Starmali

„СТАРМАЈШ" БР. 33 ЗА 1888. 259 ^ мт додоедждооддоедо

г. Васе ђурђевића), јер ту бан није никога преварио. он је верно одржао сваку реч, коју је при поласку у Загреб задао свемоћпоме јупитеру Тиси.

Шковићу са Мартинова брда сви се слажу у томе, да је постао Спира. Верујем да је ип§еП у с л и ц е, Л. Кажу да Русија креће велики зајам. Томе би требало да се радују њени непријатељи, „дуг је зао друг". — Само што се тих зли другова налази свугде, — више него добри и поузданих.

5. У Србији се говори о притиску од горе, о иритиску од доле, о притиску са стране Арнаута, сад још да је мало Бритисну бечко-пештанске шорналисти, — па ето кандезације, од које да је милостиви бог сачува. На хрватском сабору пориче се ооштинама право петиције. Тако им треба. За што су општине, за што нису посланици, пак би сваки дан имали сигурних петиција. ка махала рупцем на мене, но сад је био мрак, те није могла то да чиви. Кад сам се сишао са кола, нико од родбине није изишао пред мене, само ми собарица приступила са хладним извештајем, да су њихова благородија и госпођица већ легли, а млади госнодин Емил, да је одјахао на суседну одају, дакле тешко да ће се и врагити вечерас; но и ако се буде вратио, учиниће то тек доцне у ноћ. — Но ово је заиста диван дочек, гунћао сам у себи кад сам остао сам у соби, што ми беше одрећена за спавање. Да ми несу били у памети они свагда срдачни пријами из прошлих година, богме бих одмах био отишао одавде. Но. хајде да дочекамо јутро, паћемо онда видети, шта је и како је. За пола часа већ сам био у постељи, те како сам био добро искрхан и натруцкан од онога нервознога пута и вожења са колодвора. то сам на брзо слатко заспао, па можда и захркао. * Сунце је већ високо било одскочило, кад сам се сутра дан пробудио. Заогрнем огртач, и пожурим се к' прозору, са којега је био врло леп изглед у врт. Прећашњи година кад год сам дошао овамо, увек саа са тога места довикивао Ленци : добро јутро!

. Милан Грозни отрчао је на брзу руку на реку Нил, да од кога крокодила узајми неколико суза.

^ Рацковићева заклада је жртва рђава тумачења. И ако Срби мисле да имају какво право ва ту закладу, препоручује им се да оживе Рацковића, па да своју вољу боље растумачи.

%. Рацковић неће ожпвити ни очи отворити. Али они, кији од сада буду род'љубиве тестаменте писали, нека добро очи отворе. Истина је цела да у Беочину још нема маџарске школе за мађарску децу. која ће се ту можда родити. Даклем вика на Беочин малко је и оправдана. Но можда ће се бан пожурити да у Беочину буде пре миџарске школе него мађарске деце.

„Српски Бедник" као да неком прети, јер сваки час каже: „бој се!" „бој се!" — Ал он се сам канда највише боји да загризе у киселу јабуку касапа Фегера, којом га је „Враник" већ шест пута понудио. §. Очекује се нова хемија да нам осветли ђурђевићеве српске елементе. Донде у томе обзиру мора ћемо тумарати по мраку.

Ово умиљато и дивно девојче већ за раног јутра прохађаше се кроз своје цветне леје, које је једино она подизала и неговала. Али данас сам у залуд вребао где ће ми се указати који крајичак јутарњег руха њезина, у залуд сам ослушкивао одакле ћу најпре чути њен мили, њен сребрни глас. — Доцкан сам устао — корео сам себе. Она је јамачно већ била овде, но је можда због припеке отишла унутра. Та ето сунце је баш подобро високо. Брзо се почнем облачити, и кроз један четврт часа био сам са свим салонски обучен. Хтедох ићи у тетково и течино одељење за стан, које беше од моје собе тек на неких 40—50 корачаја у засебној згради. Али пред вратима дочека ме јучерања собарица, и некако званично ми рече, да је за мене постављено у сеници, па да идем тамо да доручкујем. — А њихова благородија зар су већ доручковали? — 0, већ одавно! — И на мене нису ни чекали — оте ми се и нехотично из уста. — И стари и млади господнн још су рано у зору отишли к жетеоцима. — А благородна госпоћа? — Она има велике севотине у глави, па данас не ће ни доручковати.