Učitelj

ИЗВЕШТАЈ

Одбора извештајног, о нацрту програма за четвороразредну основну школу, који је Главни Одбор учитељског удружења поднео. петој учитељској скупштини.

оживе

Извештајни је одбор размотрио нацрт за настаапи програм, поднет петој учитељској скупштини на. оцену, и има част поднети о њему своје мишљење :

Четврта учитељска скупштина ставила је у дужност Главном Одбору Учитељског Удружења, да изради нацрт за целокупну реорганизацију основих школа у Краљевини Србији, а Главни Одбор, у место тога, поднео је на претрес само нацрт наставног програма, заједно са писмом, у којем су казани и разлози, са којих је одступио од решења екупштинског, и због чега се није сложио с наставним програмом, који је за данашњу основну школу прописан.

Извештајни одбор мисли, да, је Главни Одбор врло коректно урадио, што је ово крупно питање о реорганизацији основне школе раставио на елементе његове, и што је један од најглавнијих елемената изнео пред овогодишњу скупштину. Јер доиста је питање о наставном програму једно од најхитнијих и најважнијих питања, које би требало што пре расправити.

Али, одобрившш ово што је напред речено, извештајни се одбор“ У Форми, у којој је ово

није могао сложити с Главним Одбором питање пред скупштину изнесено, и то из ових разлога:

По нацрту пројекта, који је пред ову учитељску скупштину изнет, иде се на то, да се учитељској скупштини да карактер законодавне скупштине, а овај одбор мисли, да је такав облик незгодан, а неподесан је још и за то, што за расправљање овако на, ситно изложеног питања треба и врло много времена, и по нашем мишљењу, ни десет дана најозбиљнијег рада не би било довољно, да се цео овај нацрт потпуно исцрпе; а и да се има времена, то није потребно; јер кад се главни принципи у једном питању утврде, они су онда довољан чувар, да се при детаљисању не изметне у

3 : |