Učitelj

94 | ИЗУЧАВАЊЕ ДУХОВНОГ ЖИВОТА

тељ на поправку примора, дотле много пута прође више од године дана и ђак, због кога је казна изрицана, седећи код вуће, изгуби годину.

8., једном за свагда у будуће затворити врата онима који траже „учитељство без потпуне педагошке спреме.

4#., учитељске премештаје регулисати на што већу корист наставе и наставника.

9., потпуно ослободити учитеље од обавезе певања у цркви, одредивши дане, када са ђацима у цркву морају ићи, као што чине и наставници у средњим школама. Обичај да учитељ мора у цркви певати, постоји још из оног доба, када се од осн. школе готово ништа друго ни тражило није, него да буде срество и слушкиња

· цркве и када је учитељев посао био ц мањи пч лакши у самој школи. Ну до данас је огромна промена учињена. Учитељу је у школи бачено на врат толико новог разноврсног и мучног посла, да је потпуно непаметно и тражити од њега, да издире и у цркви, да ни празником ни недељом не може дахнути душом и прибрати снагу за даљи рад у школи. У општем интересу крајње је време, да се ова дужност скине са учитеља, како би он сву своју снагу могао посветити позиву, који га у школи чека. Овака установа и надлештво плаћа своје раднике, па нека и црква своје певаче плаћа, а учитеље остави на миру.

6., учитељско оскудно материјално стање поправити према те_ гоби посла и према награђености осталих чинова у земљи. В. Врбница.

Крета Божовић УЧИТЕЉ.

ИЗУЧАВАЊЕ ДУХОВНОГ ЖИВОТА Пвихолошка студија.

+.

За човека можда нема важније науке од психологије. Истина је да су нужне и друге науке, које нам припомажу да лакше и боље обрадимо поља, прерадимо сировине, очувамо здравље и др., али напредак свију тих наука условљен је претходном студијом и разумевањем духовног живота.

,