Svet

Svet I0.6.1996.

Veljko Grubačić pre tri gĐOdine stigao 17 Brčkog u Novi Sad, nije ni slutio u kojoj meri će mu papirologija zagorčati Život. Javio se našoj Redakciji u želji da ispriča svoj hod po mukama po trnovitim putevima ovdašnje birokratije. Evo njegove priče.

"Rođen sam u Đakovici na Kosovu ı kao dete vojnog lica često smo menjali mesto boravka u prethodnoj Juposlaviji. Poslednje mesto boravka pre izbijanja ovog nesrećnog. rata bilo je Brčko, gde sam radio kao Jedan od urednika prvih opozicionih novina u Još bivšoj SFRJ.

Hoću da radim, i to legalno, da zaposlim još nekoga ili njih nekoliko da rešim egzistenciju sebi ı Još nckome. Bolje reći, da pokušarn da to učinim, što ı nije SIgurno, imajući u vidu delatnost koju sam izabrao. Hoću da platim poreze. doprinose. Ne U

POI

Drznem se Ja. dakle, da oWworim galcriju sa svojim slikama u Novom Sadu odem da Jc prijavim, kad tamo — MIije smno da nc može

adoumuuistracija mu Mne di ćak mi da postojim. Kažu:

AI.) NIV II) {IR GRUBAČIĆU LT ZAO NEDA DA OTVORI da ia O 0

"Ne može. gospodine. Vi Isle državljamn SRJ”. Počnem da objašnjavam kako sam roden ı Hd SFRJ i n SJ u Srbiji. da sam dele vojnog lica da mam potvrde da nisam miede upisan u Knjigu državljana izdate u svrlhu IZdavanja potvrde o državljanstvu. Pokazujem izvod ız matične knjige rođemih, a oni se pitaju kako je to moguće ı zašto ne lužim Onc koji me nisu upisali ı slično.

Svi mi govore da ja nlsam državljanin SRJ, da nemam nikakve isprave ı da ne mogu da otvorim galeriju. Pitam ja gospođu na šalteru: "Da li mogu stranci da otvore galeriju?” Ona kaže da mogu, ı Ja se obradujem. Otvoriću galeriju kao stranac. Ne zbunjuje se šalterska radnica ı kaže mi — da Ja nisam ni stranac. Izgubim strpljenje ı pitam ja nju: "Pa dobro šta sam kada nisam m domaći ni stranac?" Ona tada kulturno ı uz smešak zaključi: "Najčešće vas smatraju turistima.” Osećao sam se nekako jadno ı prazno, kao da ne postojim.

Kao ı mnoga deca vojnih lica, ı Ja sam promenio više gradova u kojima sam ŽIyeo sa roditeljima. Poslednje je bilo Brčko odakle sam izyeo oca pukovnika koji je doživeo moždani udar. Na žalost. u međuvremenu je prceminuo u Novom: Sadu. Od tada nisam išao u Drčko. Od kako sam došao u SRJ, misam teo da tražim status IZbepglice, smatrajući da to nije logično u državi u kojoj sam rođen ı kada živim u kući Svoje babe u Vojvodini u Vajskoj.

Da sam kojim slučajem ı dobio status izbeglice ı ueke nazovi privileeije bilo bi to

kratkog daha. Jer, na prime! mojoj sestri ı njenoj deci xu po izbegličke kartice došli naoružani mulicionerı u pcxi rolnim kolima.

Smatrao sam da sam zdrav, mlad čovek koji zn. mnogo šta da radi ı da mu mogu čekati bilo kakvu pomoć. Kakva Je to greška bi la!? Nemam nijedan dokument o svom identitetu. Salju me od šaltera do šaltera. Saljem brdo papira ma sve strane, a sada mi traže ı potvrdu gde mi je majka bila 1948. godine.

U međuvremenu prolaze predlozi o državljanstvu, a ja sretno izbegavam lov na divljač sa bosanskim naglaskom. Hvataju neke moje poznanike ı niko se od njih ne vraća. U pauzi borbe za opstanak tešim se onim prizemnim razmišljanjem "dobro Je, živ sam, znači da još uvek postojim".

Nisam državljanin ove zemlje, a nisam ni izbeglica: zatočenik sam sopstvene Zemilje iz koje ne mogu izaći, a izbeglice, evo, opet popisuju 1 Žžigošu. Nije na čelo, već na dušu ı – ruke kada ih pruže. Kažu, popis za pomoć, popis Za igru brojeva, narayno. lažnih _ gospođe Bube Morine ı sličnih. Izbeglice su, navodno. potrebne samo za DOVC pare, Za Veći IZnos, koji nikada niko od njih neće videt. Ljudi se ne Javljaju u velikom broju na popis. čak ni prctije ne pomažu.

Još uvek sam optimista da ću jednog dana doći ı do ličnc karte ı do pasoša ı kao pgradanmin SRJ raditi lepalno. Ne tražun prednost, ali zar uije normalno da tražini ravnopravnosti ı isti Iretinan koji unaju stone onih koji šetaju sa lažnim dokumentima.

Naša novinarka i fotore orter prošetali su

prošle

nedelje Terazijama i anketirali prolaznike o tome šta Bi o izgledu, ie otii seksipilu tri beogradske novinarske zvezde

DUŠKA. JOVANIĆ

• Duška je inteligentna ı obrazovana Žema.

| Više je

lepuškasta nego lepa. lako u

M nekim kru-

govima važi za

"dobru" žensku, i

mislim da nijc

Meni se sviđa ijeno licc i zgleda vrlo sek-

vesti, a sujeta Skoči infcligen-

ciju. Uopšte mi

"sc ne sviđa kao U pojava. Nimalo · linije privlačna.

je Njeni tekstovi

mi se uopšte ne sviđaju, što ne znači da Je glupa i neobrazovana. Jednostavno, nije moj tip. Po meni, ona je bezlična osoba.

EN DOO EI

• Duška je inteligentna žena. Njeni tekstovi su često ekskluzivni. I pored toga nije ni primaći Bobićki. Uopšte nije lepa iako zna da

M bude izazovna i

MIRJANA BOBIĆ- MOJSILOVIĆ je Mirjana Bobić je prosečno in|teligentna, a misj|lim da nešto jposebno nije ni iobrazovana. Nije ni lepa mi

seksipilna iako

voli da pokazuje

e Njeni tekstovi Su interesanini i ijuvek piše o

zanimljivim fcmemzı. Mislim da Je vrlo

i pametna noyvi-

narka. Dopada mi sc i kao žena

Ši voleo bih da je

UDpOoZ.jinil.

|e Ona je Bizuzetno dobar Snovinar 1 istinS ski inteligentna Bžena. Zna da sc i dotera. Pravi

prototip sek-

M sipilne žene.

e Dopada mi se

i|ono šta i kako

piše najviše zato što su to uvek

njeni stavovi. | Nije klasična lei npotica, ali joj

šarma ne nedoje: Oblači

ROI

|| e Mirjana Bobić

je vamp-žena.

Ona je u sva-

kom pogledu. moj tip i uvek me oduševljava

njena pojava.

VERICA BRADIĆ

je pomenute

tri novinarke ona je najobra-

ijjzovanija. Pošto jjradi na BK, po-

drazumeva se

ijda je uvek

doterana a i

jstvarno je zgodna iako nije

njen "portret". ijima lepe oči i ijkosu. Uvek je ijmaksimalno

PB doterana.

Pp Privlačna je i šzato bih i sa jnjom voleo da

Se Upoznali. CO

Sda bude britka i

|| otrovna. Ona je

ijmoderna i šarimanfna devojka. Ne zrači baš sek-

jsipilom, mada injeni istureni

zubi deluju iza-

sigurno, a pitanja koja || postavlja sagovornicima nisu jeftina i tračerska. Poseduje naobičnu lepotu.

- Zpodi je i lepo

| pametna žena koja savršeno radi svoj posao. Posednje francuski tip lepote. Po jednoj anketi je zvanično proglašena za najlepšu novinarku.