Šumadinka

628 »i®

Тедеграфске Депеше. У Паризу 7. Оитобра. „МонитерЂ" нвлн, да е царљ у Суботу примјо на аудјенц!и послансгво цара бирианског -Б , кое е у Паризт> ДОП1ЛО. Истога дана држао е царх> Наполеонг., праћенЂ одћ маршаиа uinancnor-b Серана и rpa^a ђулан, прегледљ воиске надг> кавалћр!омЂ у Верзаиш. За време бавлћнн царевогт> у KoMniemo отићи ће тамо и министерс1аи сав1 .тт>. У Паризу 8. Октобра. Данашнвш „Монитерт>" доноси намт> давно већљ обећании и оглашенми чланакљ о неапол1>скомЂ пмгапш. ЧланакЂ оваи долази после историчногЂ разisiннл до т(»гђ доказа, да Француска и Енглеска дипломатске! свое сношае са НеаиолћомЂ по нужди прекидат, но да ово нетреба узети нити као мешанК у унутрашнћ по-

слове неаполбске кралћвнне, ннтн пакт. као нраво не. прјателвство. И премда безбћдноств поданика западнш сила уН е аполн) зактева, да се западне ^лоте саедине, то оне апакЂ неће отићи у Неапол!., да се неби тнме дало повода погрешноиЂ толкованго. Ова мћра западни сила нит' e претнл , нити е naui> одобраванћ за оне, кои 6w хтћли потрести и оборитн Heano .itcniS пре ;столЂ. Дође ли неаполвскји дворЂ д 0 6 олби mbic ^ifi, то ће онда и Француска и Енглеска похитити, да наставе стара свон прштелБека сношенд. (Овде е само изводно ставлћнЂ чланакЂ „Монитеpa'-, чита†пакЂ слогђ саобштићемо у идућемЂ брого нашеп> листа. Учред.) У Турину 6. Октобра. У Капрари догодили су се неки немири , но народна воиска и ловци, кои iy изђ Ормее дозвани, повратили су мирЂ, пошто су нека лица позатварана.

в.

Меану мого на Млави кодђ ћуlipie на друму В. Градишт1 ;омЂ, сатЂ одђ Пожаревца удалћну. између села Бубушинца и Братинца лежећу, у полу зидану а уполуодг, дрвеногЂмате рјнла, са ФуруномЂ за пециво у меани и са 4 собе построену, заедно са плацемЂ исподђ мевне одђ данЂ и по оранл простора, кои е и за грађен h кошева удесанЂ. иродаваћу 23. 24. и 25. Окт, на лицитацји кои ће се овде у Пожарев. држати. Ко е муштер^а позиваседау означене дане i>a лнцитац1к) дође. 11. Октобра 1850 год.у ПоаЈаревцу IOBA СТЕВЧИћЂ меанџ!н Пожаревачк1и Heiiifi данЂ нађенЂ е еданЂ златаиЂ лакацЂ одђ сата. Ко га е изгубт, нека се нви у трговини Дуке Пешике и| СБ1НОВ2.

(1— 3) 11одписанБ1и препоручуе се како ововарошкои публики тако и са стране, да има врло лепм гласиранБ1 , викследерски и каследерски штиФлетна , ное е OBbi дана изђ Беча јдобБШ, и to врло еФтиномЂ ценомЂ. 'О с и* I ђ тога има врло изредна викса, какова овде слабо гди има. ПАВЛЕ 10ВАН0ВИЋЉ шустер-t- па варошв-каиш.

ПЛАЦЂ И ДУ&АНИ НА ПРОДАШ. ДолуподписанБШ продаемЂ изђ слободне руке кои на Тераз1и наодећ]'и се плацЂ, на коме т р и дућана сђ лица са т р и co5e за истнма, постое ; притомЂ има у авлi и е д н а соба сђ куиномЂ и д в а подрума помала, е д н а шупа прилично ве-, лика и бунарЂ- ПоменутБш плацЂ на- | «јј оди се до каФане г. Милутина Петро- ^ вића пензшннраногЂ Совћтника , зваиа 1осиФова каФана. (2 — 3) ДИМИТРШ ђ. ГЛАВиНИћЂ.

i» h t о. )шцт 'Симе Момировића ћурч|'е овд. постоћа на врачару, на крагуевачкомЂ друму, продаваће се на лвнои лчцита^н 18. 19. и 20. Октобра. ПлацЂ има на 700 квадратнБ! Фат |'м и засађенЂ е лепомЂ родећомЂ лозомђ и в о ћ е м ђ. (3 — 3)

Д У ћ А Н А

ЛЕБЂ Cb ШОЋПИРИМ4. ПодписанБШ обзнангоемЂ почитаемомЂ публикуму . да ће одђ 11. тек. мес. Ог .тобра отворити овде пекарницу, у isoioft се моЈке до 6 б1ти по наинов!емЂ вкусу умешенБШ црнБ1И и белвшлебЂ и земичке сђ кромпирима, а кђ томе и мрсне киФле сђ путеромЂ, и господске киФле сђ млекомЂ и беЗЂ млека. У Београду 3. Окт. 1856. С ТЕФШ% e !s;se»*3':ES2š»»'e* Пекарт. спроћу г. Кумануднне куће.

вВ&јјса по едномЂ уза свакји со 6 омђ , има Ж. за издаванћ у кући Господина Попечи• ^ телн Стефана Марковића. Ко 6bi кои одђ Митровадне желјо узети, нека иу се погодбе ради прјипити изволи.

ПродаваКе се на .шдЕтацш : 1. У манастиру Боговађи Окр. Ва>|ј лћв. зкирЂ манастирск1и, 29. 30. и 31. , Окт. , 2. У X. П. Паланки, Окр. Смедер. ,|;кирЂ шума неки обштина срсза Лсе5 ничкогђ , 29. 30. и 31 Окт. 3. У БрђЈнима Окр. Валћв. разна добра Вуе Бранковића, 29. 30. и 31. Октобра 19. Окт. држаће се у Попечителвству Внутр. Дћла лицитацгч поради лиФерована 3800 ока обвчнп и 350 оиа ливанБ! свећа. Кауц1н е 50 талира.

У кнБигопечатнви кна»кества србскогЂ.