Učitelj

74

деца. Ако учитељ, па ма колико способан био, није у стању да увек предавањима одржи дух у дисциплини а ово долази из разних узрока — то је приморан да прибегне кажњавању. Сметње, које не даду учитељу да увек одржава дух у дисциплини, јесу ове: потреба многих понављања , нерасположење учитељево, нерасположења, деце, немарност родитеља итд. Верујемо, да и саветовање "може доста учинити, али морамо имати на уму и то, да бар четвртини ученика саветовање ништа не помаже, а, то је довољан број, да сасвим поремети ред у школи. И кад се сведе рачун, како се једни ученици не могу никако душевно дисциплинисати, а други опет не могу никако саветима поправити, онда се мора признати потреба кажњавања.

Сад да видимо какавје утицај телесног кажњавања.

Први утицај телесног кажњавања, јесте тај, да дете мисли о тој казни и да се писте страши. Ово мишљење и ово страховање чини, да је дух заузет тиме, а не оним што се у школи казује. Дакле, казна није припомогла да, се изазове дисциплина духа.

Други утицај од кажњавања јесте навика на казну. Ако је више једнаких казни, онда је прва најјача, а остале ву све слабије и слабије. Дете ће у будуће све мање и мање мислити на казну, и све ће се мање исте сотрашити.. То ће бити узрок, те ће оно у будуће све више радити по својој вољи.

Трећи је уплив од кажњавања убијање осећања и непоштовање учитеља.

Све ово говори против кажњавања, и ми би радо гласали противу казне. само кад би школа могла бити добро уређена породица. Али, кад узмемо школу каква јесте и каква мора бити, онда морамо гласати за њу. Она је и штетна и корисна; штетна је за оне, који се кажњавају, а корисна за већину. Кад би се могли уклонити из школе сви они, који су за кажњавање, онда би се могло проћи без казне. |