Šumadinka

774

ваће те као мало воде на длану. У нашимЂ годинама свашта се прежаии. Tw си миада и иепа, па ћешЂ се опетт> удати. НикадЂ. Знамо Mbi то, мон ћерко. Како е сћ твоимђ иманћнЂ. Тешко да ће вмше бмти одћ десетт> иилда талира. Предаи Хектору твои новацљ, онћ ће га умети умножити. Онћ е. у томе тако вештг , као и нћго†отацЂ, кои е истина своад канцеларио продао, али на рад-b навикнутљ — одђ тогћ доба тимђ вмше ради. ОнЂ се само манћ раднћ оставн), да бм после за веће посиове вмше време до 6 б 10. Смен)ћи се продужи Це ци л i а. Садв ћешт. мога мужа видити. Требаио бм скоро да рекнемЂ : нашегЂ мужа, ept е мои, аии за тебе промисиомг> опредкиенЋ. Требаио бм да си за нћга □ошиа. Можда нмашЂ право. Наравно да е садг> доцканљ. КадЂ бм знаиа бмиа шта ће се догодити, д бм га наговорииа, да чека, и за тебе бм га задржаиа. Iо штђ еднако старми ђаво? ето видишђ. Ц е ц и и i а зазвони. Замоиите господина Грандена, да се до мене потруди, рекне она кђ посиужитеиго. Одма затимЂ дође ХекторЂ и не слутећи на при,J rli И .1 t т и н о. Мииа друго , рекне Цецмијл, н ти представинмЂ ч мужа. Ж и лћ т а устане. ХекторЂ одђ чуда викне. Ва.ш да знашЂ , продужи ЦецииЈн, да е Ж ил 't т а свогђ мужа изгубила и да ће кодђ нас -b остати. бии, садЂ се каешЂ, што ниси на нго почекао? Да си слободанЂ, Tbi бм садЂ лепои удовицБ1 твого лгобовв, твое иманћ и твое име на олтарЂ принео. Утћши се мои сирома X е к т о р е, то вмше неможе 6 б 1Т и . Тако истолкова Ц е ц и д i а дражестнммЂ начиномЂ примћтну узбуђеноств свога мун:а при ненадномЂ угледу Ж и и ћ т е. X е к т о р ђ поигоби Ц е ц и и i 10 у чеио и пружи руку удовицм свога предпочитованогЂ супарника.

Жии ћта остане по желЂи другарице у нћнои кући. Она е опетЂ видииа свое старе познанике, родитеиЈ> Ц е ц и л i и н е и старца Грандена, кои го е нао рођену кћерв воиео Сћ едне стране изврше се све речи Це ц и л i и н е, за чудо брзо. ХекторЂ уложи малБш Жил ћтиНЂ новацЂ у нека поспћшна предузиа1анн, и то тако cpehiio. да е се нагло умножЈо. Али ге чиниио, да за X е кт о р а nie башЋ наипробитачш'е бмио присутство нћгове старе драге. Покадшто е бмо врио тужно расположенЂ.

Ц е ц и и i а , Ж и и ћ т а и старни Гранденљ заиста примћте ову промену. вдногЂ дана нви Жиићта ceoioH другарици, да се решииа, нћну кућу оставити. Н уважавамЂ то твое биагородно и нћжно чувство, рекне Цеци и ia. Тм си нримћтииа упечатићнћ, ков си на могђ мужа произвела , па си рада да ме одђ сваке непр!итности сачувашЂ. Али a ниеамЂ саревнћива. Мени « мн.пе, што е ХекторЋ такавЂ, него да е равнодушанЂ; онђ показуе, да има срце. Остани, јоштђ сладка моа, докђ леченћ недовршимо; ерЋ ако бм садЂ отишиа, нћгово бм срдце теби сићдоваио. Другарице се загрие. Жилћта одложи свои одиазакЂ. Одђ свое стране рекне негдашнији беиежникЂ свомђ СБ1Ну. Буди искренЂ нрема мени, CbiHe мои , тм воиешЂ Ж и л ћ т у јоштђ еднако. Не, отацЂ. Л е неволемг> вмше онако као пре, аии одкако се она кодђ нзсђ бави, осећамЂ, да сам!ч се нко променјо. Твое спокоиство и твои домаћји мирЂ изискув неку помоћв. Ствари немогу тако остати, мои смне. Аии Mbi ваићда неможемо госпои одђ ЕрменонЂ гостопримство одказати? Ту само до тога стои како да се то предузме. Mbi ћемо iofi дати мужа. Да, то можемо, промуца ХекторЂ запрепаштенЂ и збун1^н1>, Удатба бмиа бм наибоић средство. Но кога бм iofi могии изабрати. Жи и i-a одђ И в р и. Онђ е воие? Да, воие. А она? Но, она ће иепогЂ и богатогЋ младогЂ човека сђ временомЋ наћи да е прЈнганЂ, и ако ioK се садЂ сзсвимђ равнодушанЂ чини. Да, заиста, она ће?нога сћ временомЂ воиети, промуца ХекторЂ протревши дианомЂ чело, као да бм хтео неку мисао убрисатн. После настави : Они ће заедно срећно живити Тм дакле пристаешЂ. Зацело. Добро, то hy н TBoiosl жени препоручити, да са удовицомћ 6 томе проговори. Учиките то, отацЋ. ХекторЂ затворн се у свого собу. Шта е онђ чинјо ociae таина, ерЋ нико nie видјо . Но пре него што e изашао, иСпрао е очи вмше нута ладномЂ водомђ. H o оне су ипакЋ остале нешто црвене. Међутимт. е ГранденЂ са сво Ј омђ снаомЂ говоpio и Hio замо.но, да кодђ Жил ћте подћиствуе. Она се обећа, и у томђ разговору рекне другарицм: Аии Tbi се неморашЋ одма удати, сладка моп.