Stražilovo

771

СТРАЖИЛОВО

772

то безчов^чни лходи! Зарг н!е могао другу наћи него жену свога друга? ДиванЂ е и садг, сб Нешићем и с ђ ВитковићемЂ тамо дол г ћ. Нешићт. е писао Давидовићу, да васт. неће моћи походити, о чему жали. За Богића се радуемт. врло: Да Богт, да, да се духт> светБти на нћга врати Ако му гд4 успишете, поздравите га одђ мене. И бн радт. бно вид г ћти те ваше р а с а д е р е! жао ми е Станка ! Гледаите вн за ту кућу Станишину : л еднако желимђ ту кодт. васт. живћти; макарт. донш пасошт. од НсЉпе^шћа. Нрве ћу вам' поште иослати писмо на Хачжи Константина, него гледаите сигурно те га. пошлБите. Камо за Бога оне косовске ићсне одт. ПШшице Гргуревачке? Не моите се шалити него гледаите што пре те ми ихт. пошалг.ите. Писмена изт. Државина хошт' нисам дао изрезати, него ћу гледати ово дана, хоће ли што моћи бнти. Образт. на титлу Лексикона бнће безт. сумнћ; и Копнтару се допада. — Милш ми поздравите лгобезно, хвала му на нћгову ноздраву. Борића такодверт. и све нћгове домашнћ. Оие е турске тескере узео Копнтарт. да да превести, пакт. ћемо вам' ихт. онда послати. Здрави будите, радуитесе и веселите се: намЂ бизумт. олсунЂ. Богт. зна какови шшт' лаври и в&нцн н*ст. очекуго. — Пћваите дан г в и ноћт>. У Рћчнику ће Срб ком' бнти описани скоро сви обнчаи Србски (Копвиарт. ме на то наћерао); неколико табака маић или више, ништа зато: мн смо богати лгоди ако и немамо ништа ! ха ! ха ! ха! Докт. видите, како е описана в 4 ш т и ц а, в и л а, в а м п и р т>; з а д у ш б и н а, з а д у ш н и ц е, ИванвданЂ, крсноиме, даћа, зав^тнна,

Б а б и н е, и пр. и пр. Шта мвгслите вбг : треба ли писати ж е н и д б а, с в а д б а, п р о с и д б а, к ос и д б а, или женитба, сватба, удатба и пр. клубко, или клуико? Шибка или шипка? узкји (узакт.) или уекј.и? задуџбина или задужбина? Гаћникт., помоћникт., добросрећникЂ или г а т н г> и к ђ, н о м о т н г. и к ђ, добросретнвикЂ? Не моите се вбг ту одмахЂ уплашитн корћну производном', него добро промнслити и потражити, имаго ли други езицБ1 тако исто (као нашЂ мозакЂмозга, дрозакЂ дрозга!) Или ћу писати п а т ч е, п а т ч 1 и, п а т ч и ц а, или п а ч е, п а ч 1 и, п а ч и ц а ? м а ч ч е, м а ч ч е т и н а, м а ч ч и ц а, м а ч ч 1 и или м а ч е, м а ч е т и н а, м ачица и ир. ? путце или пуце? срдачаница или срчаница? Ако гдве видите Бешеновачког' Игумана, поздравите ми га лгообезно. Поздравите ми Г. Фрушића, и пошлт.ите ми кого Оду, ако сге начинили. Довршите и ону на смртЂ младога Стоићевића; и ону Франви такодверЂ, а и 'Герлаича не моите заборавити. Бнће ми драго ако се ТелемакЂ сасвимЂ пресели у Србиго. ВећЂ звони на 12 сахаии, л морамЂ ићи ч а к ђ у градЂ на ручакЂ (зашто сам г б се синоћЂ обећао КопБгтару) и (овде је подерано. — У) ово писмо дамЂ на пошту. Будите здрави и вееели и лгобите еднако онога, кои васЂ искрено лгоби и високопочитуе и кои за наивећу честЂ држи назвати се У Бечу 28-га Ноемврш 1816. ВашЂ искреннни прјлтелт, ВукЂ Стефанов.

П030РИШТЕ И УМЕТНООТ. (Српско пародио позориште у Великои Бечкереку.) Дружина српског народног позоришта отпочела је 18. п. м. своје представе у В. Бечкереку са Онетовим „Госиодарем ковница." Даље су давани тамо по реду још ови комади: „Робијашева ћерка", „Нови племић", Суботићев „Милош Обилић", „Дебора", „Сеоска лола".

КЊИЖЕВНЕ Н0В00ТИ. — Читамо у „Од1 'еку",да је Јован Бошковић одлучио да изда зборник својих књиже.вних дела у 4. књиге. Свака књига изнеће око 26. табака, слога и Формата као што су „Слике из српске историје" од Станоја Богаковића, а

изаћиће свака књига у две свеске. Првој је књизи наслов „О ср пско м ј е зику", друга ће бити различне садржине, у трећој ће бити „Живот и рад Људевита Штура", даље Штурово дело „0 народној поезији словенских н а р о д а" и наставак тога предмета од Јована Суботића и Јана Калинчака; четврта ће књига садржавати „Практичну граматику српског јез и к а" („Извод из српске граматике", осмо издање; са „Облицима" и „Српска синтакса", друго издање). — У „Позиву на уписивање" вели Бошковић на завршетку, да ће, ако му бог да живота и здравља, наставити издавање својих дела и то ће онда књига пета и шеста донети „Речник немачког и српског јевика", а књига седма, осма и девета: „Филологију" (Науку о стародревностима и Науку о језику).

САДРЖАЈ: Две виле. Песма Мите Поповића. — Живио Радаја! Приповетка са села. Срочио Панта Поповић. (Наставак.) Увелој ружи. Песма од Бојислава. — Ирина. Новела Сватоплука Чеха. Превео П. Падејски. (Наставак.) — Уз Љељеве сгруне. Иесме Бранислава Ђ. Нушића. Друга кита. — Српска епика. Из дела Карла Саса „велики епи светске књижевности". (Сврпгетак.) — Успомене с пута. I. Од Мите Нешковића. — Листак. Нисма Вука СтеФ. Караџића Лукијану Мушицком. Износи на јавност Миливоје К. Бранковић. V. — Листићи. Позоригате и уметност. —Књижевне новости.

„СТРАЖИЛОВО" излази сваког четвртка на читавом табаку. Цена му је б Фор. а. вр. на целу годину, 2 Фор. 50 новч. на по године, 1 Фор. 25 новч. на четврт године. За Србију и Црну Рору 14 динара или 6 Фор. на годину. — Рукописи се нгал.у уредништву а претплата администрацији „Стражилова" у Нови Сад.

СРПСКА ШТАМПАРИЈА ДРА СВЕТОЗАРА МИЛЕТШ.А У Н. САДУ.