Učitelj

60

ће поклонити своју пажњу скупштинским одлукама и да ће их са компетентним људима проучити, учинити све оно, што се по закону може учинити. Даље смо јавили, да су одлуке одмах предате на реферисање једноме чиновнику министарства просвете.

Сад смо у стању известити читатеље овога листа, а нарочито учитеље и чланове Учитељског Удружења, шта је даље рађено са поменутим одлукама.

Секретар министарства просвете и црквепих послова, коме су ове одлуке предате, проучио их је и ретерисао о томе г. министру. Он је нашао да су одлуке Пете Учит. Скупштине о наставном програму за основпу наставу, у главноме, сувремене, умесне поп равдане и да их треба узети у разматрање и према њима подврћи ревизији цео програм прописан за основне школе, и да би за то требало образовати једну комисију или упутити Главном Просветном Савету.

Господин министар просветем црквених послова, а према поменутом реферату, спровео је одлуке Пете Учитељске Окупштине Главном Просветном Савету, који је одмах изабрао једну парочиту комисију и ставио јој у задатак, да оллуке Пете Учитељске Скупштине проучи и своје мишљење о њима поднесе Главном Просветим Савету. У ту комисију, како чујемо, ушао је један учитељ, неколико професора Учитељске школе и један професор Велике Школе.

Шта даље буде рађено по овој ствари јавићемо читатељима, у своје време. А кад комисија буде готова и кад Главни Просветни Савет ову ствар дефинитивно реши, онда ћемо се понова вратити на ову ствар и тада ћемо о целој овој ствари опширније проговорити. Сад можемо додати само толико, да програм за основну школу потребује ревизије, и то озбиљне и стварпе ревизије. То је најбоље доказала практична примепа програма за ово неколико година. И ми бисмо још само желели, да овој ствари поклоне сву своју пажњу и комисија и Главни Просветни Савет, и да ову ствар схвате онако, како истински и прави интереси и папредак школе и народа захтевају. ').

«7. Ну Пета Учитељска Окупштина, осим својих оолука о про-

грамима за основну школу, донела је и још неке одлуке.

1). Свраћамо пажњу читатеља на Извештај Извештајног Одбора о програмима за оси. школу, који је у овој свесци штампан. Тамо ће се видети у појединостима мишљење Одбора о програму, које је и скупштина у главноме усвојила. Свраћамо пажњу и одређене комисије на ово.