Starmali

„СТАРМАЛИ" БР. 15. ЗА 1886.

119

ЗК 6 Н 8ј, Нека „Муји" жена колико му воља па нека је једна све од друге боља! Код нашега света паметна и штедна по кадкад се деси да ј' много и — једна!

Др. Казбулбуц.

Како ће човек омршавити? Читао сам у неком немачком листу чланак у ком се научно расправља питање како ће човек најлакгае омршавити. Баш су ти Немци чудновати људи. Размећу се са културом, пошли су у Босну да сеју културу међу Србима; недавно је Др. Менгер рекао у аустријском сабору да су само Немци културан народ, па ипак незнају ни на ово питање да одговоре. Истина овде треба и искуства а ми га баш доста имамо. Одговор је прост. Онај лекарски пацијент са дебелим трбувом ако неможе да омршави нека постане п о р ез н о-о б в е зн и угарски држављанин, па ће тако омршавити, дага ни сен неће познати.

Женскиње Таке су вам женскиње, Увек кажу: Не, не, не! Али за то ипак воле Да их људи моле.

Но Ће им угодити На жељезници у једном препуном купе-у ирепирале се две госпође о отварању прозора. „Ако се прозор одмах неотвори, мене ће ударити шлог" — тврдила је једна. „За бога, ако се прозор отвори, иа ме ухвати промаја, онда ћу изданути* — говораше друга. Кондуктер, којег су обе звале није знао шта да чини, док се не сети један од сапутника, коме је свађа већ додијала, па не рече кондуктеру: „Остави те малко, пријатељу затворена оба прозора, док ову госпу не удари шлог; па их онда отворите, онда ће ова друга изданути, и ми ћемо бар имати мира од њих.

Чудновато спасен. „Тако је драги пријане" — приповедаше Паја при чаши пива „ја баш могу богу захфалити тто сам

још живј јер три моЈа друга утопише се оаш под ћупријом, о коју се чамац разбио," „Па како сте се ви спасли? — упита га неко из друштва. „Ја? — ја нисам ни седао у чамац. Ја сам остао код куће. Суваров ретерира. Славни руски војсковођа Суваров радо се са својим војницима шалио и био је пресретан ако је кога тако у теснац дотерао, да му овај није могао згодан одговор дати. Једне ужасно ладне вечери стане Суваров пред једног стражара код његовог конака и унита га, колико звезда сад има на небу. Војник беше у први мах изненађен, али се одма досети, па рече: „молим, одма ћу их избројати," и поче збиља: „једна две, три" и т. д. — ћутећи слушао је Суваров до хиљаде, али сад поче од зиме дрхтати, и видив да је војник бистра глава, рече му, измичућв: „мани, мани, оне друге нек стоје не избројане." прибележио Др. Казбулбуц.

„Не мож' веровати, иријатељу, колико ми тетка из Б. својим носетама досађује! и — „ Па колко ти пута долази годишње? — „Дванут". — „Па то није много." — „Наравно није много, ал кад-год дође, остане свагда 6 иесеци у нас."

(М атем а т и к а). Професор : „кажем вам, математика је непобитна наука, нпр.: Ако један зидар зида зид за 12 дана, 12 зидара свршиће га за један дан." ђак: „Заиста, а 288 зидара у једном сату, 17,280 у минуту, а ако има 1,036.800 зидара, то ће зид бити готов у секунду, тј. пре но што је који и једну цигљу метнуо." „Но, има већ 2 месеца, одкако смо се венчали па како се осећаш у браку?" — „Сретан, пресретан драга жено ; тако ми је омилио брак, да бих се, кад би те по несрећи изгубио, одмах наново оженио."

„Зато, што си тако добар био,* рече ујак малом Пери, „ево ћу те наградити (пружи му четворку и банку), „шта волијеш, четворку или папир?" На то ће Пера: „Четворку завијену у тај папир."

Одговори уредништва. О. -ј- | О. Хоћемо примити ако буде чему. У место дугачког писма и излишних питања боље да сте нам што од тих ствари послали, па би онда извеснија одговора добили. Н—фору. Нос већи од кромпира, то је већ отрцано упоређење. Почетнику, младом писцу боље би доликовало да своју досетљивост мало финијим предметима обраћа.

Још се могу добити сви бројеви „Стармалога" од почетка до данас.