Učitelj

25

рејско, Солунско, Светогорско, Еноско, Родоско. Златнорошко ит.д., и на обали Црног мора Бургаско.

Највећи су заливи: Бургаски, Златни Рог, Еноски, Солунски, Волски и Егински; затим Артански, Коринтски, дивни Которски залив, затворен са свих страна високим планинама, Грушки код Дубровника, Спљетски, Шибенички, Бакарски и Ријечки залив.

7. Острва и полуострва. НМајзнатнија острва, која се находе на југо-источној страни Балканског полуострва, и то у Белом мору јесу ова: Андрос, Наксос , Парос, Тасос, Евбеја пи Крит као највеће од свију. А полуострва, која се на овој страни находе ова су:Галипољско, Калкидичко и Грчко, које се састоји из више полуострва.

На западној страни у Јадранском и Јонском мору најзнатнија бу острва: Крф, као највеће, Мљет, Корчула, Хвар, Вис, Брач, Чрес и Крк; полуострва су: Стонско, Спљетско и Рат.

8. Реке. Реке, које теку кроз земље Балканског полуострва сливају се у Бело, Црно, Јадранско и Јонско море.

Највеће и најглавније реке, које току у Бело море јесу ове: Марица, највећа река на овом полуострву, Вардар. Струма и Места, (Све четири ове реке теку са севера на југ. На исток теку: Бистрица м Саламбрија

У Црно море теку само две реке: Дунав и Камчик. У Дунав се сливају ове веће реке: Сава, Морава, Тимок Искра, Јантра и лом. У Саву утичу: Купа, Уна, Врбас, Босна, Дрина и Колубара. (ве теку с југа на Север. ;

У Јадранско море теку: Крка, Цетиња, Неретва, Бојана, Дрим Војуца, Девол и т. А. :

У Јонско море утичу ове реке: Аспропотам, Арта, Калама, Фидори, РуФија и т. д.

9, Равнице; Цело полуострво већином је брдовито, а има већих и мањих равница које се шире око већих река, које горе поменусмо. Највеће су равнице око Марице, Вардара, Саламбрије, Мораве, Дунава, Саве и 'Тимока. Још су важне и знатне равнице Косово поље, где је била чувена косовска битка између Срба и Турака 1389. године, Овче поље на југу од Шаре, Италија око ушћа реке Дрима и т. 1.

Равница око Вардара зове се Повардарје, а она око Мораве — Поморавље, на доњој Млави до Дунава — Стиг, а поред Саве и до Дрине — Посавива и Мачва.

10. Језера. На Балканском полуострву има и језера. Највећа, су језера: Скадарско, Костурско, Охридско, Преспанско, Јањинско, Островеко, Малешко и т. д. Језера су велике и дубоке воде, која. ~ неколико наличе на мора. Њих има са притокама и отокама, у