Učitelj

266

оно да не осети Осети и још како, и баш та ужасна осетљивост, тај ужасни надражај шкоди му. Матере, док им је у утроби дете, требају се чувати од тешких јела исто онако, као што се чувају од неумерености.

По питању овоме: „шта треба да једе тешка жена, а шта нетреба 2" има без сумње доста разних мишљења, но што се тиче нас ми би казали оволико :

а) тешка жена ваља да једе лакша јела, али која добро хране, као н. пр. што су ровита, а тазе јаја;

6) тешка јела, као што је дебело свињско месо, или стари сир или сува риба, неби требале јести,

Која се не држи ових правила не само да шкоди детету тиме, што крв од тешке ране одлази у дете и тиме му шкоди : ствара прилике, које нису повољне за развитак његови моћи, него још и тиме, што тешка жена наклоњена је и иначе потресима и слабостима, а оваком раном још већма. Често може доћи због тешке ране у таково стање, које је по дете у утроби њеној слабост и ништа више. Зар слабост да је како добро по Физички развитак 2 Пикад.

Када смо се пустили да дајемо одговор на ово питање, ми смо оне, на које се односи ово питање, подедили на двоје. Једно су: оне тешке жене, код којих се може применити, а друге су оне, код којих се не може и ако треба. Одиста највећа сметња науди, да она изврши свој задатак, да помогне човеку јесте данашњи материјални и морални живот. Има много што шта наука, је истакла, као врло добро, али поставив ово проклето питање: може ли се применити у животр — Она је то бацила у за-

пећак, тргла се или умукла до бољих прилика. Тако исто наука је одредила дијету тешким женама, али кад се почне ово да примењује, што је она одредила наиђе се на. отпор. Колики ли је број оних, којима, се је изотео тешки уздах видев да мора благо да баца под ноге; видев да и ако је добро и предобро да се чува тешка жена од тешких јела, впак то се неда применити. Неда сер Са свим. Сви ови захтеви условљени су добром умном страном, сачуваном од предрасуда, које каких и материјалном страном, а има ли ових услова, свуда > Никако. Зато учинисмо поделу.

Срећа, што и ако извесни услови не постоје, то се попуњавају другима који постоје. Срећа велим, што у колико је зачетак детета и док је оно у утроби, — осетљив на спрам недостатака, у толико се захтеви развитка његових моћи попуњавају једно другом. Ево н. пр. код деце госпоцке док су у зачетку не постоји овај услов: да мати ради, те тако да њени органи постану гипкији. како би могли лакше устулати у развитку детету и како би се сачували од млитавости, што је такође опасно за дете. Ови услови код госпоцке деце непостоје, и да ди су она зато уназађена у оној мери у којој то треба да. је > Никако. А зашто 2 Свакако зато, што са тај недостатак попуњује дијетом. Тако исто остварити захтеве дијете код тешке жене из сиротињског сталежа није могуће, али то се у неколико попуњује радом њеним (Овди разумемо већину, а то су сељачке женеј и оним чистим ваздухом.

(НАСТАВИЋЕ СЕ.)

„закон о основним школама“.

(НАСТАВАК.)

У Ча. 58 говори св о заклетви учитеља. |

Тамо се набраја коме се заклиње учитељ. —- Тако се вели да сезаклиње на верност : „Земаљском владаоцу и уставу, на послушност законима — и наредбама власти“.

Заклињати учитеља на послушност законима има и овога оправдања, али откуда, се угура и оно наредбама власти 2 — Што ће му то, кад је једап учитељ послушан законима. > — Па, молимо вас, господо,