Starmali

182

„СТАРМАДИ"

БР. 23. ЗА 1886.

Нема више „ дефицита!" Ево браћо нове среће из вреће! (Министар се финансије већ смије; од радости и од дике велике: Пронашо сам за државу мршаву, нови извор, снажан, богат, пребогат, да испуни касе разне, ал' празне, да већ једном буде пресит „дефицит!" Све иорезе могу пасти, пропасти, Сви намети могу стати, нестати, Кад се ове жеље моје усвоје ! (Сад би требало, да цео мој предлог одаевам , али пошто би ја био ирвн на свету, који би „ иевао " кад је реч 0 „иорезу" па ма и оваком, какви ја предлажем, то се силазим са мога мало лењога Пегаза) и прелазим у прозу. Порез на — „ пољупце!" Да би се државне празне касе већ једном опоравиле, и државни огромни дугови за кратко време са свим очистили, а с тиме опће благостање наступило, предлажем госп: министру финаније, да заведе што пре : „Порез" на „пољупце* !!! Овај порез не само да би веома радо уплаћиван бивао, и с тиме брзо све благајне испунио, него би јсш и морално подејствовао на сваки сталеж, а могао би кратким временом да нам скине са врата оно разно , ,нарицајеме" али све подједнако „ тешко ила%ајеме" иорезе, намете и ирочаја и ирочаја. Стављам овде нацрт мог промућурног и добро промозганог предлога. Дакле: „„Општи порез на пољупце."" §. 1. Породица не илаЛа иорез. (Примедба.) Од плаћања порезе за пољупце ослобођени су само: деце, мајке, родитељи, цеца, унуци, браЛа и сестре, и они супрузи, који су већ иола године „евоји." Исто тако ослобођени су од порезе, пољупци између тетака иреко 40 и синовица, односно синоваца, ако докажу, да су збиља у сродству, а не да су се тек онако „сродили." §. 2. „ Ђраце " и „сеје" плаћају у сваком случају порез, јер се њихово сродство неда доказати. а пољупци не могу контролисати. §. 3. „Назови-ујке" или г чике* и њихове „ назовинеЛаке " плаћају троструки порез, све до четрдесете године. — Овакове „ неЛаке " плаћају и за оне пољупце, које оне иза „чикини" леђа, другим мушкињама поклањају, али у овом случају наилаћива се само двоптруки порез. §. 4. „Младенци " плаћају за ирвих шест месеци обичан иорез; после овога доба, ослобођавају се од плаћања, и то с тога, што би се једно или Дј .уго може бити изговорити хтело, да зато пеЛе сеога друга да иољуби, да би се иорез уштедио. (Примедба) У случају, кад би једно или друго од њих делило пољупце са другим, њима драгим особама друтога спола (у §. 1. назначене особе изузимајући;) то ће се за оваке криумчарске иољуице не само троструки порез, него још и 50% глобе наплаћивати, због прекршаја

развлачења оне усладе, на коју преварени друг законито ираво има.) §. 5. Пријатељски иољуици између муткараца,|—жена или девајака међусобно, не плаћају иорез, али ако се ови пољупци измешају, т. ј. мушко лице пољуби женско или обратно, то подпада под обичан порез све до 50-те године, (изузимајући §. §. 3, 4, 8, 9 и 11.) §. 6. Сви „иисмени и иољуици, били они „ увожени" или „ извожени ако у једном писму неирелазе број 13, слободни су. Чим пак један једини пољубац има иреко овог одобреног броја, сматра се као да их је иуна сготина и онда се има за сваки иољубац платити једна крајцара. — Ако би пак у писму стајали 100000 или милион иољубаца одобрава се 50°/ 0 рабата. „Заљубљени," који су дуже времена растављени, па млого дописују, а зна се да држави млогу хасну доносе, кад су заједно, могу тражити, да им се одсечно одреди иривремени иорез. — Ову молбу ваља упутити министру финансије, и снабдети је са 1 фор. биљеговине и подписима обе дописујуће странке. §. 7. „ Пољуици између деце и слободни су све донде, док он не почне чуикати или „будуће, бити имаууЛе ," бркове, а она не почне остаљати лутке у заиеКак. Од тога доба па све донде, док их какав случај не растави, или ако их састави, док прва пола године, не прође, — подпадају под обичан порез. §. 8. „Калуђери" плаћају у сваком случају до „скончанцја" петороструки порез, и немогу од њега бити ослобођени ни за само време часнога поста ! ! ! §. 9. „ Удовац" или „удовица" плаћају двоструки порез, све донде, док се опет не ожене, односно удаду. §. 10. „Вештаци " и „ вештакиње " „глумци" и „глумице и и „иевачице" и у опће све оне особе, које се лако „занети" могу, плаћају обичан порез. — Али почем овакове особе више мање воледу иромену , те ће држава од њих имати и много ве%у хасну, то им је одобрено, да могу одсечно за читаву годину у наиред, извесну своту платити, али само у наиред, јер доцније се овакови порези тешко и са „егзекуцијом " утерују. §. 11. На иољуице Јуда искаријотских плаћа се тридисет сребрњака заједно са капитализираним интересом на 19. стотина година. §. 12. „Стармалове иуслице" не сматрају се као прави пољупци, зато су ослобођени од сваког пореза. Да би се сви ови пољупци „ контролисати " могли, умољен је славни ироналазач Едисон, да склопи неку „мајсгорцју," којабимогла вршити дужност „контролора"; — чим је буде сготовио, донећу је у слици пред штоване читаоце. Стриите се само дотле. „По немачком." Др. Казбулбуц.

Филологично. Питао учитељ ђака од чега је постала реч паш а. ђак ћути. Учитељ се расрди па рече* Зар ни то не знаш зврндове ? — Та је реч сложена од две речи: п а с ј а. Д. к. Б.