавити. Доктор. 0 молим, молим, мој је рачуи мпого ман>и. Ви мепи дугујете само иедесет форипата, — па гледајте да то пе заборавите. Досетљив човекА. 0 брате, ја сам ти прави мучепик. Не могу целу ноћ да сиавам. А зпаш за што ? Чим очи сведем а ја таки почнем тако страшпо ркати, да се од тога таки пробудим. Б. Иа томе је лако помоћи. А. А како, молим те ? Б. Лези у другу собу, па нећеш ћути своје ркање. А, Ваш ти хвала! Добро су се нашли. Брижна мати. Ви даклем, господипе докторе велите, да моја кћи има дифтеритис. Високоучен доктор. Тако је и није друкчије. Брижна мати. Уф, уф, уф ! — А молим вас, како се добива та болест? —Од куд долази тај дифгеритис. Високоучен доктор. Дифтеритис ? — питате од куд долази дифгеритис? — Дифтеритис, зпате, то је грчка реч, егдо, — даклем мора бити да долази из Атине. Брижна мати 0, о ! А Т и н а се баш и зове моја слатка девојчица. Даклем мора бити да је тако, као што ви кажете. Високоучен доктор. Хе, хе, хе ! Ваш ми је драго, што сте са мојим одговором задовољни.

Одговори од -уредништва, Обраду Габоровом у В. Кикинду. Хвала вам на лепим жељама. Зпам да српски ратар неће написати песму, која му пе иде од срца. Несму вашу показаћу најближим пријатељима, али у своме листу штампати је пе могу. Лабудови" — То би било добро за немачке „Р1кап4е В1Шег," ал за „Стармали" није. О. п. Н. Употребићемо, што се може. Новије књиге и листови, које уредништво добија у замепу. Летопис Матице Српске. Уређује А. Хаџић. Књига 1-А1. (1885. свеска прва). У Н. Саду српска штамп. др-а Свет. Милетића 1885. Цена 70 повч.

Општи земљопис за најстарије разреде народпих школа. Саставио Јов. Благојевић. Друго поправљено и знатно проширено издање. У Сомбору, издање књижаре М. Каракашевића. 1885. Цена 36 новч. «= 30 нара д. Ботасе Рјезте Јозјра МЛакоума. 8Нке ос! Е. Вепипагта. (Ј 2а§ге1т 1885. Как1ас1а нуеие. кпј^аге Ггапје /ираиа. Вардар. Календар за годину 1885. — у Бечу. Цена 1 грош. Наше Доба. Лист за политику, просвету и привреду. Излази у II. Саду двапут педељно. Издаје и уређује Др. Стев. Павловић. Годишна цена 10 фр. Уик. В1з(; га кпјј/еупоз! 1 шпе^поак. Излази двапут месечно у Задру. Власник и уредпик М. Цар. Год. цена4фор. Наше горе лиот. Недељни лист за просвету — и привр. цели. Излази у Панчеву. Издаје и уређује Јован Поповић. Годишња цена 4 фор. Брка. Шаљиви лист за свакога Излази у Београду недељпо једанпут. Власпик: Љуба Ј. Бојевић. Уредпик: Васа ђема. Метода Тусен-Лангеншајтова. 25. Писмо. Настава за темељно учење мађарског језика од Адолфа Родера. Издање књижаре М. Каракашевића у Сомбору. Штампа Ф. Битермап у Сомбору.

Надзорпиштво Текелијипог завода у Будимпешти. Бр. позив на прилагање ради подизања „Пантеона* у дворани Текелијиног завода у Будимпешти. Неумрли народни добротвор Сава Текелија оснивајући дана 21. авг. 1838 год. свој завод ради васпитања и изучавања сиромашних али даровитих синова свога народа, изразио је у „Основателном писму" жељу: да се у једној дворани завода устроји „Паитеон", а то ће рећи, да се ту смести галерија ликова славних људи, заслужних по просвету наше отаџбине, по просвету српскога народа. „Пантеоном" овим желео је Сава Текелија да подстрекава своје питомце, да се угледају на велике, славне и заслужне мужеве. Жеља ова Саве Текелије — подизање „Пантеона" — није до сада остварена. Пошто ће се дана 21. авг. 1888 навршити равно 50 година, од како је Сава Текелија завод свој основао, а завод овај за време, од како постоји, васпитао је преко 200 даровитих српских синова на славу имена Текелијина, на корист отаџбине и српскога народа — то би лепо било, кад би се из признања према овом великом добротвору нашега народа бар до навршетка педесетогодишњице Текелијиног завода могла замисао и жеља Текелијина у погледу подизања „Пантеопа" у заводу његовом остварити. За подизање тога „Пантеона" нужна су материјална средства, о којима потписано надзорпиштво Текелијипог завода пе располаже. У жељи да се оствари ова замисао и асеља Текелијина у што већу славу имена његовога а на подстрек српских покољења, која ће се у заводу његовом васпитавати: 1. Позива потписано надзорништво све „Питомце Саве Текелије", који су његову милост уживали а у животу су, позива и остале родољубиве Србе и Српкиње, да дарују и скупљају добровољне прилоге на подизање „Паптеона у Текелијином заводу". 2. Издало је по каменорезу налазећем се у архиви Текелијиног завода уметнички израђен лик Саве Текели е, којим ће се по цену од 1 фор. моћи уресити свака српска кућа, а чист приход од продаје тога лика употребиће се са прилозима заједно такођер на подизање „Пантеона У Текелијинсм заводу." Добровољни прилози даровани и скупљени на ову цељ и новац од продаје Текелијиних ликова шиље се: „Благајпи Текелијиног завода у Будимпешти (улица „Зе-

Још се могу добити сви бројеви „Стлрмалога" од почетка до данас.