Starmali

156 „СТАРМАЛИ" БР. 20 ЗА 1888. . ^»9®с«в«««<?в«б«в<>б<?5«в««Фв<>8«««Фб««®^>ве«рв«в©$ФвФФв«в«евв«вс

Но узмимо н. пример и Германа. Њему се рекло: »Ти си сад патријарх српски" и он верује у то, ма да цео народ заједно са автономијом види да није тако. Ето ту и без Ханзена верује неко и оно што није. Па шта велите о краљу Милану ? Зар јв њему Ханзен улио у главу да је каваљер? Зар су га хипнотисали пре но што поче у то веровати? Боже сачувајЈ Учинили су то Чивути и без Ханзена. Но из хипнотисма има и буђења. Ханзен само дуне! Па и без Хансена је тако. Чим дуне онај прави ветар, одмах се многи разбуде и попадају из вихових лажних умишљаја. Дакле као што се види Ханзен нам није показао ништа ново и ништа необично.

Карлсбадиј аде. I. Карлсбад је бања красна, — један, два! Али треба каса масна, — то се зна. Који нема стотиначе, — две и три, Овде бифтек ретко жваће, — бога ми! Болесника има доста увек ту; Прије зоре пију воду кључалу. Ту се стомак добро чисти — с1аз 181: шаћг; Још боље се кеса чисти (сгара ствар). Па ја опет песму певам њему сад, За плакање и код куће имам кад. (На „Мић1ћгипп"-у.) На свечари вино пити То ствар није врло лака ; Ал и МићШгипп, и он иште Почврсти јунака. III. (На „8ргис11"-у.) Свирка сврра, срце дира, Редом се машира. Ал чим црево крене лево, Севај, браца Стево ! IV. (На „Ее18еи (Ј [ие11е" ) Лепо ти ј(? овде стати, Милине се нагледати. Ал и овде, ка и свуда, Има доста Јуда.

V. (На „Вегпаг(Цие11е. ") Ициг каже: платио сам За „куртаксу" доста, Ал ћу и да липам воду За четири госта. VI. (У ,,Ја^егћаи8"-у.) Свега доста, изобилно, Оскудице није; Само, само, замо, само Да је — јефтиније 1 УП. (На »катаринином вису*.) Овде многи људи Забринути стоје, Свако с' сећа Катарине своје, Ја се сећам моје. УШ. (На ,,Шгзсћвргип^ " -у ) Ал је лепо овде бити, У природи боравити; Ал би слађе било још Да ми оста који грош за потрош. IX. Ретуркарто мила, Ох, ала те љубим! Ох ала те чувам Да те не изгубим. Да тебека није — Аој муке тешке ! Казбулбуц би мор'о Ићи кући пешке. Др. Казбулбуц. Грађа за нову енциклопедију, Неазбучшш редом или азбучним не редом, (Продужење). Загреб = Главна варош Троједне краљевине, но они, који траже да из ње што више за себе з аграбе, зову је в 2а§гаћ в . Ал прави ће Загреб бити тек онда, кад најамници туђих тежња из њега за гребу. Бундева = плод који неким људима изникне на петељци врата. Крчмари = једини људи на свегу, који треба да буду што више у крчми, ако хоће да прокопшу. Пургаторија = о тој институцији, до душе православно веровање не зна ништа, али у пракси тога и у нас има. Српски се то зове казамате. Из казамата може грешна душа да изиђе тако чиста, да може одмах доперити п дотодорити се до рајске сфере највише.