Učitelj

941

Међу тим, закони душевнога развитка су исти: иту се морају прво добити слике у души или преставе о појединим количинама, па тек онда да се може рачупати с њима усмено, у памети, а за тим паемено. Осудно је погрешно дакле и у овом разреду почињати с писменим рачунањем. Пре писменога ваља да дође усмено, а да би ово могло да иде с пуном свешћу п лакоћом , ваља да му предходи очигледно. Ваља и на неким стварима показати ове стотине, до хиљиде, те да се виде, и запамте колике су, и да се рачуна с њима, тако на стварима, па после да се покуша без ствари, нл памет, усмено. И кад и то узиђе веома лако, онда тек долази писмено.

Иста се погрешка чини и у ТУ. разреду. И 'тина се опе количине, које долазе као нове у овом разреду, теже и могу преставити деци очигледно; али ваља покушати. Зрнима, лишћем , словима у књизи, тачкама или ситним цртамљ на хартији то није сувише тешко. Ваља само у почетку године, у почетку наставе, жртвовати неколико часова. Они ће целој потоњој настави рачунској допринети могло користи. Усмепо ће одмах ићи лакше и брже, а писмено за тим још сигурније.

Још је мање школа, у којима се размере и сразмере престављају очигледно. Кад се до ових рачунских одношаја дође. мисли се, да ту и не може ништа очигледно да се покаже, но се удари ва свим старински, у правила. И опда није чудпо, што ће те ту

увек наићи на помало механизма. и у најмлађих наставника.

А. разломци ретко гле и долазе. И где их нађете, пе можете их наћи без «бројитеља» и „именитеља,» нити их сабрати или одузети без „претвлрања» и «довођења на једнаке имонитеље.“ што је све за децу неразумљиво, те би сте волели да и то није дошло, да их не мучи и омеће им млађани дух у природном развитку његову.

ж

Ово су понајкрупније мане, које се дапис опажају у рачунској настави. Без сваке сумње да их има још: много ситнијих, местимичних, али ја се у њих нећу упуштати. Нећу да помињем за-. давање сувише лаких задатака, с округлим бројевима, задавање једних истих задатака и на испиту којих и преко године, рђаво извођење писменога рачунања п тако даље, што све у неку руку мора да буде кад се удари неприродним путем.

ж. # # Сад је на реду да испричам, у кратко, нако ваља да, се предаје рачун најбоље, те да се не запада у ове мане и да успех у 14%