Starmladi

Бр. 4.

— СТАРМЛАДИ —

Стр. 27.

Политимки обрт. Русија се сада Немачкој окреће А Француска ропће на то: Више с њоме неће?! Франдуска се штампа дигла Па о том третира, Док Еиглеска из нотаје Чудпу поту свира. А свет стао, пи да трепе: Шта се ово збива? М, ко коме нодваљује И темељ иодрива —. Јуре часи, као муња, Чудпи гласи зборе Последњи су ови даин Биће опште мЗре! Заплетено свуда стање Чудни коици, везе, Мислим, све ће размрсити Неке — мптраљезе ! р.

Турска и Вугарска. Кад год Турска муком ћути, Бугарска се нарогушн, Непрестано пешто буши. Ал' чим Турска главу днгпе, И мамузе своје крене, А Бугарн одмах шене . . . Да, така је увек змија Бугарнја! Ал' ће једном доћи ора, Затрешће се са БосФора, И потпаљач опај царски, Запалиће тур бугарски, Па ће пламен да се внје Чак до Варне и СоФије, Не мирује л' она змија Бугарија! р.

Огапе; пасН Об1еп! (Може, може...) У рату се свако преваритп може, И загазнт' у рат Против своје коже. §

Стрелице. — У Енглеској има једно село, које се зове: „ЛанФерпеолгвингилгогертисилиогогогох". Па ииак и мала деца из околине изговоре то име много лакше, него што могу „велики" Хрвати, (а 1а Стиница Радић) да запамте име своје браће — Срба. © У Србији је кажу Пашић наишао на нов извор наФте, из ког се на дан може до 2000 буради наФте добити. ■— Дуја адвокат, каже на то: ТТГта ће нама на®та? Боље да су наишли на нов извор нива. Ко ће још на®ту пити?! 4ф Једно високо свештено лице је одликовано орденом; дакле му смемо рећи: ордннар. Угарска делегација је изгласала нов зајам ед 312 милијона за ратне бродове. .. Пре но што се тако дубоко запливало, треб8ла је делегација извести пробу с бродовима — помоћу п а ц о в а ! Д Босански Срби су у босанском сабору нротив тријализма. — Е онда се не мора сановник мењати! И Хрватима ће и даље бити дозвољено сањати о нрисаједињењу Босне — Хрватској! Домаће вести. О Сриско трговачко удружење траж и — новог управника који би спровео ликвидацију. Главна квалиФикација је да докаже, да је несиособан био — своју радњу водити. Све друго ће му се кроз ирсте гледати. Првенство имају они, који се умеју Милошевом увлачити —. Ненисмени имају предност! НС Ономад се хтеде онштина у К. упустити у избор црквењака. Но један оиштинар се досети н рече: „Браћо! А што ми да бирамо црквењака? Кад нам је влада наименовала иатријарха и владике — нека нам наимењује и црквењаке!" Д Јуче чујем где у ходнику лаје вашка. Изађем да видим, ко је. Кад оно слуга Плавшићевог слуге донео „Ђавола". х. Једио се један Новосађанин зашто се опет ишту толики силни милијуни на војничке цели. „Шта ће пам толики Официри сад у мирно доба? То чула и мама, те ће рећи: — Како, шта ће! А да с киме би ти ћерка по новосадској корзи шетала!? Изопачене х10СЈХ0Еих!;е. □ Магарац њаче, биће кише. Ал' кад је госпићки „Хрват" летос на Србе •— викао, било је баш суво време. ј Пут кола вози. — Та да ал' само да није коња не би могла ни банова кола кренути.

Одлодоак из разговора једног доужа. Синоћ седим у ка®ани, и не мишљах ни на какву беду — кад наједаннут дође ми моја жена унутра. *