Svet

mesta. On se užasno plašio policijskih racija po kafićima i hapšenja.

Znam da je hteo da se preda i da je zvao inspektora milicije Stari grad, ali mu je neki inspektor Milošević rekao da dođe, pa će videti šta će mu se desiti. U stvari, zapretio mu je."

Možda su ovakve priče o grubosti policijskih službi i strahovi od njih preterani, ali tome u prilog ide i razgovor jednog beogradskog advokata ı njegovog kolege iz istražnih službi vođen u hodniku Palate pravde baš u đane ovog suđenja. U toku priče advokat je zatražio da pohcija umekša istragu nekolicine mladića, "kojima odvaljuju bubrege" i da prepusti drugima da sude i presuđuju.

No, najobjektivniju sliku, ipak, daje izveštaj sa psihijatrijskog. veštačenja, gde se sreće mišljenje da Je optuženi emotivno nezrela ı psihopatski strukturisana ličnost, što ne znači da boluje od bilo kakvog duševnog poremećaja, niti da je duševno zaostao. On je, naime, sposoban da svesno kontroliše svoje ponašanje, ali u provokativnim 1 životno ugroženim situacijama reaguje krajne panično agresivno 1 autoagresivno. Ovaj nalaz, možda, ı objašnjava podatak da je optuženi nakon zločina pokušao da izvrši samoubistvo, ali ı tok čitavog događaja.

Inače. Janjić se u tinejdžerskom dobu samopovređivao i sekao po podlakticama iz revolta, mada pravi suicid nikada nije pokušao da počini.

AMNEZIJA

O samom događaju optuženi nije mogao da da jasnu sliku. Kazao Je da se seća da je bežao, da Je čuo neke sirene, video pištolje uperene u njega ı da Je zbog, svega hteo da sebi puca u glavu, ali se ine seća kako se sve to desilo.

Da li je, zaista, akumulacija afekata mogla da dovede do tragičnog ishoda ili je na to mogla da utiče činjenica da je optuženi konzumirao narkotike?

Čini se, ipak, da nije. Jer, sada već osuđeni Predrag Janjić jeste u poslednje dve godine povremeno koristio teške droge, heroin ı kokain, ali je utvrđeno da mije bio ovisnik i smatra se da je njegov odnos prema drogi više narkofilski nego narkomanski. Drogu Je, prema sopstvenom iskazu, uzimao "samo" nekoliko puta mesečno i nikada više dana uzastopno. I što je najbitnije, na sam dan zločina nije uzeo nijednu narkotičku supstancu.

Porodici je ovaj detalj ız života okrivljenog ostao nedovoljno poznat. Predragov otac Dragan Janjić kaže da je čuo da je njegov sin probao drogu ı da se pričalo da su klinci nešto "šmrkali", ali on nije primetio da se bilo šta ozbiljnije dešava.

Do preloma u ličnosti mladića došlo je, kako kaže, za vreme njegovog boravka u

vojsci 1 na ratištu. Doduše, iz Armije je mladi Janjić, kao asocijalna ličnost, otpušten već posle pola godine, a eventualni lomovi mogli su nastati znatno ranije ako se imaju u vidu činjenice da mu je još kao maloletniku izricana vaspitna mera pojačanop roditeljskog nadzora ı da Je kao petnastogodišnjak napustio školu, stekavši samo osnovno obrazoyanje.

SPORNI DETALJI

Neki detalji u celom slučaju izazvali su nedoumice u toku suđenja i ostali nedovoljno rasvetljeni.

Naime, odbrana je tražila da se razjasni da |i je optuženi pucao sa razdaljine od svega Jednog do dva metra ı kako je istraga uopšte došla do ovakvog podatka. Janjićev advokat Borivoje Borović smatra

da Je krajnje neverovatno da Je okrivljeni pucao sa tako male udaljenosti. Jer bi se u tom slučaju morao u trenutku ubistva nalaziti u polučučećem položaju. Viši inspektor osmog odeljenja MUP Beograd. koji Je obradio ceo predmet i napisao krivičnu prijavu, posvedočio je na

. Završnoin DOE da a:0VOJ POGUOE ne

JEDAN OD NAJMLAĐIH JUGOSLOVENA OSUĐENIH NA SMRT: Predrag sa devojkom Kristinom, oktobar 1994. godine

predstavlja egzaktni pokazatelj ı da se do njega došlo na osnovu svedočenja građanina Ilije Petkovića, koji se nalazio u bl. zii mesta zločina.

Ostalo Je otvoreno ı pitanje intervencije policije koja je, po mišljenju branioca, izvedena krajnje trapavo, neprofesionalno ı nepripremljeno. Tužilac Sarajlić smatra da Je posredi bila sasvim obična intervencija. čijem se tragičnom ishodu niko nije mogao nadati. Istina, ona Je izvedena u jednom od najfrekventnijih parkova grada u blizini zgrade Predsedništva Srbije u prilično ofanzivnomi stilu, pa se za nju valjalo posebno pripremiti.

Ostun toga. zbunjuje činjenica da su milicioneri pokušali da uhapse mladića u autobusu prepunom putnika, blokirajući · vrata vozila, iako se moglo pretpostaviti da su oni za kojima su tragali bili naoružani bar pištoljima. Razumljivo Je onda što su se putnici, u tim okolnostima, uspaničili ı što je stanje mnogih, kako ga opisuju očevici, bilo na ivici histeričnog. Šta bi se dogodilo da Je bomba eksplodirala u autobusu, nije teško pretpostaviti.

Tragedija Je, zapravo, za dlaku izbegnuta, Jer Je ustanovljeno da je osuđeni Janić u panici skinuo okidač sa eksplozivne naprave Još u vozilu.

Ništa od svega toga, naravno, ne može da umanji ıli izmeni nesreću porodice Luković, a nedoumice ı pojedinosti ovoga slučaja za roditelje ubijenog milicionera, koji se, kako tvrdi njihov advokat, nalaze u teškom stanju, ne znače gotovo ništa. Oni preko svog privatnog pravnog zastupnika traže zadovoljenje pravde ı kaznu za ubicu svog 20-ogodišnjeg sina.

Ali, neće biti dobro ako sudstvo bude udovolljavalo željama službene ı dela građanske Javnosti da se za ubistvo policajaca izriču smrtne kazne ı da se na metak odgovara metkom. Jer, tamo gde emocije govore, razum ćuti.

ew :.-

|:

– 7-deya EJ Gaj'l F

kolsko ZVOLO koje Je označilo početak drugog polugodišta za lovćenačku Osnovnu školu "Vuk Kara džić” mje donelo ništa dobro, ni za učenike, ni za osoblje škole, ali ni za celokupni vaspitno-obrazovni rad: U noći između 16. ı 17. Januara ove godine u prostorijama škole dogodila se pljačka. Na Žalost, Ovo nije prvi put. Škola je bila Opljačkana ı 1993. godine kada su lopovi odneli nekoliko manje vrednih stvari, među kojima ı telefon. Svoju nečasnu rabotu ponovili su 28. marta 1995. godine kada su upali u istorijski kabinet ua drugom spratu ı oštetili školu za pravu, nenadokuadivu ı muzejski vrednu zbirku eksponata u kojoj su

se malazih ı takvi predmeti

koji potiču ız doba neolita ı paleolita. Među ukradenim eksponatima bila Je jedma kamena glava koja je pripadala kulturi lepenskog vira. Zaltin IZuZCImO Star Hinmutski zub. kubura. uckoliko sablji ı Jatagam. "imali smo jednu vcoma vredmu zbirku. Godinama smo je sakupljali. Dolazili su i ljudi iz novosadskih muzcja da jc vide" — objašnjava direktorica škole gospođa Aundelija Tomić, ı nastavlja: "Neko Je tačno bio obavešten šta je u ovoj školi vredno, a šta nije i gde se šta nalazi. Jedva sam to prežalila pošto sam sav svoj tridesetogodišnji rad Kao nastavnik istorije uložila u fu zbirku". Počinioci ove krađe nikada nisu pronađeni iako su organi ministarstva unutrašnjih poslova izvršili uviđaj.

VRATA RAZVALJENA PAJSEROM

"Obrabreni" lopovi zbog kazne koja ih nije stiglasponovo su se okomili na istu žrtvu. Ovog puta misu stali dok nisu odneli sve što Je od tehničkih stvarı bilo vredno. Iz kancelarije direktorke škole odnešeni su fotokopir aparat koji vredi 5.000 dinara koji se u školi nalazio manje od godinu dana. škola ga je dobila prošle godine uoči Svetog Save, ız druge kancelarije ukradeni su telefoni, mašina za obračun plata zaposlenih u škoh, kao i pisaće mašine. Vršljajući po celoj školi, lopovi su ušli u zbornicu ız koje su odneli televizor u boji ı Jedan veliki usisivač, a zatim otiš]i u kabinet biologije ız koga su ıiznel čcetirt mikroskopa, ı jedan grafoskop. "Lopovi su imali toliko vremema da skinu staklo na vratima koja iz dvorišta vode u prostorije šŠkolc, da ga polože na travu kako sc uc bi razbilo

5.2.1996. Svet

OVĆENAC: PLJAČKA U a |

__ škola u | Lovćeneu mesfeli– wemutski zubi, sablje 1 jetcegemi

| vrednosti!

i da sasvim Tnorma!no' uđu

u školske prostorije", s ncskrivenim iznenađenjeni SOvori direktorica. Kako smo saznali, sličan metod primenjen Je i u prethodna dva pljačkaška napada. Jeduom su zalepili izolir traku na staklo ulaznih vrata kako buka od lomljenja stakla ne bi bila velika. Tada su prostori

je bile ispreturane, a vrata is--

torijskog kabineta razvaljena pajserom. "Ovog puta mi nismo imali ni dinara štete od obijanja", kategorički tvrdi gospođa Tomić. Predosećajući, ili iz opreza, da se nešto slično može dogoditi, za vreme raspusta, direktorica je uoči Nove godine kada je, mače, raspust počeo, ponudila kolegama da odnesu svojim kućama televizor ı video. Ove stvari

su tokom godine stajale u

jednoj od prostorija škole. Jedan radnik odneo je televizor, a drugi video. Tako je bar nešto sačuvano, jer prilikom ove pljačke prostorija u kojoj su se čuvale ove stvari nije ni taknuta što sasvim SIgurno potkrepljuje sumnju da je neko "tačno znao naše mutrašnje prilike. Međutim, ja ne mogu sumiiati mi u koga. Ovo vam kažem iz dugogodišnjeg iskustva, Jer uvek posumnjate na nekog iz kolektiva ili na nekog učenika, ali se na kraju ispostavi da oni nemaju mikakvog udela u tomc”".

SUP SE POZIVA NA "VISE INSTANCE"

Odmah nakon ovog do-

-gadaja obaveštena je stanica

milicije u susednom Malom: Idošu čiji su organi izašli na teren ı obavili uvidaj. Ceo

· slikajući počimoci ostavili za sobom. ·

dan Je ekipa MUP-a provela "tragove" koje su

Pokušaj da nešto saznaino u

stanici policije u Malom -

Idošu, kao ı u sličniun prilikama do sada. ostao je Jalov uz već "čuveno objašnjenje”

nadležnih da nami je polrebno odobrenje od "viših --

stanci" koje se nalaze u Subotici kao sedištu severnobačkog okruga. Ono što pri-

padmci MUP-a za sada, je--

dino imaju u veZi Sa OVIm slučajem je "čvrsta sumnja” komandira stanice policije u Malom Iđošu da se radi o istoj grupi provalmka. Skol, za sada, ostaje da se osloni ·

na razumevanje onih koji ·

maju novaca i da od njih očekuje pomoć. Obavešten je ı novosadski DDOR kod koga je škola osigurana, pa

se očekuje ı od njih da ispu- ·

ne svoj deo obaveza preuzetih prilikom ugovora O osiguranju škole "Vuk Karadžić", jer je do sada ova ustanova izdvajala–

veliku sumu novca u slučaju ·

da se ovako nešto dogodi. A šteta nije mala. Prema proceni zaposlenih, oma iznosi oko 25.000 dinara.

O svemu je obavešteno i nadležno ministarstvo u rcpubličkoj Vladi Jednmim pismom, pa se I s te strane Očekuje pomoć ili bar apel ua DDOR da ispuni bar deo. svojih obaveza da bi škola

mogla da obavlja namcnje-

nu joj fuukciju. , Nešto slično dopodilo 9. pre nekoliko meseci ı u {eketićkoj Osnovnoj školi u istoj ovoj opšutni, ı to bi uc balo da bude signal Za uu ležnc da nešto preduzinu.

sastavljanja