Starmali

86

„СТАРМАЛИ" БР. 11. ЗА 1887.

само је ставио услов да на то мора пристати и — поп Марко ! Без њега, велп, веће моћи бити ништа. Дакле инак триста — без попа ништа !

Ја и моја срећа, Лешкам вам на софи Па но малко дремам, Размишљам о теми: Како среће немам. . . . У једаред врата Отворе се сама, А предаме ступи Нека красна „дама". л Ја сам среЛа", вели, „Тужбе сам ти чула Што те досад нисам, Даром обасула - . „Сад ми смело реци: Какву желиш срепу? Бирај себи једну, Мању или већу." „Хоћеш ли богаства, Ил' славе, ил' части, Љубави, ил' друге Које врсте сласти ?" „Само брзо казуј Време ето јури; А срећа се мора И даље да жури . . Скамених се јадан Цри речима тима, Ири оваким тешким, Тешким изборима; Јер док хтедох слаку На љубав се сети, Али и богаство Ко још неће хтети ? ! Мучан избор за ме; С тога рекох живо: Да не желим ником Учинити криво, За то нек' ми даде Богаетва и части, И љубави бајне II остале сластн! . . . Насмеја се срећа У часовник глену, Иа се брзим кроком Ка вратима крену .... „ Ти би много хтео А то није здраво ! и И док ов) рече, — Однесе је ђаво!! . . А ја даље лешкам Иа полако дремам, (ЈашгјуСС о теми: Како среЛе немам! Др. Казбулбуц.

Питања — на која не тражимо одговора, ии За што је врли књижевник Панчић наименован за председника академије, — кад би за цело био и изабран. (Можда за то да не буде онако, како је лепше).

^ За што Хорватовић ипак препоручује краљу Милану Ристића, макар што је за Ристићеве владе осећао се јако увређен ? (Није деликатно питање, —• али одговор на то зацело би служио на част карактеру Хорватовићеву.)

~ За што је Гарашанин дао осудити уредника „Одјека" (Протића) на четири године затвора — кад Гарашанину не стоје на расположењу ни четир месеца — некмоли четири године?

~ Хоће ли Архимандрит Руварац честитати Панти Срећковићу на новој почасти — или ће то оставити Бугарима.

— За што је Томић био позван у Сентомаш на предконференцпју, кад није био позван у Н. Саду на пред-предконференциј у.

Држз ли „Застава" (по „Вољи Народа*) да правни заступник нар. фондова не сме бити Полит; заступнг.к Матице не сме бити Вучетић; заступник Трапдафилкине закладе не сме бити Гостовић, — или држи (по »Нашем Добу") да би те дужности савесније вршили Павловић, Др. Вукичевић или можда Др. Ј о - ту-мајнготовић ?

Једном кожодеру, Један Чива истиче се Пред остали свет, Иа се грдно пренемаже, Па се чини свет, а из сваког чина му се види „кшефтиЛ" клет! Др. Казбулбуц. К в о т а. На железници путовала два стара познаника, два адвоката, један Маџар а други Румун. Разговорали су се о квоти. Маџар је био озбиљан, а Румун шаљив. Маџар погледа па свој сат, — стао. Запита озбиљно Румуна: (Јиоп е§<; ћога? Р у м у н; (Шаљиво) Нога е!; к1о8ка. М а џ а р : Е^уе те§ а Гепе!