Starmali

„СТРМАЛАИ" БР. 11. ЗА 1888. 87

је на једно око ћорав. А пас ти матер зар си ти кадгод у твом веку видио ћорава војника. „Допелрајен линкс ум" компани марш". Чуо сам где чивутин рече: „шене гешихте", а ђока ни лук јео ни лук мирисао. Када смо већ прилично далеко били окрете се капетан и рече: Нека му је на здравље ко се у моје име прочастио. ђока ни пет ни шест већ рече фала господин капетану, јер иначе је врло тачан, чист, солидан, и врло добар, и без и једне казне војник био, а кад га је капетан упитао: Па што је тражио онај чива ћоравог момка? Па ја господине кад год сам с њим говоријо ја сам лево око затворио. Капетан је само вртио главом.

Изврсна способност. Управитељ позоришта: Љ У каквим улогаиа играте ви најбоље"? Глумац: „ У свакој улози сам изврстан, господине управитељу. Моја способност за драме позната је у целој околини. И лане сам *'.... ском позоришту — кад смо „Геновеву" представљали — на највеће задовољство и публике и критичара представљао — кошуту. У в а г о н у. „Како сте смели на прву класу сесги, кад сте карту за трећу класу извадили?" осече се кондуктер на г. Мојшелеса, који мирно сеђаше и неки бардак на крилу држаше. „Хе, молим лепо, овај .... видите, ја у овом бардаку носим коломаза, па, пошто врло непријатан мирис има, држао сам, да ће боље бити, да седнем тамо, где мање путника има." Добар савет. — „Нечувено! Моја жена никад не завири у кујну да види шта се тамо ради". — „Лако је ту помоћи. Ја ћу те научити шта да радиш, па да ти жена увек у кујни буде." — „Шта?" — „Нађи се чешће око куварице". Н а в и к а. Сваки човек има по неку навику. Ја, на пример, не могу никад ручати ако за тим не попијем шољу црне кафе. И за то се постарао. Стари господар Гавра био је врло љубоморан због своје лепе, младе жене. — „Кад-год од куће пођем увек забравим своју жену у соби. Ево кључ!" тако се хвалио једном пред својим пријатељима. — „За име божије! како можете тако што чинити? Та може случајно и ватра да се деси. Сирота жена, изгорела би унутра!" — „Е, и за то сам се постарао! У случају ватре оставио сам жени други кључ!"

Изванредна сличност. — »Јуче сам видео у кафани једног господина који здраво личи на тебе. — „Не може бити !" — „Тако је личио, да је, шта више, и 5 фор. од мене у зајам искао". Забринуо се. Господин неки седећи у пивари дао се у мисли: није могао да се опомене, колико је попио. — „Зацело незнам: да ли сам 6 или 7 чаша пива попио? Биће, мислим најбоље ако само 5 платим." Нежан муж. Дебели госп. Гавра шетао се са својом мршавом госпођом Персидом једног лепог дана по варошкој башти и пошто су се јако уморили уђу у једну гостионицу у намери да се одморе и — вечерају. — „Нема друго ништа осим једног печеног пилета" рече им келнер. — „Само једно једино печено пиле!" повиче госп. Гавра љутито. Но сад сам баш љубопитљив: шта ће моја жена јести?!" Чувао их. — „Ви сте јуче са два проста баке у бирцу били и са њима пили"! Тако се осече капетан на старог стражмештера, — „Јест, господин капетан; — али само зато, да их сачувам да се не опију и после не лудују." — „То не разумем!" — „Видео сам да су њих двојица заповедили три литре вина, па знајући, да је то много за двојицу, — остао сам као трећи, — само да би на њих што мање дошло да се не опију. 0 имендану. — „Честитам вам, драги куме, имен-дан — Симеона — „Благодарим, не ппимам. — „Како то"? — „Док сам још нежењен био — славио сам тај дан, али одкако сам се на та ј дан венчао, — Симеон ми је крвни непријатељ постао, пре би се тукао с њиме него што би га славио. Што да плати ? Декар: Бићу тако слободан да вам поднесем свој рачун Домаћин: 11а за што иштете 50 ф. ? Декар: Па за лечење Ваше покојне жене. Домаћин: Јесте-ли ми излечили жену? Лекар: Нисам. Дом: Или сте јој, можда,припомогли да што пре умре? Лекар: За име божије како можте тако што говорити? Дом: Е, па када је нисте ни излечили, нити пак припомогли јој да што пре умре — што да вам платим онда ; 0 фти. „Бојим се јако, рече једна распикућа свом познанику — „да најпосле као просијак ни умрем." — „То би и које како било — одговори му познаник — но ја се бојим још нечег и горег: да као просијак не узживиш"! Скупио Рци— Т.

Р®"' Јои) се могу добити сви бројеви „Стармалог" од почетка до данас.