Stražilovo

КЈ 'Ј

60

ПИСМО ВУКА СТЕФ, КАРАЏИЂА НИКАНОРУ ГРУЈИЋУ.

САОПШТИО 1|ап<18<;га8зе Хг. 362. Пречасни Госиодине, Многотоштовани иријатељу! За чудо ми је што ме не удостојисте одговора на писмо моје од 14. (26.) дек. ир. године! Не могу мислити да га нијесте примили, јер сам га собом дао на пошту, а платио га овдје нијесам (баш за то, да бисте га поузданије примили). Ако ли га не будете примили, потражите га у Варадину и ту у Карловцима на пошти. У" њему сам Вас молио, да бисте Њ. Ексцеленцији напоменуди, у име моје, за попа Вука Поповића у Котору, особито сад како је которски прото постао архимандрит и велики викариј. Ако сте Ви оно писмо моје примили и Њ. Ексцеленцији моју молбу казали, увјерен сам, да су Њ. Ексцеленција, по својој милостивој благонаклоности к поме-

вл. красић. нутоме попу Вуку и по разговору овдје са мном, већ одавно за то писали у Задар Г. владици Мутибарићу. Г. Рајевски рече ми ономадне, да напоменем Њ. Ексцеленцији одговор за некакав манастир, за које ја опет Вас сад такођер молим (Њ. Е. ће се сјетити тога). У почетку мјесеца Маија, ако Бог да, мислим сићи тамо к Вама и подуже се ту забавити; али се надам, да ћете ме дотле удостојити одговора барем на ова писма. Молећи Вас, да Њ. Ексцеленцији за мене руку пољубите, с истинијем високопочитанијем остајем Ваш у Бечу 10. (22.) февр. 1847. покорни слуга Вук Стеф. Караџић.

Г Л А 0 Н Ж К. (Тринаоста еветосавска гимназијска беседа) биће ове године у дворани „код царице Јелисавете". Гимназисте се спремиле, као и свагда досада, да публику забаве и развеселе леним певањем, свирањем, и декламовањем, а с обзиром на племениту :цел, саме беседе обећала је госиођица Милева Кос тићева своје суделовање. Програм ће се извађати овим редом: 1. „Лаку ноћ!" сложио Це, пева мешовити лик гимназијски. — 2. „Сватовац", од Толингера, свира на глаеовиру гимназиста Стеван Адамовић. —3. „Грануло је премалеће —" сложио Салингер, уз гласовирску пратњу пева дечији лик гимназијеки. — „Ожидан1е", ромапца од Донаурова, уз гласовирску пратњу пева гоепођица Милева Костићева. — 5. „Ш. низ српских иародних песама", удесио Тихомир Остојић, пева мушки лик гимназијски. — 6. „АГг уагге зиг ип ^ћето <1 е Расхи!", од Данкле, уз гласовирску пратњу свира на виолини гимназиста Коста Алексић. — 7. „Зора зори —" сложио Сладечек, пева мешовити лик гимназијски. — 8. „Минадир", од Лазе Костића, декламује гимназиста Петар Костић. — 9. „Сироче", алт-соло и збор, сложио Хајдрих, пева гимназиста Ђура ТриФковић и мушки лик гимназијски. — 10. „Где тичице —" сложио Це, пева мешовити лик гимназијски.

П030РИШТЕ И УМЕТНООТ. (Српско народио позориште.) Пробавивши два месеца у Сомбору и крај најбоље трудбе и рада претрпивши новчане штете од својих 500 Форипата врн} г ла се дружина српског на-

родног позоришта амо к нама, да код нас проведе другу половину зиме. Ми смо ју Новосађани дочекали вољно, као што се дочекује најмилији гост. Шест се вечери досад приказивало у дворани позоришној па увек у пуној, дупком пуној а једаред дваред и препуној кући. За тих се шест вечери у три маха изнеле пред овдашљу публику новости а то је саразмерно много, кад се узме у обзир, да је са кризе, која јелетос наступила била у позоришном особљу, и услед тога изазване дополовичне нове организације учење новиХ комада отештано било тиме, што се и стари комади морали наново уигравати а и новајлије мал те не махом били још почетници у струци својој. Као први нов комад, и то изворан, а и као први приказ ове сезоне прешла је други дан божића позорницу глума Мите Поповића, којој је наслов „Наши сељани". Прошле смо године у ирвом броју листа свога саопштили читаоцима, да је та позорипша игра Мите Поповића приказана била први пут у Вршцу лицем на нову годину 1885. Том смо приликом и то саопштили, да је писац поднео комад тај „Матици Сриској" на награду и да су умољени били Јован Ђорђевић и Милорад П. Шапчанин у Београду, да поднесу мн»ен>е своје о тој игри. Песник је у току прошле године у нашем „Стражилову", у „Јавору" и „Бачванину" саопштио поједине призоре из „Наших сељана" а на седници књижевног одељења „Матице Српске" 4. децембра и. г. прочитана су мњења оценитеља те се видило, да се исти у мњењу разилазе. Дати су онда „Наши сељани" на мњење Ђорђу Малетићу у Београду, и он ће имати да реши судбину њихову код „Матице Српске". Међутим су „Наши сељани" у току прошле године приказани били свуд, где се год бавила позоришна дружина, дакле у Панчеву, Земуну, Митровици, Руми, Вуковару, Осеку и Сомбору и каже се, да су постигли леп успех.