Starmali

,.СТАРМАЛИ" БР. 22. ЗА 1888. 175

Па кад госнођв и ине „даме" у оаанцима „шпацират'" стану, сељанке наше онда ће саме, за оианцима опет да плану; а опанчари склапаће оду, на ову моду! Опанче фини! . . . Опанче красни!... дође и теби жељена хора ! несташе они дани ужасни, кад те се сељак стидети мора; сад си на вису „ноблеса" сама , у наших „дама" ! Др. Назбулбуц.

Предотоји нам пропаст света. Седели смо у друштву нас веколико младих људи, које је све красила прва глава а други зуби. Међу нама је био и брат Шаца, кога је као и нас младост распињала и јако нам досађивала. Шаца устане да наздрави. У наздравици вам је препоручивао да пијемо и да не губимо ово скупоцено време, јер свет овај и онако неће дуго трајати, јер астрономи доказују, да ће скорим пропасти морати. Неко из друштва посумњао је о истинитости тога, нашто се Шаца расрди, устане, узме чашу у руку и овако стаде непобитно доказиваги, да ће свет заиста пропасти мораш: „Астралва ватра сунчапога круга мора најпре у златно слово Уријова, оданде у звездолик планеталне системе, а одавде у универзум паралелне осовине помоћу четвороуголника стојећих звезда у елипсу еклиптике ударити и зато мора се реп од комете кроз дијагоналну линију апроксимације круга перпендикуларнога са земљом сукобити и овај свет упропастити". Сви смо ми узверено гледали у Шацу и његовим необоривим и научним астрономским доказима*немогући се противити, нити их оборити, шта нам је друго остало, него да у тврдом уверењу да ће свет заиста кроз кратко време пропасти морати, пожуримо се, да га што више уживамо, и тако смо ударили жестоко у пиће до зоре, а и — после зоре. Ала је луд!.... Шта пута когод учини нешто . па мисли да је ванредно вешто, те чека хвалу за овзј труд. А други само раменом слежу, похвалу своју у речи вежу: фалу за тјпјд ? ? ? Ала је луд!! . . . Ала је луд!!! Мата се пати ноћу и дању, да стиша жељу већу и мању, што му налаже женина ћуд. А она бесни, праска и псује, на савете му баш ни да чује. Женина %.уд ? ? ? Ала је луд !! . . . Ала је луд ! ! !

Фићфирић Лаза пунан је хвале, како се „даме" са њиме шале, јер он им уме распламтит' груд! А оне ено к'о Еве праве, од смеја хоће да се задаве. Расаламтиг' груд ? ? ? Ала је луд !! . . . А <а је луд ! ! ! Тврдица Јанко новце прибира , дању и ноћу не има мира, трпи и жеђ, и глад, и студ ! А насљедници моле се Богу, да га што пре сахранити могу! М глад и студ ? ? ? Ала је луд !! . . . Ала је луд!!! Заслужан човек мучи се, нати, роду је жељан услугу дати , па чека увек праведан суд. А нека браћа, небраћа права клетву лију на права здрава! Праведан суд ? ?? Ала је луд.Ч . . . Ала је луд!!! Колико има младића наши, што се одају карти и флаши, а сласти траже, где влада блуд! Здравље му трошно све дубље тоне, док једном са свим и не утоне! Сласти где ј' блуд ? ? ? Ала је луд !! . . . Ала је луд!! !

Др. Казбулбуц.

Пијаначки барометар. Неки благонадежни јуноша, који јако мрзи ва ђерам, овако разлаже степене пијанства, како их Је он на себи опазио. Ја — вели — кад почнем пити, па докле год могу да изговорим реч „екстеригориалитет" , дотле знам да сам трезан; ако у току пића могу још да искажем „инкомиатибилитет " онда сам још прилично при себи; иочнем ли пак запињати, кад хоћу да изрекнем ,ексцентрицитет", онда већ почиње бити ствар сумњива, а кад дотерам да никако не могу да изговорим реч „Еулалија " — онда сам већ готов са свим!

Нема правила без изузетка. Госпа. Ја сам слушала да заробљени људи обично не живе дуго. Господин. Могуће, али ја познајем доста ожењених људи, који су баш дубоку старост достигли.

За љубав једном јелу. Недавно је умрво у Бразилији велики богаташ барон Феро, који је био у маленкостима велика ципија, док

ршг* Јоуј се могу добити сви бројеви „Стармалог од почетка до данас.