Starmladi

Стр. 26.

Вр. 4.

Курс црногор[с]ке политике. На пролеће биће рата „Госнодар краљ" каже, Биће рата, јер га српске Крвопије траже. Крвопије српске раје, Сад спремају буну; Само да се не превари „Неко" — у рачуну!

„Ка проле^е! 1 ' На нролеће на Балкану Рата бити може. То сви знамо! — Ал не знамо Чије с' тиче коже? §

Руска шолитика. Русија нам наша тера Политику „Фину"; „За балканде" у мал' опет Не оде — у Кину! б- а р.

Дпоњи у Дмерици. Пошто су многи сретни становници од благостања у Угарској — утекли у Америку, то је њихов највећи угњетач и просветни шовиниста, отишао за њима, да прича Америчанама о слободи, једнакости и братству. Из Угарске исељенн народ је гро®а Апоњија дочекао и од превелике радости — истукао. — Шовенске новине ће зацело донети чланак, да се г. гроФ још лепо провео. Ерентал — Масарикова кампањз. Ерентал се љути на Масарика, што му упада у реч! — Е, а ви не били упадати у Босну на основу ФалсиФиката, па не би сад ни ја вама упадао у реч — рече му Масарик! * Неки од посланика Еренталових, кад је Масарик доказивао ФалзиФИкате Ерентала-Настића — и Форгач-Васића довикнули су му: „старе Фразе", „стари вицеви". „Мани га нек се човек прослави". „ЈеФтина слава". — „Како је®тина, рече Масарик, кад нас та слава са Босном досада најмање 600 милијуна — стаје !"

И м е. Попа: Човек треба све и сва да чини и да пази да своје име сачува. Парохијан: Па зар и онда, ако се зове — Настић?

Хрватски сабор. Хрватски сабор ради ... Разуме се да највише раде посланици „страпке (к)рада" — р адићи! Говоре, говоре... док се не уморе. Они су вам прави саборски дано (к)радићи! Кад који од њих говори, а сала све јечи од празних речи!... Пошто су им говори већином по мало шаљиви, то их нико живи у сабору не узима озбиљно. Но за то опет они најозбиљније иротестују против смеха који њихови комични говори изазивају. Тако је Анте ових даиа довикнуо Прибићевићу, кад се он насмејао: — „Ћутите ви, што убијате краљеве!" — Убија, ако има кеца у руци, а ако нема не убија. — Ја се никад не картам! — Чујмо г. Ивића! — Он је ван странака! — Јес' њега је радикална странка ван — 'стерала! „Поштована кућо! Мислим да није нотребно да вам историјски доказујем да је банов програм и програм радикалне странке један и исти. Ја ћу само слободан бити да споменем Раухов програм у којем је радикална странка нашла „много л еп о г а и д о б р о га"... и за то ћу ја увек гласати за сваког бана — а не што ми зли језици подмећу неку штинендију ! —• Истина да еам ја коалицију нанадао зашто се погађа с баном, али ја сам тиме хтео да кажем да се човек брзо треба продати... Док је на цени. Кад му цена спадне... онда и тако само пљују на човека... Јесте, господо, немојте се смејати... ја вам то из искуства говорим... Из искуства са иештанске забаве... и могу само Стипи Радићу зажелити да се тако проведе!... Он је већ сличан провод о свом збору недавно имао ! Завршујем свој говор тиме: Има Срба — а нема Хрвата!" — Живило буђеновачко дете ! Цуцлу му дајте! ЦуцлЈ ! — Госнодо Радићи и Ивићи.... ви сте се налупали тикава ... — Ваљда сте хтели рећи : из тикава! унада у реч један посланик. Пошто су се Радићи уморили а До. Ивић, дете ознојио... г. председник огладнео — саборска седница је затворена. „ НеКе бита рата /•' Владари се ужурбали, Па излаза траже, Мењају се савези Ал' шта то помаже? Р1ад је поред свега тога Загушљива зона, И мирише на барут И рат милиона ! р.