Učitelj

18 ТРЕБА ЛИ ОСНОВНЕ ШКОЛЕ ПРЕДАТИ ОПШТИНАМА

желимо свима нашим основним шкелама. И ако држава и мисао српска има каква год идеала, он треба овде да се истакне.

Нас би далеко одвело, кад би се упустили у појединости. Нека се прихвати жеља, увиди дужност и приступи послу, па ћемо ми имати кад да кажемо своје мисли о овоме значајноме монументу народа српскога, какав би требало да буде, те да доиста послужи на част и у славу Вукову, на корист маленога села Тршића, што га је родило, и на понос народа српскога, који му диже спомен и који ће га славити докле га је.

Ј. Миодраговић ПРОФ,

ТРЕБА ЛИ ОСНОВНЕ ШКОЛЕ ПРЕДАТИ ОПШТИНАМА:

У мајској свесци „Учитеља“ од ове год.,а под пасловом: „Не колике мисли о основним школама“ довршен је чланак г. ДА. Ј. Сок., коме је тежња да се нашим општинама даде више права над оси. школом. Отвар је од врло велике важности; а притом се чује, да се таквим мислима баве и на најнадлежнијем просветном месту. (0 тога смо ради да у то питање мало дубље загледамо и означимо своје гледиште.

Нако спорити неће, да је много боље, кад је човек пунољетан довољно свестан, па својом кућом, својим имањем и у опште својим пословима сам управља, него кад му једно од тога или обоје | оскудева, па мора да живи и ради под туђом памећу и управом, под туђим надзором. То што важи за појединце, важи у просветном погледу потпуно и за цео народ, т. ј. боље је, кад народ зна, уме, има воље и срестава, да се о школовању своје омладине брине сам, без икаквог туторисања и господарења од стране државе. Тако је згодније једно због достојанства, и угледа самог народа, а друго што тада и послови теку боље, брже и лакше, јер их надзиравају они, који су у самој близини, и који су непосредно заинтересовани. А како је код нас у ствари: — Је ли наш народ у просветном погледу дорастао толико, да му без бриге смемо судбину школа у руке поверити — Је ли наш народ, или бар већина његова уве-