Starmali

44

„ СТАРМАЛИ" ВР. 6. ЗА 188б.

да и у Угарску увози руски петролеум. Хм! Неће ли Мађари и у том назирати пансловенску агитацију, па почети гонити и затварати Србе, Словаке и Русине ? м. л.

_ г&Фр Ћира. У Угарској нема пет Спира. Ал зато има шест Спира Ето како : Шест ми лпона Маџара хтели би да разнароде и прогутају десет милиона Ћира. Хе брате! Велика уста, — ал још већи залогај. Може лако засести.

Ћира. Кажи ти мени, Спиро, шта је управо та државна идеа, која се сад толико помиње. Спира. А шта да ти кажем, — та сад смо баш о томе разговарали. Него да ја теби кажем шта је држаљна идеа. Ћира. Па де реци. Спира. Држаљна би идеа била, кад шума не би дала секири ни једно држаље, па је онда секира не би могла посећи или бар секирати. Ћира (Мисли се). Е, ал то се не би слагало са кикиндским програмом.

Проба пера. (XX. Неким женама. Чујте, жене,Мене, Пак ћу и вас ја: Сунце има пега, Има пега, да. Ал кад би се набелило Престало б' да сја С 1ЈХ1. Деда Васа лули својој. Луло моја, Разбибриго моја; Бригу си ми разбијала Док још брига беже мала. Сад је брига нађикала Као нека стена, А та, моја луло мала, Сад си разбијена. Г—д—н.

П у с л и ц е. /. Даклем у Београду се говорка о диктатури. — Е па нека, нека. Српски се народ не боји тако диктатуре, као што се краљ Милан боји скупштине.

Л. Сви су воденичари бели, само је Гарашанин црн. Ал ни он се није оцрнио од млина, него уз Милан а. 0 %. Мајстор Јова је мало наглув. Ономад дође из кафане па приноведи својој жени, како ће сад наша држава бити јака, — имаће Вап^игт! (Мајстор Јова је чуо нешто да звони ал није добро разабрао. Чуо је за ^апЛз^игт, пак је мислио да ћемо добити В а п (1 № и г т).

НШ. Све су маџарске новине донеле глас да је Нанчић Милетићев зет. Само сам у једним новинама, и то горе на челу са великим словима читао „N0111261".

Сад се Виделовци кају, што су радикале пустили на слободну ногу. Требали су им, веле, само допустити да у апсу држе своју партајску скупштину, — па би онда ваљда боље испала.

®. Новине јављају да се у мору утопила лађа са 500 центи бурмута,—Уф, уф, уф!Још ћемо сада морати кијати, уместо — дипломата.

Лако је сад Кефенхилеру прати руке. Али како ће његови слушаоци опрати образ.

Одбрана православља. Кад је у Тамишвару био владика Стеван Авакумовић, био је тада придворни Архимандрит Августин Петровић, што га иначе звали „баба". Тамишварски римо-католички владика једном давао неку част, па између осталих званица (његових црквених саслужитеља) позове и српског владику заједно с „бабом" на ту част. Они обојица приме позив и оду. После ручка се говорило о разним стварима и дневним догађајима, ал' нека два римска „апата", међу којима је седео „баба", салетише овога, па све једно те једно, к'о шваба тра-ла-ла. „Ето, ваша славна вера — говорили су они баби — што је толико фалите и преузносите, сад се види да л' је лепша од наше, кад се ето један ваш свештеник покрстио за римокатолика." Пре тога времена баш је заиста један влашки свештеник (онда су Власи били са Србима у црквеној заједници) прешао у католике. „Баба" им је одговарао и бранио се како је знао