Učitelj

454

јим мртвима за душу, стварају будућем друштву, таке несрећнике, да ће се од њиховог зла, преметати и кости у гробу онима, за које су они делили ! Ми мислимо, да би овом злу требало стати на пут, било саветом, било просто једном забраном законском или полицијском. Наша будућност, то су наша деца. Како их ми васпитамо, такаће и она бити. Ако их васпитамо _ добро биће добра, а ако их васпитамо рђаво биће хрђава. Нека нико не каже: ја ћу моје дете васпитати,а шта ме се тиче за другог, тај који тако мисли, не мисли добро. Шико не може своје дете у затвору држати. Деца се морају с децом мешати, па ако се тако дете, рецимо боље дружи са хрђавим, шта ће онда и од њега бити % А да и неузимамо друго у обзир при овоме.

Ми мислимо, да смо сви позвати да се бринемо за свој подмладак, за будуће друштво, за оно што ће нас заменути; а не само школа и учитељ. Но међу свима, у првом реду позвато је преставништво једног места; дакле у Београду : школски и општински 0Дбор. Они би требало о свему да раз: мисле, па да се побрину те да се овим залама стане једном на пут, да после не буде доцкан.

Ми мислимо, да би се у Београду

знатно могло помоћи васпитању деце, кад би: а) родитељи више обратили пажње на своју децу, и 6) кад би се општина побринула, те завела 1) дечија забавишта, бар у сваком кварту по једну за децу од 3-—6 иди 7 године. Ова би забавишта готово сама себе издржавала, јер би сваки, ла и сиротнији плаћао одређену школарину, који би ту своје дете шиљао. Само сасвим сиротна деца, могла би се ове школарине ослободити. Ово би општину стало малих жртава, докле би се само отворило а после би школа сама себе плаћала. 9). Да се најстрожије забрани да деца прате мртвапе, па ма чија то деца била, и

8). Да се забране мртвима „подушја“. Приход од „подушја“ могао би се употребити на „дечија забавишта“.

Ми непретендирамо, да смо са овим „пронашли барут“, али стављамо грађанима и преставницима наше општине ово на срце и дупу, да о свему промисле, и учине онолико колико могу, да касније не буде доцкан. Ми смо дужни ово у своје време да напоменемо да нам се не пребаци да нисмо учивили, а на општипи и њеним преставницима је сад да чине по својој увиђавности шта треба и шта могу.

ЈЕ“

о зена

Материјал из Јестаственице за предавање у оси. школи.

О мајмунима.

(НАСТАВАК).

Шинпанз, (Ап ћгорорићесив тог Ло 5).

зива , премда њега врло разнолико нази-

Овако се обично скоро у свим књигама на- , вају. Шимпанз је доста мањи од гориле. Гла-