Starmali

96

„СТАРМАЛИ" БР. 12. ЗА 1886.

шегрт гледајући то, повиче: То није ништа, да је моја мајсторица унутри, не би му саветовао да у кавез уђе.

Учитељ: Кажи ти мени Стево каква је реч Вој? Стева: Сушно име. У читељ: Па добро, кад је у једном броју Бој, да како би ми у вишем бр. рекао? Стева: (се замисли па брзо рече.) Двобој.

Кад је један Турчин у Алгиру први пут видео једну женску европејку са „кринолином" повиче: Алах. да луде европејке кад носи кишобран испод хаљина.

Неко приповеда да је гледао лисицу гди се на следећи начин од бува треби: Накупи повелико клупче вуне у усти, па се онда нолако поче са репом у воду увлачити, буве све навале горе на суво, док не дођу све на клупче, она се онда сасвим у воду знгњури и пусти клупче над водом, да одплови. (Леп начин за женски свет).

Иосле резања колача заостане попа на ручак, када се донесе на стол печена гуска, понуди га домаћин да исту транџира, попа засуче рукаве, узе виљушку да је забоде, гуска са тањира омакне а паде на скут попине мантије а одатле под стол на земљупод којем су два повелика гарова лежала, а попа повиче: недај, однесе гаров гуску, ал један баћа одговори: јест лане, кад сам ја на њу с ногом стао. прибележио 5-КО- у Вршцу.

и

п "Ч^ика Т овин лист доноси у. своме осмомброју за год. 1886. овај садржај. 1. Под амбрелом, (са насловном сликом). од — ћ. 2. Звонце, — успомена на врбицу. 3. Растанак, песма од 100 . . н. 4. Косарине љубичице, од Милорада Ј. М. 5. ЈГичанин, студија професора А. Машића, песма (са сликом) од Б. 6. Једво писмо Венијамина Франклина, превео Мил. Хаџи-Вуковић. 7. Немам. . . песма од Милааа. 8. Вепар, од Браца Беље. 9 Наш пупољак, (цртала Орфелинија.) 1 есма (са сликом) од А. 10. Из бележака једног путвика, превео Марко Вујић. 11. Када на те. . . песма од Брана С. 12. Миш, мачка и мишоловка. — Фабула — од Чика Јове. 13. Разволије. 14. Даштања. 15. Решења даштања, 16. Наша поштица, 17. Новије књиге. Рукописи и све што се тиче уредвиштва, шаље се ва адресу: Бг, Ј оу . Јотапоу1е \УГеп IX. Рогсе1ап§абзе Кг. 56. — Д1 евен" чика Јовин лист излази двапут месечно ^а читавом табаку. Цена је за Аустро-Угарску на читаву годину 4 ф., на пола године 2 ф. за Србију и Црну гору и остале крајеве 10 дин. или 5 ф. у банкама на читаву годину, односно 5 динара или 2 Фор. -0 новч. на пола године, и шиље се на адресу: Штампарије А. ПАЈЕВИЋА у Н. Саду.

гад тлтшж

Пошт. лађа од 4. (16.) марта

1886. до даље наредбе.

Из НОВОГ САДА у ТИТЕЛ у служби мешовитој: понедељником и петком не пре 6 сахати у вече. Из НОВОГ САДА у СЛАНКАМЕН-ТИТЕЛ и на потиске станице средом и суботом 5 и по сахата по подне. Из НОВОГ САДА у ЗЕМУН и БЕОГРАД средом петком и недељом у 5 и по сахата по подне. Из НОВОГ САДА у ОРШАВУ и ГАЛАЦ средом, петком и недељом у 5 и по сахата по подне. Из НОВОГ САДА у ЦАРИГРАД преко РУШЧУКА и ВАРНЕ: недељом, у 5 и по сахата по подне. Из НОВОГ САДА у БУДИМПЕШТУ сваки дан у 10% сахата пре подне. У НОВОМ САДУ, 3. (15.) марта 1886 ОДПРАВНИШТВО.

017ЛАС "Ж.-

ГРДНИ ГУБИТЦИ,

што их је , великаЛондонска Фабрика гвозденог намештаја „0го4оГ1§с1е Вгскћегг апс1 Сотр." усљед најновијег пада Глезговске Фабрике претрпеда, тако су « потресли, да је решила да Фабрику затвори и да свој силни иамештај, што је преостао, а квји је на свима изложбама одликован златним медаљама, за четврти део Фабричне цене сасвим распрода. Ја дакде препоручујем од горње куКе код мене налазеКих се 400 комада гвоздених кревета (кревети су налик па приложену овде слику) за одрасле (дивно израђено и украс за сваки стан и собу), по нечувено багателној дени, од 8 ф . (пре су коштали 32 ф . 50 н.). — Наруџбине се отправљају и појединде, док еспапа траје, и то сваки комад особито добар и без недостатка ; новац се има унанред послати. Ф. БУГАЊИ- - Г. ВША1Т71. СТОВАРИШТЕ МАТПИНА У БЕЧУ, 1.АМ08ТВАН81:, КШКО^ЕВОАЧЗК. Гвозденн кревети су особито у пролеИе и у лето кудикамо бољи од дрвених, Јер чуваЈу да се у њих не увуче гад и нечистоКа, много су трајашнији и дају се расклодити. 5—12

ФРАЊЕ ХРИСТОФА БЛ.ЕШТАВИ ЛАК ЗА П0Д, без мириса, брзо се суши и трајан је Са својих практичких особина и једнострукости у употреби згодан је за самосвојно лаковаае патоса. Собе после 2 сата могу се употребити. Има га у разним бојама (које су као год и масне) а и без боје, који патосу само блеска дају. Углед и упутство за употребу налазе се код стоваришта, Фрања Христоф, Берлин и Праг. Проналазач и творничар нравог блештавог лака за под. Стовариште у Н. Саду код Љ. Стефановића. 5—6

ШТАМПАРИЈА А. ПАЈЕВИћА у новом саду.